Değerli okurlar bu haftaki yazıma Arapça kökenli bir kelime olan Kibir ile başlamak isterim. Aslında telaffuzu oldukça basit olan ama insani duygular açısından tahribatı büyük olan bir eylemdir kibir. Zira insanın gerçeklerle bağlantısını kopararak, hayal dünyasında inanmak istedikleriyle beraber yaşamasına vesile olur.

            Dinimizce de kibrin yıkıcı etkisi malum olmakla birlikte Kutsal Kitabımızın birçok ayetinde kibrin insanı sürüklediği uçurumdan bahsedilmektedir. Yine Kuran-ı Kerim’de ifade edildiği üzere İblis’in şeytanlaşma sürecinin başlangıcının ilk alametidir kibir. Bakara Suresi 34. Ayette:  Ve meleklere: "Âdem’e secde edin" dedik. İblis hariç (hepsi) secde ettiler. O ise, diretti ve kibirlendi, (böylece) kâfirlerden oldu. İbaresiyle kibrin yaratılan bütün mahlûkatları ve insanı dinden edebileceği açıkça ifade edilmiştir. Buna rağmen insanoğlu ne kadar da mağrurdur dünya üzerinde, çıplak geldiği gibi gideceğini bildiği halde…

            Kibri önlemenin yegâne yolu ise gerçeklerle bağını koparmamak, söylenenlere kulak vermek, istişareyle hareket etmek ve bütün faktörleri bir araya getirerek hayata dair kararlar vermekten geçmektedir. Bunun haricinde hareketler yaygın olan bu hastalığın daha da kuvvetlenmesine sebebiyet verir.

            Şimdi asıl meseleye giriş yapalım. Malumunuz önümüzde yerel seçimler var ve Elazığlımızın önümüzdeki beş yılını şekillendirecek olan seçim çalışmalarında SKM’ler ayrı bir önem arz etmektedir. Geçenlerde gayrı ihtiyari bu seçimlerde yarışacak bir partinin SKM Bürosunu ziyarete gittik. Genel amacımız neler yapıldığını ve seçimlerle ilgili seçmen bazında çalışmaların neler olduğunu görebilmek idi. Girdiğimiz de Allah rızası için bizi ne bir karşılayan ne de en azından bir hoş geldiniz diyen kimse olmadı. Herkes kendi havasında ayrı bir bölümde ise ileri gelenler kendi sohbetindeydi. Gelenlerin de selamlaşma gibi bir gailesi yoktu. Daha dün selamlaştığımız insanlardaki kibir bizi ziyadesiyle derin düşünceye sevk etti. Hani Elazığ alçakgönüllülüğü hani gelen misafiri karşılamak hani gelenlere seçimler ile ilgili bilgiler vermek? Maalesef muazzam bir hayal kırıklığı… SKM’ler adayların gelişiyle beraber şenlenen yerler gibi geliyor şahsıma zira adayların bulunmadığı zaman dilimlerinde oldukça mesafeli davranışların sergilendiği mekânlar gibi.

            Binaen bu tür seçim koordinasyonunun faydasının olmasını beklemek kanaatimce çok zordur. Bizler yazar olarak gözlemlemek üzerine gittiğimiz yerlerde şayet böyle mesafeli ve soğuk karşılamalar görebiliyorsak kim bilir vatandaşlar neler düşünüyordur. Unutmamak gerekir ki her seçim bir demokrasi şöleni olmasının yanı sıra siyasi partiler açısından koordinasyonu tam sağlanmasıyla ve insanlara karşı gösterilen duyarlılıkla zafere ulaşır. Bu sebepten seçim koordinasyon merkezlerinde sadece çay ısmarlamak marifet değildir. Bu merkezlerde kanaatimce her adayın geleceğe dair planlamalarını ve projelerini halka iyi ifade edebilecek hiç olmazsa en azından hoş geldiniz diyebilecek görevlilere de yer verilmelidir.

            Kalın Sağlıkla…