Blockchain teknolojisiyle 2009 yılında hayatımıza giren kripto paralar ve bitcoin kimilerine göre geleceğin para birimi kimilerine göre ise çok bilinmeyeni olan dijital bir varlık. Blockchain teknolojisi(blockzincir) yani şifrelenmiş para diyebiliriz.

Kripto paraların günümüzde birçok çeşidi olmakla beraber ilk ortaya çıkan en yaygın olanı bitcoindir. Bitcoinin kurucusu olarak bilinen takma adıyla Satoshi Nakamoto’nun kimi ve neyi temsil ettiği henüz bilinmemektedir. Bitcoinin herhangi bir merkeze bağlı olmadığı yani merkeziyetsiz bir para olduğu bilinmektedir.

Kripto para internet ve belirli şifreler aracılığıyla kullanılan sanal para birimi olarak da ifade edilebilir. Günümüzde yaklaşık olarak 10 bin’e yakın kripto para bulunmaktadır. Bunlardan bazıları merkeziyetsiz bazıları ise bir merkeze veya şirkete bağlı olan coinlerdir.  

Bitcoin sınırlı sayıda üretilen, 2100 yılına kadar üretimi devam edecek ve 21 milyon adet üretilene kadar üretimi devam edecek sınırlı sayıda olan bir sanal para birimidir. Üretim aşaması ise proof of work (iş kanıtı) algoritması ile çalışan madencilik tabiri kullanılıyor. Bitcoin madenciliği finansal transferleri sağlayan, işlemleri onaylayan, yeni bitcoin üretimini sağlayan bir yapı ve blockchain teknolojisi ile işliyor.

Madenci gerçekleşmesini istediği transfer işlemlerini gerçekleştirirken diğer madenciler ise bu işlemi onaylıyor. Bu şekilde hem ağın güvenliği sağlanıyor hem de blockchain dediğimiz ağ verilerine yeni bir halka olarak ekleniyor.

Kripto paralara aracılık eden dünyada yaklaşık olarak 20 bin borsa bulunmaktadır.

Yatırımcılar aldıkları kriptoları güvenilir borsalardan alıp satabilirler. Aldıkları coinleri kendi bilgisayarı veya soğuk cüzdanlarda saklayabilirler. Bu durumda en önemli husus şiflerin güvenilir ortamlarda saklanması aksi takdirde şifrelerin unutulması veya kaybolması durumunda varlıklarını kaybedebilirler.

Kripto borsalarında Türkiye olarak ilk 10 sıradayız. Devletimiz TÜBİTAK’ın çalışmalarıyla 2021 sonunda kendi kripto ve dijital parasını çıkarmayı hedefliyor.

Dünyada birçok ülke artık kendi dijital parasını çıkarma yönünde adımlar atmaya başladılar. Bunlardan özellikle Rusya, Çin, Japonya, İsveç, Estonya, Venezuela kendi kripto para denemelerini gerçekleştiriyorlar.

Resmi olarak ilk kripto parayı kabul eden devlet olarak El Salvador 6 eylülden itibaren tüm ülkede bitcoin ile alışverişin yapılacağını, devlet bankalarında bile bitcoin alım-satım ve saklama yapılabileceğini açıkladı.

Diğer ülkeler atılan bu adımı yakından takip ederek olumlu ya da olumsuz sonuçlarına göre gelecekte devlet olarak bitcoin kullanımına karar verebilirler.

Yaklaşık olarak 3 trilyon dolarlık varlığa sahip olan kripto paraların artık hayatımızda var olacağını söylemek mümkün.

Fiyat olarak ilk çıktığından beri devamlı yükseliş yaşayan kriptolar özellikle bitcoin ve ilk 10 sırada olan ethereum, ripple, tether, cardona, dogecoin, litecoin, solana, polkadot, chainlink gibi kripto paralar işlem hacmi bakımından en çok işlem görenlerdir.

Fiyat bakımından 2017 yılında 17 bin dolara yükseldikten sonra 3 bin dolarlara kadar düşmesi bitcoine olan güveni zedelemiştir.

Son bir yıl içerisinde şirketlerin ve büyük yatırımcıların bitcoine olan taleplerinden dolayı 66 bin dolarlara kadar yükseliş yaşanmıştır. Teknik olarak bitcoinin 28 bin dolarlarda desteği olduğunu ve bunun kırılmadığı müddetçe 60 bin dolarları tekrar göreceğimizi söyleyebiliriz.

Yatırımcıların özellikle kaldıraçlı işlemlerden uzak durmalarını ve bütün sermayelerini kriptolara yatırmamalarını, kendilerini zor duruma düşürmeyecek kadar para yatırmalarını tavsiye ediyoruz çünkü çok oynaklıktan dolayı ciddi miktarlarda zarara uğrayabilirler.