Enflasyon artışı devam eden bir ortamda bireyler ve küçük sermaye sahipleri kendilerini nasıl koruyabilirler?

2025 yılı sonuna kadar devam edebilecek bir enflasyonist ortamda, planlamalar bu süreye göre belirlenirse küçük işletmeler;
 

·        Stok yönetimine önem vermeli!

·        Bu süre zarfında işletme ihtiyacı olan makine, teçhizat, PC ve demirbaşları şimdiden taksitli almaya başlayabilirler.

·        İleride döviz ile alınması gerekli bir ürünü veya demirbaşı şu anda almalı.

·        Bu süre tahminen 2 yıl sürebilir, ona göre sermaye ihtiyacı için yeni hissedarlar bulunması daha verimli olabilir.

Gibi yöntemler ile kendilerini enflasyonist ortamdan koruyabilirler.

Küçük sermaye sahipleri, sıcak para diye tabir ettiğimiz işlemleri daha likit bir halde ve kolay teknoloji ile yapabilmektedirler. Türklerin bu konuda dünyadaki diğer küçük yatırımcılara göre daha tecrübeli ve başarılı olduklarını görmekteyiz. Yıllardır enflasyona karşı savunma stratejisi geliştirdiklerinden ötürü bu konuda uzmanlaştılar…  

Şu an yapılan Enflasyon ile mücadelede en önemli unsur Faiz artışı ile talebin önüne geçilmesi ise bu da mevduat faizlerine yönelmeyi oluşturmakta, mevduat fonları, borçlanma araçları fonları, likit mevduat fonları ve mevduat faizine göre daha uygun olup bu fonları tercih edebilirsiniz.

Yurt içi hisse senetlerini tercih edecekseniz, banka ve teknoloji-savunma sanayi-yazılım şirketleri olabilir. Bu sene bazı sektörler veya şirketler enflasyon düzenlemesine gidecekleri için 2023 yıl sonu bilanço açıklamaları 2024 Mayıs ayına kaldı…

Bankacılık, finansal kiralama-faktöring –varlık yönetim, havacılık ve çok az şirket (Ereğli-isdemir-brsan enkai- bryat, petkm, hüner, karye, taten, arena-penta- httbt, kopol, dokta, klmsn, parsn, sekur, kordsa) yakında bilanço gönderecek. Bu şirketler kayıtlarını TL dışında başka dövizle tuttukları için enflasyon muhasebe işlemi uygulanmayacak. Bu olumlu olacak anlamı çıkarılmasın, bilanço açıklama durumu için detay verdim. 

Yerel seçimlere kadar borsalar canlı olabilir, bu süreçten faydalanıp enflasyondan korunabilirsiniz. Her şirket genel yükselişe ayak uydurmayabilir. Mutlaka danışarak yatırım yapın, en az 3 farklı sektör şirket hissesi olmalı. Türev ürünler bu dönemde çok dalgalanır, bu uzmanların işlem alanı olacak.

2024 yılı dünyada seçim yılı sayılır, dolayısıyla ekonomilerinde de canlılık bekleniyor. Bize tesiri ise bu süreçte ürünlerimize dış talep artışı fiyat artışına sebep olacak. Ekonomilerde oluşan canlanma emtia fiyatlarındaki artışı oluşturacak. Kıymetli madenlerden olan altın da hem bu talepten hem de FED faizinden etkilenerek canlılığını korudu.

Bizde dolar çarpanı etkisini de katarsak 2024’te altın genel seyri yukarı görünmektedir, biz de dövizlerin şu an trend eğilimi yukarı devam etmekte bu sene de bu trend devam edebilir. Gayrimenkul ve araç fiyatları bu süreçte cazip olmaya başlayacaklar bunu da değerlendirebilirsiniz.

Enflasyon üstü bir getiri elde edebilmek için tüm ürünlerde işlem yapabilirsiniz, yatırım danışmanlığı bu süreçte çok önemli olacak.

Mevduat faizi bile enflasyon altında kalacağına göre, işlemlerinizi özel olarak danışacağınız biriyle yapmanız gerekecektir. Emek çekilmeden, beyin yormadan bu süreci sorunsuz atlatmak kolay olmayacak, kolaylıklar dilerim...

Haftaya Bist-Döviz-Altın analizlerine bakalım…