denizturan11

Tarihten bir yaprak köşemizde bu hafta 5 Ekim 1967 Tarihli Gazetemiz ile devam ediyoruz.

“AP Delege Seçimlerinde Kavgalar Oluyor” manşet haberimizi oluşturuyor. Alt manşette ise “Sanayi Mahallesinde Sandalyeler Konuştu” ve “Delege Tespiti Durdu” başlıkları haber içeriği hakkında bizlere bilgi veriyor. Siyasi kültürün oluşmadığı toplumlarda bu başlıkları sık sık görebiliyoruz. Uzakdoğu meclislerinde gerçekleşen kavgalar hala hafızamızdadır. Meclisimizde bu tarz görüntüler azalmış gibi görünse de toplumun gerilmesi siyasi gerilimlere de zemin hazırlıyor.

***

“AP İl Başkanı Nurhak Güler Gazetemize bir açıklama yaptı” Manşet haberimizde yansıtmış olduğumuz, Delege Seçimlerindeki Kavgalar ile ilgili bir açıklama yapan AP İl Başkanı Nurhak Güler bu konuda vatandaşlarımızı aydınlatıyor. Haberin içeriğinden öğrendiğimize göre 5 mahallemizin seçimleri yaşanan gerginliklerden dolayı erteleniyor. Demokrasinin daha aklıselim ve seviyeli bir düzeyde yapılması dün de bugün de ortak temennimizdir. 

***

“Sanayi Sitesi için Bir Heyet Şehrimize geliyor” Vali Çelikbilekli’nin Ankara ziyareti sırasında dile getirilen, ilimizde bir Sanayi Sitesinin yapılması ihtiyacına binaen gelen heyet; Etüt çalışmaları gerçekleştirildikten sonra hazırlanacak rapor doğrultusunda, ilimizde bir Sanayi Sitesi kurulacağını haberimizden öğreniyoruz.

***

 “Bakır İşletmesi Müdürüne Silah Sıkıldı”, “Maden’de Huzursuzluk ve Partizanlık Had Safhaya Vardı” üzücü haberler yine ilk sayfamızda yer bulmuş. Asayişin düzelmediği ve Kanunun işlemediği coğrafyalar her yönden geri kalmaya mahkûmdurlar. İnsanlar, Hakkı ve Hukuku kendi gücünde, aklında ve vicdanında aramamalı, güzide memleketimizi bu tarz çirkin olaylarla anılmasını engellemelidirler. Yüzyıllarca adalet ile hükmedilen bu topraklarda; Hak, hâkim kılınmalıdır. 

***

“Doğu İllerimizde Uçakla Maden Araştırmalarına Başlandı” haberi dikkatimizi çekiyor. Maden Tetkik ve Araştırma Teşkilatından bir ekip Doğu illerinde uçak ile maden arama çalışmalarına başlamış. Anadolu coğrafyası yeryüzü zenginlikleri açısından ne kadar zengin ise, yer altı kaynaklarında da bir o kadar zengin olduğunu biliyoruz.

Doğu Anadolu Bölgesinde işletilen maden ocağı olarak başta Krom, Demir, Bakır, Kurşun, Kaya Tuzu, Barit, Oltu Taşı, Manganez madenleri bulunmakla beraber Altın, Gümüş vb. birçok madende bulunmaktadır.

1967 yılında Maden araştırmalarına önem veren devletimiz, günümüzde maden bulma ve işletme verimliliğinin arttığını; bunların ülke ekonomimize ne kadar büyük bir katkı sağlayacağını dikkate almasını umuyoruz.

***

Yeni Atanmalar ile ilgili haberimizde, farklı Bakanlıklarımız ve Müdürlüklerimizin İlimizde gerçekleştirdiği atamalar hakkındaki bilgilere ulaşıyoruz. 

***

“Trafik Olayı”, “Hırsızlık”, “Yaralama” asayiş haberlerimiz de yine ilk sayfamızda kendine yer bulmuş. Sakin, huzurlu günler geçirmek dileği ile…

***

“Kör Döğüşü” Başyazısı Rahmetli Amcam Kemal Turan tarafından kaleme alınmış. Yazıda, gazetemizin manşet haberini oluşturan, delege seçimlerinde yaşanan kavgalara değinmiş, bunların demokrasimiz ve insan hakları yönünden ne kadar alçaltıcı olduğunu dile getirmiş. Yaşananları kör döğüşüne benzeterek ne kadar yerinde bir tespit yapmış, kazananın olmadığı bu kavgada kaybedenin Demokrasi, Hukuk ve Adalet olduğunun altını çizmiştir. Gerçekleşen olayın partiye mal edilmemesi, kavgayı çıkaran kişilerin kendi eserleri olduğunu da belirtmiştir. Meselenin parti içinde bir sandalye kapmak değil de Demokrasiye hizmet olması gerekliliğine değinmiştir.

Kendisini bu vesile ile tekrar saygı ve rahmetle anıyorum.

***

Selam ve Saygılarımla.