42

24 Mayıs 1988 tarihli Gazetemiz ile Tarihten Bir Yaprak köşemize devam ediyoruz.

“İlimizde Yapılan “Üniversiteler Arası Türk Halk Müziği” Final Yarışmasında Birinciliği 9 Eylül Üniversitesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Ekipleri Paylaştılar”

Başlığı gazetemizin üst kısmında manşet haberi olarak dikkatleri üzerine topluyor.

Abdullah SÖYLEMEZ, tarafından hazırlanan haber içeriğinden öğrendiğimize göre, ilimiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu güzel etkinlik sonunda, birinciliği 2 güzide üniversitemiz paylaşıyorlar.

Bizleri biz yapan değerlerimiz arasında bulunan, Türk Halk Müziği, genç nesillerin gönüllerinde yer edinerek, kültürel zenginliğimizin yaşatılması noktasında da bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir. Düzenlenen etkinliklerde söylenen eserlerin usul ve makamına uygun olarak kulaklarda yer etmesi ise ayrı bir değere yaşatılmasıdır.

Günümüzde eksikliğini sıkça hissettiğimiz, içinde yaşadığımız ve gözlemlediğimiz; Halk oyunlarındaki yozlaşma süreci ise bizleri derinden üzmektedir. Figür, estetik ve daha birçok seviyede hızla değer kaybeden halk oyunlarımız (özellikle folklor oyunlarında) düğünlerde ve kutlamalarda daha sık bizleri üzen bir hâle gelmiş gözüküyor. Tek tip bir melodi ile tek tip bir hareketin; yorulana kadar dakikalarca devam etmesi ile yaşamakta olduğumuz folklorik yozlaşma; Elazığ folklorunda izlemeyi özlediğimiz figür, ahenk ve müzik uyumuna olan hasretimizi had safhaya ulaştırıyor. Umarız yetkili kurumlarımız bu değerimiz tamamen ortadan kaybolmadan gerekli müdahaleyi yaparak kültürel olarak bu zenginliğimizi yaşatmak için çalışma yaparlar.

               

***

“Hankendi Eski Belediye Başkanı Hanife TÖRE Şehrimizde”, “Gazetemize Bir Nezaket Ziyaretinde Bulunan Töre, “Belediye Başkanlığı Konusunda Aldığım Tekliflerin Çokluğu Karşısında Şaşırdım” Dedi”  

Başlığı ana sayfamızda sağ üst kısımda gözümüze çarpıyor.

Görev süresi boyunca başarılı çalışmalara imza atan Hanife TÖRE, bir kadın Belediye Başkanı olmanın dezavantajlarını, avantaja çevirmiş olarak mükemmel bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Birçok erkek idarecinin görevini yapamadığı veya bahaneler arkasına sığındığı zamanlarda bile halka hizmet için hiçbir engel tanımayan TÖRE, yapmış olduğu çalışmalar ile halen saygı, sevgi ve özlemle anılmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde seçimle görev alan ilk kadın Belediye Başkanı Hanife TÖRE, bu görevi aldığında ise daha 21 yaşındaydı. Tarihler ise 1971 yılını gösteriyordu. Günümüzde bile bir Belediyeyi yönetmenin zorlukları ortada iken bunu 1970’li yılların başlarında ve Elazığ iline bağlı bir beldenin Belediye Başkanı olmak ise ayrı bir başarı hikâyesidir.

2018 yılında vefat eden Elazığ’ın bir değeri olan ve çağdaş Türk kadının simgesel bir ikonu olan Hanife TÖRE’yi rahmetle anıyoruz.

Rahmetli TÖRE ile yaşamış olduğum bir anıyı anlatmadan geçmek istemiyorum. Dedem İhsan TURAN’ın taziyesinde kapıda Hanife TÖRE ile karşılaşmıştım. Saygıyla “Bayanlar bir alt katta oturuyor.” Dediğimde ise bana, “Çekil kenara ben burada taziye vereceğim.” Dediğinde çok şaşırmıştım…

Sonradan onun Belediye Başkanı Hanife TÖRE olduğunu öğrenmiş ve çok şaşırmıştım. Girişken, cesur ve dirayetli bir insandı…

Kendisi ile yıllar sonra Bursa ilinde karşılaştığımda bu olayı anlatmış ve çok gülmüştük…

Mekânı Cennet olsun.

***

“Bremen Radyosunun Türkler İçin Özel Programı”, “Yayın Süresi İki Katına Çıkarıldı – Uyum Yardımı”

Haberi ise ana sayfamızın alt kısmında kendisine yer bulmuş.

Yurtdışında yaşayan gurbetçi diye tabir ettiğimiz vatandaşlarımıza sağlanan bu hizmet gerçek anlamda bir uyum haberi olarak karşımıza çıkmakta. Bu tarz çalışmaların günümüzde de tüm göçmenler için, gelmiş oldukları ülkenin yaşayışlarına uyum sağlamaları noktasında önemli olduğunu ve uygulanması gerektiğini düşünüyorum.

***

“Türkülerin Dili İle Çağrımız: Bahar Gelmeli Harput’a” Adlı yazısı ile F. G. KISAPARMAK, gazetemizin sol kısmında, değerli görüşlerini bizlerle paylaşıyor.

Kültür hazinemiz olan Harput, yaklaşmakta olan bir baharı daha Türkülerle karşılamaya hazırlanırken, değerli görüşleri ile F.G. KISAPARMAK bizleri çok güzel bir şekilde kaleme aldığı yazısı ile bu bahara bir çiçek güzelliğinde renk katıyor

***

‘’Harputlu Şairin Şiir Bahçelerinden’’ Köşesi’nde Niyazi YURTÇU hocamız, ‘Bir Selamla’ Adlı şiiri ile gazetemizin kültürel anlamdaki zenginliğine değer katıyor.

Selam ve Saygılarımla.