Hollanda, geçen yıl gerçekleştirdiği 116 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatıyla ikinci sırada yer alırken Türkiye 19.4 milyar dolarla 23. sırada yer aldı.41 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle Konya'dan sadece 3 bin kilometrekare büyük olan Hollanda, Türkiye'ye tarım üretiminde ve ihracatında fark atmaya devam ediyor.

Hollanda İstatistik Kurumu ve Wageningen Üniversitesi Ekonomik Araştırma Merkezi'nin verilerine göre Hollanda geçen yıl  116 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirdi.

İhracat oranını bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5 artıran Hollanda, ABD'nin ardından dünyanın en büyük ikinci tarım ihracatçısı unvanını korudu.

Hollanda, yüz ölçümü ve nüfus bakımından birçok ülkenin gerisinde. Buna rağmen, yaklaşık 17 milyon nüfusa sahip olan ülke, her yıl tarım ürünleri ihracatını biraz daha artırıyor.

Hollanda'nın dünyaya sattığı ürünlerin başında gıda ürünleri ile çiçek soğanı ve bitkiler yer alıyor.

Bu veriler bize toprak  ve tarımın gücünü hatırlatmaktadır….

Şimdi gelelim aziz şehrimiz Elazığ’a;

Şehrimizin dört bir yanı su ile çevrili ama ne yazık ki Elazığ’da bazı köylerimizde su sorunu günümüzde dahi büyük ölçüde devam etmektedir. Bu sorunların çözülmesi için devletimiz uzun yıllardır; proje üretmekte ve çözümler aramaktadır. Ancak, bu projelerin tamamlanamaması ve nihai sonuçlara ulaşamaması hem hemşehrilerimizi hem de çiftçinin çaresizliğini dinlerken bizi derinden üzmüştür... İlimizin nice köyleri ve toprakları tarıma bu denli elverişli olmasına rağmen, su konusunda çağının gerisinde kalması ve yaşadığı zorluklar sebebiyle tarımda sıkıntılar yaşarken; çiftçinin umudu günden güne azalmaktadır.Yaşanan kuraklık, yalnızca tarımı değil bu bölgelerde hayatını idame ettiren halkın gündelik hayatınıda zorlamaktadır. Elazığlı’nın, bu verimli ovalarına arpa ve buğdaydan başka bir şey ekememesinin en büyük nedeni çiftçinin suyuna kalmayan güveni, toprağında sönen hevesidir. Memleketimizin köylüsü, adeta toprağına küsmüştür. Kuzova ve Uluova projelerinin tamamlanamaması, bölgede yer alan köylerin tarım faaliyetlerini günden güne tüketirken, henüz tükenmeyen tek umutları bir gün bu projelerinin netice ile sonuçlanması ve tarım faaliyetlerini yerine getirmektedir.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şu cümleleri; “Kılıçla ülke alanlar, sabanla ülke alanlara karşı yenilmeye mahkûmdurlar” ve “Milli Ekonominin temeli ziraattır.” Bize ekonominin temelinin ziraat olduğunu ve ziraat sayesinde şehrin, ülkenin aydınlığa kavuşacağını anlatmaktadır. Çiftçinin, köylünün toprağa emek vermesi için, doğal kaynaklara rahatça ulaşabilmesi ve devlet destekli projeler ile toprakla iç içe geçmesi sağlanmalıdır.