Dünyada bazı sanatçıların cemiyet faaliyetlerinde aktif hareket ederek etkili oldukları örnekler vardır. Mesela İrlandalı şarkıcı Bop Geldof, 80’li yıllarda Afrika’da meydana gelen açlık üzerine topladığı 70 milyon sterlin ile hatırlanır. Bop, misyoner değildi. Sanatçı kişiliği onu böyle bir kampanya yapmaya sevk etmişti. Dünyanın bütün meşhur sanatçıları bu kampanyaya destek vermişlerdi. ‘We are the World’ adlı şarkıyı seslendirerek ortak bir çaba içine girmişlerdi. Hatırı sayılır bir para toplamıştı. Bunun yanında dünyanın bütün dikkatini Afrika’da meydana gelen açlık üzerine toplamayı başarmıştı.

   6 Şubat depremi sonrasında hükumetin geç kalması tartışmaları beraberinde getirdi. Kızılay ve Afad ekiplerinin geciktiği askerin devreye geç sokulduğu tartışmaları yaşandı. Bu tartışmalar aradan bunca zaman geçmesine rağmen devam ediyor. Depremden hemen sonra yardıma koşan AHBAP oldu. Bütün bunları ilgililerden duyduk. Ahbap ‘sevgili, dost’ anlamındadır. Ahbap çavuş, ahbapça bundan türemiştir. Adına popüler denilen kısa adı pop olan sanatçısı Haluk Levent AHBAP adlı bir derneği 2017 yılında faaliyete geçirdi. Ayni ve nakdi yardıma muhtaç kişiler AHBAP’tan yardım almaya başladılar. Kısa zaman içinde on binlerce kişi gönüllü olarak aktif görev almaya başladı. Son depremden sonra bu sayının yüzbinleri geçtiği söyleniyor. Topladığı yardımları hiçbir karşılık beklemeden dağıtmaktadır. Deprem sırasında Kızılay’dan para ile çadır satın alarak bölgeye yetişmesi takdir edildi. Bu hareket toplumda çokça konuşularak haberlere konu oldu. Haluk Levent’ in bizzat başında bulunduğu yardım faaliyetleri deprem bölgesinde takdir topladı. Bu tip sivil toplum kuruluşlarının güvenilir bir şekilde çalışması milletimizi için bir şans olarak görüyorum.

   Dünyaca ünlü TİME Dergisi her yıl dünyayı etkileyen 100 kişi seçimi yaparak seçilenlere ödüller vermektedir. TİME, Türkiye’ deki deprem faaliyetlerini editörleri vasıtası ile takip etti.

   Derginin editörleri dünyada gelişen hadiselerde etkili olan insanları radarına alarak layık bulduklarına ödül vermektedir. Bu ödüllerin siyasi bir maksadı hakkında yorum yapmak istemiyorum. Dışarıdan birilerinin bir Türk insanına ödül vermesini öteden beri kuşku ile baktığımı da itiraf ederim.

 Gazetelerdeki haberlere göre Türkiye’den AHBAP derneğinin kurucusu Sanatçı Haluk Levent 100 kişi içinde bulunmaktadır. Dünyaca ünlü bir dergini geleneksel ödül listesine girmek büyük bir başarı olarak gösterilebilir. Derginin milyonlarca takipçileri tarafından tanınmış olmak ülkemiz içinde bir başarıdır. Haberi ilk okuduğumda sevinmiştim. Bu kararın deprem faaliyetleri sebebi ile verildiği belli olmuştu. Ancak, editör Türk hükümetini tenkit ederek bu kararı vermişti. Hükümetin yetersiz kaldığı bir zamanda Haluk Levent büyük bir iş başarmıştı. Bu da doğruydu. Kendi hükümetimi kendim tenkit ederim. Yabancıların tenkit etmesine de müsaade etmem. Bir tarafı sevimli bir tarafı sevimsiz bir durum vardı ortada. Açıkçası Haluk Levent’ in gidip ödülü alacağını düşünmüştüm. Orhan Pambuk’un Nobel ödülünü alması beni bu düşünceye sevk etmişti. Benim düşündüğüm gibi olmadı. Haluk Levent ödülü almaya ABD’ye gitmeyeceğini açıkladı. Sebep olarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin beceriksizliği gerekçe göstermeleriydi. Editör ödül gerekçesine bunu yazmıştı. Türk hükümetinin başaramadığını başaran biri olarak gösterilmek millî vicdanı olan herkesi rahatsız eder. Bu ödül Haluk Levent’ i sevindirmemişti. Bir pop sanatçısı millî bir duruş sergilemiş ve ödülü almaya gitmeyeceğini açıklamıştı.

   Haluk Levent’in bu davranışı karşısında çok sevindiğimi itiraf etmeliyim. Buna millî duruş denir. Helal olsun. Ödül almak pahasına Türk’e ve değerlere saldıranların sayısından geçilmeyen bir zamanda böyle bir davranış gelecek açısından beni ümitlendirdi. Bir pop sanatçısının millî duruşu karşısında saygı ile duruyorum. İrlandalı şarkıcı Bop Gedlof’un yaptıklarından daha büyük bir hizmet yapan Haluk Levent ve AHBAP sevenlerini gönülden kutluyorum. Sanatçılarımıza örnek olmasını diliyorum. Haluk Levent bize şunu bir daha gösterdi ki millî olunmadan hiçbir şey olunmaz.