EBE SEHERİN DEFTERİ

Geçen yıl Yücel Çakmak’ın yayınladığı Çaydaçıra Dergisi’nde Elazığ’ın tanınmış Ebelerinden, Ebe Seher Aydan hakkında bir yazı yayınlanmıştı. Yücel Çakmak’ın kaleme aldığı yazıya bende Ebe Seher’in bazı yakınlarını tanıdığım için katkı da bulunmuştum. Gerekli görüşmeler ve araştırmalar neticesin de Ebe Seher hakkın da güzel bir yazı yazılmış ve büyük bir ilgi görmüştü. Araştırmalarımızı yaparken ilginç bir olayla karşılaşmıştık. Konu şuydu, Seher teyze doğumunu yaptığı tüm çocuklara ait bilgileri doğum günü, ayı, yılı, saati, anne ve baba bilgilerini siyah ve kalın bir deftere not alimiş. Binlerce çocuğa ait olan bu bilgiler defter de kayıt altına alınmış bunu yaptığını bize olaya şahit olan bir yakını anlatmıştı. Elazığlı olan veya olmayan ayrıca sonradan büyüyüp ülke genelin de meşhur olan yüzlerce insana ait olan bu doğum bilgileri kalın defterde kayıt altına alınmış. Biz konuyu araştırırken defterin de izini aradık ama ulaşamadık. Yalnız elde ettiğimiz bilgilere göre defter hala durumiş ama kimde olduğu belli değil. Bir rivayete göre yeğenlerinden birindeymiş.

Bizim konuyu araştırdığımızı öğrenen bazı kişiler bizi arayarak defterin bulunup bulunmadığını kendi doğumları hakkında nasıl bilgi edinebileceklerini sormaya başladılar ve hala daha arayıp soranlar var. Şehrimizde ki binlerce insanın doğum bilgilerini içeren bu defter gerçekten şehir için önemli bir belge. Buradan Seher teyzenin yakınlarına seslenim! Sizden bir ricam olacak, lütfen defter kimdeyse ortaya çıkarsın ve hatta defteri getirip yapımı tamamlanmakta olan kent müzesine hediye etsin. Nasıl ki Harput’ta yapılan Fincan Müzesi’ne yüzlerce insan antika değerinde ki fincanlarını hediye edip adlarıyla beraber kayıt altına aldırmışlarsa Ebe Seher teyzenin yakınları da bu doğum defterini getirip kent müzesine hediye etsinler ve Seher teyzenin adıyla defter orada kayıt altına alınıp önemli bir belge olarak sergilensin ve yaşasın. Tabi bu yakınlarının vereceği karara bağlı. Bunun altını da çizmekte de fayda var. Ben ise bu olayda sadece elçiyim.

****       ****     ****     ****

PİYASALAR

Sabah gözümüzü açıp, gece yatana kadar aklımız fikrimiz döviz altın piyasalarını incelemekte... Mesleğim gereği, piyasaların göbeğinde yaşayan biri olduğum için beni uzman zannedip piyasaları yorumlamamı isteyen çok kişiyle karşılaşim. Onun için bu hafta çok dalgalı saatler geçiren piyasaları yorumlayacağım. Yalnız yorumum tavsiye niteliğindedir yasalar gereği belirtmek zorundayım.

Gözünüz sürekli iki liderin üzerinde olsun. Zira onların hareketlerinin piyasalar üzerinde ki etkisi çok büyüktür. Mesela Putin, nükleer bomba taşıdığı iddia edilen uçağa binerse ve durduk yere karete, judo yapıp durursa bilin ki piyasalarda yükselme olacak. Yine Biden havayla tokalaşıp komutanlarından birine sarılırsa bilin ki piyasalar yine yükselecek. Peki piyasaların gevşeme eğilimi nasıl olur? Durun onu da yazam, eğer Putin haber yollayıp, ‘’Biden abe müsaitsen akşam gelem bir Türk kahvesi içek biraz horata edek derse’’ bilin ki o hafta piyasalar da biraz gevşeme olacaktır. Mizahçının piyasa yorumu anca böyle olur!

****       ****     ****     ****

ÇILGIN PROJELER

Ardı ardına çılgın projeler açıklanmaya başlandı. 5, 10, 20 hatta 30 sene önce de çılgın projeler vardı ama orta da hiç bişe yok…

Harput’tan aşağı şelale ve Harput’a teleferik en meşhur projelerden birkaçı olarak hafızalarımızda ki yerini korumaya devam edi ve uzun bir süre de edecek gibi. Ne olur bu iki projeyi gerçekleştirmeyin ki sizden sonrakiler de kullansın! Ne olur!

Ben bu iki projeyi çok sevim. Ne olur gerçekleştirmeyin ki torunlarıma anlatam. Yav millet “Meteristen inip güllü gile” bile gitti. Siz halen daha Harput’a teleferikle, şelale yapacaksız!

HAFTANIN FOTOĞRAFI:

Tüm İslam Aleminin Ramazan ayı mübarek olsun…