Yanan ormanlarımızla birlikte “ağaçlandırma” ve “fidan dikimi” gündemde şimdi…
Her yıl 21-26 Mart tarihleri arasında kutlanan “Orman Haftası ve Ağaç Bayramı”mız da var!
Biz ne orman haftasını bekledik, ne de ormanlarımızın yanıp kül olmasını?
Bu köşenin ve “Medya Analiz” isimli televizyon programımızın müdâvimleri, bizim yıllarca Elazığ’ın “orman” ve ağaçlandırma konusundaki yetersizliklerini sürekli gündeme taşıdığımızı bilirler.
***
Karadeniz’den gelen misafirlerimizin Elazığ’ı ilk gördüklerinde; “Dağlarınız fil sırtına benziyor” diye yaptıkları tasvir, garibime gitmişti doğrusu?
Tek bir ağacın dahi bulunmadığı, “mor” veya “boz” ya da “kahverengi” ama tamamen çıplak dağlar!..
***
Dönemin Bakanı Abdüllatif ŞENER, Elazığ Milletvekili Prof Dr. Abdulbaki TÜRKOĞLU ile Elazığ’a gelirken, uçaktan kuşbakışı izlediği Keban Baraj Gölü’nün çevresinin neden çıplak olduğunu sorar, sonra da bir ân önce “ağaçlandırılması gerektiğini” söyler…
Milletvekilimiz TÜRKOĞLU, ikili ilişkilerinin gücüyle kamuoyunun yoğun talebi olan “Elazığ Atatürk Stadyumu’nun ışıklandırılması” işlemi için bakanın desteğiyle gerekli ödeneği çıkarmayı başarmıştı.
Ne yazık ki daha önceki dönemlerde ilimize gelen birçok siyâsînin de yadırgadığı “Elazığ’ın çıplak dağları”nı dert edinen de, bir çâre arayan da olmadı bugüne kadar?
***
Sivrice’de Kurultay düzenleyen dönemin Valisi Ömer Faruk KOÇAK, Orman Bölge Müdürü Ziya POLAT’a sormuştu; “Bu dağlar neden çıplak?” diye…
Bahâneleri dinledikten sonra, Hazar Gölü çevresinin ağaçlandırılması için gerekli süreyi soran Vali KOÇAK; formalitelerin tamamlanması konusunda tüm desteği sağlayacaklarını ifâde ederek, derhâl seferber olunmasını istemişti…
Vali Ömer Faruk KOÇAK, Harput ile Sivrice konusunda somut adımlar atmak üzereyken; bürokratlarını korumayı memleketi korumaya tercih edenlerin girişimi sonucu apar topar uzaklaştırıldı Elazığ’dan!
Orman Bölge Müdürü seçim dönemi istifa etti, memleketi Adıyaman’dan milletvekili aday adayı oldu, aday gösterilmeyince döndü yine Elazığ Orman Bölge Müdürü koltuğuna kuruldu?
Hazar Gölü çevresinin ağaçlandırılması unutuldu?
***
Son 2 yıl pandemi tedbirleri dolayısıyla askıya alındı, oysa baharla birlikte seferber olurdu herkes…
Okullarımız ve öğrenciler, özellikle de STK’lar, hatta parti mensupları “fidan” dikimini özendirmek amacıyla sıraya girer, haberlerde “ağaç” sevgisinden dem vurulurdu?
Vatandaş “hatıra ormanı” oluşturmak istese –şikâyetçi olanlardan dolayı biliyorum- 10 Bin tl ücret ödemesi istenirken, dağların karayollarına yakın alçak etekleri siyâsîlerin propaganda amaçlı “hatıra ormanı” levhâlarıyla doldu!..
Sormazlar mı insana, her yıl belki milyonlarca fidan dikiliyor törenle ve haberlere konu oluyor da, neden ağaca dönüşmüyor bu fidanlar?
Ne diyordu “Ormanlar Şarkısı”nın sözleri oysa?
“Tohumlar fidana, fidanlar ağaca, ağaçlar ormana dönmeli yurdumda!..”
***
Bu hafta TURAN’ın manşet haberi tarihî bir belge sunuyor size…
Hazar Gölü’ne “Doğu’nun Yalovası” yakıştırması yapan Mustafa Kemâl’in 1938 Yılı’nda “Hazar Gölü civarının ağaçlandırılması”na dâir imzaladığı “tarihî kararname”, uygulanmalı ya da güncellenmeli!.. 
Daha önce de yazmıştım, hep söylerim; Türkiye’de her vilâyet Mustafa Kemâl’in kente gelişiyle dahi günlerce övünürken, ne yazık ki bu memleket; ATATÜRK’ün bizzât Elazığ’ın ve Hazar Gölü’nün isim babası oluşundan istifâdeyle, lehte bir hisse dâhi çıkaramamıştır kendine…
“Sâhipsiz” demekten bıktık artık yıllardır bu memlekete…
Tarım ve Orman Bakanlığı’nda 2 Bakan Yardımcımız ve Elazığ’da Orman Bölge Müdürlüğümüz var?
Ne duruyorsunuz? İşte size fırsat;
Haydi, çıplak kalmasın Elazığ!