Baskil ilçesi, binlerce yıldır insanların yaşadığı köklü bir yerleşimdir. Fırat Nehri'nin ilçeye 130 km'lik bir sınır oluşturması, bu kadim yerleşimin oluşumunda temel bir etkendir. İlçe, tarihi zenginliklerinin yanı sıra tarımın da önemli bir merkezidir. Baskil topraklarında yetişen kayısı, dünyanın en lezzetli meyveleri arasında haklı bir üne sahiptir. Baskil ilçesinin tarihi varlıkları ve doğal güzellikleri, yazılamayacak kadar çoktur. Ancak bu yazıda odaklanacağımız konu, ilçenin eğitim seviyesi ve eğitimin önemidir. Baskil ilçesi eğitim seviyesi ve okumuşluk oranı olarak Elazığ ilinin en yüksek seviyeye sahip ilçelerinin başında gelmektedir. Lakin bu durum çok da değinilmemiş bir konudur. Özellikle 1990’lı yıllarda adeta bir kolej edasında olan Baskil Lisesi'nin başarısı en önemli etkenler arasındadır. O yıllarda mezun olup da önemli bir konuma gelmemiş isim neredeyse yoktur.  Baskil ilçemizde doğmuş, sadece bizim tespit ettiğimiz 100'e yakın Profesör Doktor unvanı almış akademisyen hemşerimiz bulunmaktadır. Yüzden fazla doçent ve doktor öğretim üyesi ise Başta Fırat üniversitesi olmak üzere, İnönü üniversitesi ve diğer farklı üniversitelerde görev yapmaktadırlar.  Okulu olmayan Baskil'in Karakaş köyünde doğan ve Amerika'da fizik alanında çalışmalar yapan dünyanın en etkili bilim insanları arasında yer alan İrfan BULU Baskil’in yetiştirdiği bir bilin insanıdır.  Yine Munzur Üniversitesi rektörü Profesör Doktor Kenan PEKER ilçemizin Meydancık köyündendir. Hemşerimiz Profesör Doktor Niyazi BULUT ise 8 yıl boyunca İspanya'da yaşamış fizik alanda dünya çapındaki önemli isimlerden biridir.  Yine sanal dünya ve yapay zekâ alanındaki uluslararası çalışmalarıyla Burak SOYLU dünyada adından söz ettirmektedir.  Baskil ilçesinde doğmuş, yetişmiş ilçenin değerleri arasında yer edinmiş ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede başarılı akademik çalışmalara imza atmış Profesör Doktor Yasemin AÇIK hanımefendi ilçemizin Hacı Mustafa köyündendir. Yine 2023 LGS sınavında 500 tam puan alıp Türkiye birincisi olan, Mervan UYAN Baskil ilçemizin Bilaluşağı köyündendir.

          Baskil ilçesi, akademik dünyanın ötesinde bürokrasi alanında da etkili bir konuma sahiptir. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Özel Kalem Müdürlüğü görevini üstlenmiş olan, şu anki Mardin Valisi Sayın Tuncay AKKOYUN, Baskil'in yetiştirdiği önemli bürokratlardan biridir. Ak Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuş olan Necati ÇETİNKAYA da ilçenin Kadıköy köyündendir. İçişleri bakanlığı bünyesinde halen aktif görev yapan 8 kaymakamımız ise başarılı çalışmalara imza atmaktadırlar. Baskil ilçesi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet teşkilatında birçok önemli ismi yetiştirmiştir. Bir dönem Harita Genel Komutanı görevini yürüten Tümgeneral Burhanettin AKTI paşa, ilçenin Akdemir köyündendir Ayrıca ilçemizden birçok albay ve emniyet müdürü de ülkenin dört bir yanında görev yapmaktadırlar. Vatanseverlik ve milliyetçilik anlayışıyla bilinen Baskil ilçesi, şanlı şehidimiz polis memuru Fethi SEKİN gibi kahramanları da yetiştirmiştir. Adalet Bakanlığı bünyesinde başsavcı Hacı ÇAM ve birçok hâkim ile savcı da ilçenin yetiştirdiği değerlerdendir. Yurtdışı Akraba Toplulukları Başkanlığı Başkan Yardımcısı Abdülhadi TURUS, bir diğer önemli görev yürüten hemşerimizdir.  İsimlerini burada yazamadığımız Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı ve TBMM gibi birçok kurumda görev yapan bürokratlar da diğer Baskilli hemşerilerimiz arasında yer almaktadır. Okulu olmayan köylerimizde bin bir zorluklarla okuyan, eğitim gören yetişen kişiler bugün ülkesine vatanına hayırlı hizmetler etmektedirler. Buradaki en önemli husus Baskilli ailelerin çocuklarını vatan sevgisiyle yetiştirmesinden kaynaklanmaktadır.  62 köyü 6 mahallesi bulunan Baskil ilçemizde ki birçok öğrenci 70’li yıllarda eğitim hayatına başlayan Doğancık köyünde bulunan Baskil yatılı lisesinden mezun olmuştur.  İlçeye bağlı köylerden yatılı lise ‘ye gelip mezun olan öğrencilerin anlatmış oldukları zorluklar kaleme alınsa, bambaşka bir eser ortaya çıkar. 30-40 km'lik uzaklıkta bulunan köylerden karda, kışta, tipide birçok tehlike atlatarak okumaya gelen öğrenciler bugün çok önemli görevler yürütmektedirler.

          Okuma oranı, eğitim seviyesi yüksek olan şirin ilçemiz Baskil bundan sonraki süreçte de önemli şahsiyetler yetiştireceğinden hiç şüphemiz yoktur. Köşe yazımız aracılığıyla Baskil Lisesi ve Baskil Yatılı Bölge okulunda görev yapmış vefat etmiş öğretmenlerimizi rahmetle anıyor, hayatta olanlara ise sağlıklı ve huzurlu bir ömür diliyoruz.