TCMB para piyasası kurulu geçtiğimiz perşembe günü faiz oranlarını 100 baz puan düşürerek %15 seviyesine düşürdü. Daha önceki köşe yazılarımızda TCBM’nın faizleri düşürdüğü taktirde döviz kurlarının yukarı yönde yükselişine devam edeceğini yazmıştık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz kararının açıklanmadan bir gün önce grup toplantısında; ‘’Faiz yükünün milletin sırtından alacaklarını ve bu yolda faiz düşüşünü istemeyenlerle aynı yolda yürüyemeyeceğini belirtmesi’’ Faizlerin düşeceği sinyalini vermişti. Ayrıca merkez bankasının bağımsız olduğunu söylemesi piyasa tarafından inandırıcı bulunmamıştı. Dünyadaki ‘’Merkez Bankaları’’ faiz arttırmaya hazırlanırken, bizde faizler neden düşürülüyor? Halen daha anlamış değiliz.

Yüksek kur ile ihracatı arttırıp, ithalatı azaltmak ve faizlerin düşük kalmasını istiyorsak niye 2020’nin başında %10’larda olan faiz oranlarını, dolar kuru yükseliyor diye arttırmaya başladık? 2020 yılında faizleri yükseltmeyip, dolar kurunu baskılamasaydık şu anda verilere ve tahminlere göre hem ihracatı arttırmış olurduk hem de faizleri 19 seviyelerine yükseltmemiş olurduk. 11,3 olan dolar kuru 2020 başlarında olur, ihracatımız ve büyümemiz daha erken olurdu.

Enflasyon üzerinden faiz vermeyeceksek ve Dolar kuru hedefimiz yoksa Berat Bey neden ayrıldı? Bu durum Berat Bey'in ekonomi politikasını doğrulamış oldu. Faiz kararından hemen önce 10,50 olan Dolar kuru Faiz kararından sonra 11,20’lere kadar yükseldi. Altında ise 630 bandında seyir eden Gram Altın fiyatı 670’lere kadar yükseliş yaşadı.

Bundan sonraki ‘’Merkez Bankası Para Kurulu Toplantısında’’ aralık ayında 100 baz puan daha düşüş olacağını Sayın Kavcıoğlu’nun söylemlerinden anlamış olduk. Faizlerin 100 baz puan daha düşürülmesi döviz kurlarını yukarı yönde hareket etmesini sağlayacaktır. Bu süreçte döviz kurlarının yukarı yönde hareket edeceğini ama herhangi bir seviye belirtmenin zor olduğunu söyleyebiliriz. Her gün yeni rekorlar kıran döviz kurları ve altın fiyatlarının artık teknik analizin dışına çıktığını, siyasi gelişmelerle hareket ettiğini söyleyebiliriz.

Geçen hafta açıklanan merkez bankası verilerine göre hane halkı döviz mevduatları 233 milyar dolardan 235 Milyar Dolara yükselerek bir nevi vatandaşın bu yüksek kur seviyesinden bile TL’ye güvenmeyip Dolar aldığını ve 2001 yılında %58 olan Döviz Mevduatları ilk kez 2021 yılında %60-65 aralığına yükselmiş oldu. Bu durum yaşadığımız ülkenin kendi yerel parasına güvenmeyip, enflasyondan korunmak için Döviz ve Altın aldığını gösteriyor.

Her ne kadar kur tahminin zor olduğunu belirtmiş olsakta Gelecek ay Faiz Kararını 100 baz puan daha düşürülmesi halinde, kurun yukarı yönde hareket etmesi Dolar Kurunun 12.5’lere Gram Altın ise 720-740 seviyelerine yükselişini tahmin edebiliriz.

YASAL UYARI : Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.