Bugün siz okuyucularımıza önceki yıllarda verilmiş iki ödülün ilginç hikayesini iletmek istiyoruz. Hikâyenin kahramanlarından biri, geçen hafta Ankara’da oynanan Ankaragücü-Rizespor maçından sonra sahaya giren ve maçın hakemi Halil Umut Meler’e yumruk atan, daha önce iki dönem milletvekilliği de yapmış Ankaragücü’nün başkanı Faruk Koca, diğeri ise 2011-2015 yılları arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapan M. Mehdi Eker.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2022 yılında yeni bir uygulamaya giderek, futbolun güzelliklerini ön plana çıkarmak için “Fair Play/ Adil Oyun Ödülleri” vereceğini duyurdu. Bunun için jüri oluşturdu. İlk uygulama olarak, aynı yıl TFF tarafından Fair-Play ödülüne Ankaragücü başkanı Faruk Koca layık görüldü. Ziraat Türkiye kupasında Amed Sportif Faaliyetler ile oynanan maç öncesinde futbol ailesine örnek gösterilecek sağ duyulu açıklamaları nedeniyle 2022 Ekim ayının ödülünü Faruk Koca’nın kazandığı açıklandı. Ödül töreni 2023 Ocak ayında yapıldı. Törenden sonra 14 Ocak’ta Ankaragücü, Adana Demirspor deplasmanına çıktı. Ankaragücü’nün 3-1 kaybettiği maçtan sonra; “Bir daha hakemler Ankaragücü’nün hakkını yerse, bundan sonra olacakların sorumlusu ben değilim. Bir daha olursa nasıl tepki vereceğiz, herkes görecek. Hakemler böyle yönetmeye devam ederse bundan sonra öyle sıradan tepki vermem” dedi. (1)

Faruk Koca dediğini yaptı. Ankaragücü ile Rizespor arasında 1-1 biten karşılaşmanın sonrasında sahaya indi ve hakem Halil Umut Meler’e yumruk attı, yere devirip, tekmeledi ve gözünü şişirdi. Sonrasında ise, daha önce Futbol Federasyonunun bu kişiye verdiği “centilmenlik ödülü” spor dünyasında tartışmalara neden oldu. Gerçekler yeniden konuşulmaya ve tartışılmaya başlandı. Futbol sistemimiz nasıl olmalı? Nasıl bir yapılanmaya gidilmeli? Kimler futbolun içinde yer almalı? gibi. Futbolu yönetenlerin futbolla yakından, uzaktan ilgilerinin olmamaları, kulüp başkanları ve yöneticilerin yani kulüpleri yönetip batıranlar yeniden gündeme geldi. Gerçek bir kez daha görüldü ki, futbolun dışında ne kadar isim varsa futbolu yönetmektedir. Bu tablo ile başarıyı nasıl ve ne zaman yakalayacağımızı doğrusu biz de merak ediyoruz.

Şimdi gelelim ikinci ödüle, 2012 yılında Fransa’ya hizmetlerinden dolayı dönemin tarım bakanı M. Mehdi Eker’e Fransa Hükümeti tarafından Şövalye Liyakat Nişanı verildi. Geleneksel olarak 1883 yılından itibaren verilen ödül ilk kez bir Türk bakana veriliyordu. “Tarım Alanında Şövalye Liyakat Nişanı” alan tarım bakanı işin ilginç yanı bu ödülü, Fransa’nın hayvancılıkta zor günler geçirdiği, çiftçilerin eylemlerle Fransa Hükümetini protesto ettiği bir dönemde aldı. Türkiye’nin 2010-2012 döneminde Fransa’dan yaklaşık 250 milyon dolarlık canlı hayvan ve et ithalatı yapması Fransız çiftçisini rahatlatmış ve hükümetin elini çiftçilere karşı güçlendirmişti. (2)

Hayvancılık politikasında tercihini yurt dışından yana kullanan ve bu konuda bizi ithal bağımlısı yapan tarım bakanı ödülünü almak için Paris’e gitti ve nişanını aldı. Böylece dönemin tarım bakanı M. Mehdi Eker’de ödüllü bakanlarımızdan biri olmuştu.

Kaynakça:

(1)   10haber.net

(2)   Murat Muratoğlu