Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası, 2022 yılı Mart ayında Faiz artırmaya başladı ve belirli artırımlar ile faiz oranını 5.25-5.50 aralığına kadar getirdi. Avrupa Merkez Bankası ise 21 Temmuz 2022 de sıfır olan faizini, 0.50 olarak belirledi ve halen 4-4.75 aralığında faiz uygulamaktadır.

    FED ve ECB’nin faizleri artırma sebeplerinin başında enflasyonu aşağı çekmek ve Pandemi dönemindeki parasal genişlemenin oluşturduğu ekonomiden normal piyasaya dönmekti. Bundan dolayı faiz politikaları halen devam etmektedir. Rusya -Ukrayna savaşı, Avrupa Ekonomisini sarsmasına rağmen enflasyonla mücadeleden vazgeçmediler. Halkın da desteği ile ekonomik süreç devam etmektedir. Her iki bölge halkının bu süreçte kitlesel olarak tasarruflarını altına veya başka bir ülke para birimine yatırmaktan ziyade tahvillere, hisse senetlerine, yatırım fonlarına, gayrimenkullere ve zamanla daha değerlenecek araba ve resimlere yatırım yaptıkları bilinmektedir. Çok zenginler ise bu yatırımlar dışında tarımsal arazilere yatırıma devam etmekte. Küçük yatırımcılar da bu sektörlerin hisselerini alarak yatırım yapmaktadırlar.

    Bizde ise halen Altın ve dövize talep devam etmektedir ve bu taleplerin artış şiddeti bu ay sonuna kadar artmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu talepten dolayı da enflasyon artışı da devam edecek, faizlerin bu kadar yüksek olduğu dönemlerde altın ve dövize talebin devam etmesi orta ve uzun vadede reel kazanç riskini de beraberinde getirecektir.

   Yerel seçimlerden sonra erken bir seçim kararı alınmadığı sürece yeni bir seçim 4 yıl sonra olacak yani yaklaşık 3 yıl bir seçim ekonomisi oluşmayacak. Bu süreçte enflasyona karşı tedbirlerde taviz verilmeyeceği ve tek haneli rakamlara indirileceği açıklamaları gelmeye başladı ve kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında TL ticari kredilerde yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2 ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildi.

    22 Şubat TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti olarak “Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıklaştırılacaktır. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenecektir” ifadeleri kullanılması mücadelenin kararlığını göstermektedir.

 Şubat ayı Tüfe enflasyonu yüzde 67.07 açıklanınca yeni bir faiz artışı gündeme gelecek çekincesiyle yine Altın ve dövize yönlenmeler başladı. BİST’te işlem gören Darphane Altını ALTINS1 de, döviz, Altın fonlarında işlem hacimleri artmaya başladı halen talepler devam etmektedir.

    BİST Teknoloji-yazılım -bilişim hisseleri ve halka arz edilen şirketlere ilgi devam etmektedir. Yapay zekâ teknolojileri dünya gündeminde Olduğu sürece BİST’teki bu şirketler primlenmeye devam edecektir.

  Ayrıca bu hafta yeni bir şirket halka arzı olacaktır, teknoloji sektöründen bir firma. Hayırlı haftalar dilerim…

YASAL UYARI!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.