Bu hafta piyasalar açısından yoğun ve bir o kadarda piyasaları etkileyecek bir haftaya girmiş bulunuyoruz. Özellikle Amerika Merkez Bankası FED’in 21 Eylül’de yapacağı toplantısında faizleri 75 baz puan mı? Yoksa 100 baz puan mı? Artıracak soruları, Güvercin ses tonu mu? Yoksa Şahin ses tonunda mı? Konuşacağı sorularının cevabını çarşamba günü FED Başkanı Powell’ın açıklamalarında görmüş olacağız.

Bunun yanında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz toplantısı 22 Eylül Perşembe günü açıklanacak ve piyasamız açısından faiz indirim sürecinin devam edip etmeyeceğini görmüş olacağız.

Merkez Bankalarının faiz oranlarının hangi yönde olacağını tahmin etmek, getiri ve risk açısından önemli bir durum sergiliyor. Geçen hafta açıklanan ABD’deki Enflasyon oranlarının yüksek gelmesinden dolayı FED’in alacağı kararın agresif yönde artış olacağını, geçen ay açıklanan faiz artışından sonra bu ay artışın 50 baz puan olması yönündeydi diyebiliriz. Fakat Enflasyondaki artış bu kararın en az 75 baz puan bir faiz artışının olacağı beklentilerini güçlendirmiş durumda diyebiliriz.

FED’in 100 baz puan artırma ihtimali piyasa beklentisini yüzde 25 seviyesine çıkarmış durumda dolayısı ile 100 baz puan artışını piyasa beklentisi oluşmuş durumda. Peki 75 baz puan veya 100 baz puan artışında ne gibi durumlar ortaya çıkar? En çok bunu analiz etmek gerekiyor.

75 baz puan artışın olması halinde piyasa bu durumu zaten yüzde 75 oranla satın almış durumda. Özellikle metaller tarafında 75 baz puan artışın fiyatlanmasını şu anda görmüş durumdayız.

ONS Altın’ın 1730 seviyelerinden 1654 seviyesine düşüşü bunu teyit eder nitelikte.

ONS Altın, uzun bir zamandır hatta daha önce üç kez denediği 1675 seviyesini bu sefer kırarak 1654 seviyesine düşürdü.

FED’in 75 baz puanlık artışından sonra Powell’ın yapacağı açıklamalar ve Enflasyon oranlarını yükselişinin yanında resesyon ihtimali ve büyümedeki yavaşlama ile ilgili güvercin açıklamalarda bulunursa ONS’un tekrar 1680 seviyesinin yukarı yönde kırılması halinde 1720 seviyesine kadar bir yükseliş yaşayabiliriz. FED’in 100 baz puan faiz artırması durumunda 1675 seviyesinin aşağı yönde kırılması ile 1620 seviyesini ve daha aşağı tarafta 1570 ONS seviyesine kadar bir düşüş yaşaması ihtimal dahilinde.

Dünyada Merkez Bankalarının faiz artırım süreci devam ettiği sürede metallerin baskı altında kalması kaçınılmaz bir durum. Altın’ın bir müddet daha baskı altında kalacağını tahmin ediyorum ve yükselişlerin sınırlı kalmasını bekliyorum.

Parite tarafında ise Euro’nun baskı altında olduğu, Dolar endeksinin yükselişi ve Amerikan 2 yıllık tahvillerin yükselişi, Avrupa’nın Rusya ile olan sıkıntıları Avrupa’nın para ara birimi olan Euro’yu, Dolar’a karşı zayıflatıyor. Teknik olarak 0,99 seviyesinin aşağı yönde kırılması 0,9650 seviyesine kadar düşüş yaşatabilir. Bir bant aralığı vermiş olursak 0,9650- 1,0350 seviyelerini söyleyebiliriz.

Gram Altın’da ise ONS’un düşüşü Gram/TL’yi 970 TL seviyesine düşürdü. Gram Altın’da teknik olarak 1025 seviyesini geçmediği müddetçe baskı devam edecektir. Geçilmesi halinde 1045 seviyesine yükselişler bekleyebiliriz. Bant aralığımız 960 TL- 1010 TL seviyeleridir. 

Dolar/TL’de ise FED’in ve TCMB’nin alacağı faiz kararı yön verecektir. TCMB’nin faizleri sabit tutması bekleniyor. Dolar/TL paritesinde Merkez Bankası 100 baz puanlık faiz indirirse 18,35 TL seviyesini geçerek 18,70 TL seviyesine yükseliş yaşayabiliriz.

Sonuç olarak haftaya merkez bankalarının ‘Faiz Kararı’ damga vuracak gibi gözüküyor…       

Yasal Uyarı!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.