Değerli okurlar dilimizin muhteşem mana içeren, kıymetli özlü sözlerinden biridir: ‘’Dereyi görmeden, paçaları sıvamak.’’ Zira Elâzığ’ımızın kronikleşmiş temel problemi bu. Olmayan bir şey, ışık hızında oluyormuş gibi gösterilebiliyor. Ebetteki her vatandaşımız kendi penceresinden baktığı zaman, kendisini memnun edecek gelişmelerin yaşanmasını isteyebilir ve bu durum insani olduğu gibi gayet doğaldır. Ancak gerçekleşmesini istediğimiz durumlar için çaba sarf etmek gerekir. Bütün bunlara rağmen, ben mücadelemi verdim lakin karşılığını alamadım demek de bir nevi savunma mekanizmasına örnektir.

Şimdi bütün bunları niçin anlattık sualine el cevap diyelim. Malumunuz yeni bir yerel seçim sürecine girmiş bulunmaktayız. Elbette bu süreçte aday olacak vatandaşlarımız, ilk etapta aday adayı olduklarını beyan edip, partilerinin temayül yoklamalarında gayret göstereceklerdir. Buraya kadar her şey gayet demokratik, etik ve doğal… Ama temel problemiz yukarıda da ifade ettiğimiz üzere şu; daha ortada fol yok yumurta yok ama rivayetlerden ibaret cümleler hemşerilerimiz arasında muazzam bir hızla yayılıyor. Filanca vekil adayımız bellidir dedi, sokakta birileri şunu söyledi, B veya C partisin adayı da muhtemel rakibim o dedi… Şeklinde aslı ve kaynağı belli olmayan ama ortada dolaşan cümleler. Denize atılan taş misali… Elâzığ’ımız gönlümüzde büyük ama nüfus olarak çok da büyük değil. Herkes herkesi ismen bile olmasa sima olarak tanır. Budan dolayı söylenen her kelime yayılım sürecinde hız kazanmaktadır. Bu durum ise demokrasi kültürü açısından pek de etik değildir. Bu tür ifadelerin ortada dolaşmasının temel nedeni ise hemşerilerimize net bilgi verilmemesidir. Bu gün itibariyle yaklaşık üç ay sonra Mart 2024’de seçim yapılacak ve halen adaylarının kim olduğunu açıklamayan ya da adaylarını açıklamak için A partisinin adaylarını açıklamasını bekleyen partilerimiz var. Hani bazı yarışmalar olur ya sonucu açıklama faslında ‘’az sonra, acaba kim birinci olacak, gönlümüzden geçen birinci olacak mı? gibi kısa cümlelerle yarışmanın heyecanını artırır ve reyting elde etmeye çalışır. Bizim siyasal partilerimizin de durumu pek farklı değil. ,

Bilinmelidir ki her parti adayını açıkladığı anda yarışa avantajlı başlar. Zira erken ilan edilen her aday, zaman açısından şanslı konumda olur ve aday belirleme süreci artık o parti için geride kalır. Bu sebeple henüz adaylarını açıklamayan partilerin de adaylarını bir an önce açıklamalarını temenni ederek, aday olacak bütün parti üyelerine başarılar dilerim.

Selamet ve esenlikle kalınız.