Geçen Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Faizleri 0,75 baz puan yükselterek 2,25 seviyesine çıkarttı. Merkez Bankası Başkanı LAGARDE yaptığı açıklamalarda enflasyonu dizginlemek için faiz artışlarının devam edeceği sinyalini vermiş oldu. Büyümede ve istihdamda durgunluğun olacağını dile getirse de faiz artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtmesi enflasyonun düşürülmesi için her adımı atacağını göstermiş oldu. Faiz kararı açıklaması öncesi 0.9750 seviyelerinde olan Euro/ Dolar paritesinin Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri agresif bir şekilde yükselteceği haberi piyasalarda Euro’ya alım getirerek paritenin 1,01 seviyesine çıkmasına sebep oldu. Açıklamalardan sonra bir miktar değer kaybederek 0,9950 seviyesine kadar düşüş yaşamış oldu. Teknik olarak 1,03 seviyelerini geçmediği müddetçe Euro’da yükselişlerin sınırlı kalacağını tahmin ediyorum. Amerika faiz oranlarının Avrupa’dan yüksek olduğu ve önümüzdeki son iki toplantıda FED’in faizleri 2 Kasım’da 0,75 Aralık’ta ise 0,50 puan artıracak ihtimali dolara tekrardan değer katmış oldu. Bu hafta açıklanacak FEDi’n faiz kararı tüm piyasalar açısından dikkatle takip edilecek. Son açıklanan Amerika’da büyüme oranlarının iyi gelmesi ve kişisel harcamaların yüksek gelmesi Amerika’da moralleri düzeltmiş oldu. FED’in faizleri 4,5 seviyesine yükselttikten sonra faiz artışlarına bir müddet ara vereceğini tahmin ediyorum. Yılın ilk çeyreğinden sonra Euro’nun Dolar karşısında tekrar değer alacağını ve paritenin tekrardan Euro lehine devam edeceğini söyleyebiliriz.
TCMB Başkanı Sayın KAVCIOĞLU, enflasyon raporu 4. Bilgilendirme toplantısında yaptığı sunumda “Enflasyon noktasında kendimizi çok başarılı sayamayacağız” açıklaması yaptı.
“Enflasyonun üretilmesi noktasında aldığımız ve uyguladığımız kararlar bizi başarılı kılacak. Enflasyonun indirilmesi noktasında biz talebi kısıtlayıcı tedbirler yerine üretimi artırıcı kararlar almayı ana politika olarak seçtik” açıklamaları yaptı. Bu da üretimin büyüme ve istihdamı desteklemek için faizlerin tek haneye düşürüldükten sonra uzun bir müddet bu seviyelerde kalacağı yorumlarının yapılmasına sebep oldu. Önümüzdeki son iki faiz toplantısında faizlerin tek haneye düşürüleceğini anlamış olduk.
Bu hafta açıklanacak enflasyon oranlarının yüzde 2 yükselerek yıllık bazda yüzde 85,50 seviyesine çıkacağını tahmin ediyorum. Her faiz düşürümünde Dolar /TL kurunun daha önceki faiz indirimlerinde artış yönünde hareket ettiğini görüyorduk ama bu seferki faiz indirimlerinde Dolar/ TL kurunun tepki vermediği ve yükselişini engellemek için piyasaya müdahale edildiği kanısındayım. Merkez Bankası brüt rezervlerinin geçen hafta 2 Milyar Dolar azaldığını gelen verilerden görüyoruz. Dolar/ TL kurunun teknik olarak 18,60 TL seviyelerini geçmesi halinde 18,75 TL ve 18,90 TL seviyesine kadar yükseliş yaşayacağını söyleyebiliriz. Düşüş yönünde ise 18,50 TL seviyesinin destek olduğunu belirtmek isterim. Bu seviyenin aşağı yönde kırılmasını gerektirecek bir durum da görmüyorum. ONS Altın’ın Avrupa ve Amerika’daki faiz artırım süreçlerinin bittiği takdirde yükselişine başlayacağını söyleyebiliriz, aksi takdirde bu seviyeleri koruyacağını tahmin ediyorum. Teknik olarak ONS’un 1670 seviyesi üzerinde kapanış yaptığı takdirde 1730 Ons seviyelerine yükselişi beraberinde getirebilir. Aksi takdirde1620 seviyelerine kadar düşüş yaşaması ve bu seviyenin kırılması halinde 1580 ONS seviyesine düşüş gerçekleşebilir. 1620-1670 bant aralığının korunacağı bu seviyelerin dışına çıkması halinde en az 50 ONS hareketin olacağını tahmin ediyorum. Gram Altın’da ise 960 TL-1020 TL bant aralığında hareketini sürdürüyor. ONS’daki hareket Gram Altın’a da yansımış durumda. Dolar TL’deki sakinlik Gram Altın’a yansımış durumda. 960 TL-1020 TL bant aralığının devam edeceğini bu seviyenin yukarı yönde kırılması halinde 1045 TL -1065 TL seviyelerine kadar yükseliş olacağını söyleyebiliriz. Aşağı yönde ise 960 TL-945 TL seviyelerinin uzun vadede alım fırsatı olduğunu söyleyebiliriz.
 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.