Geçen hafta TCMB Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. Faizleri %14 seviyesinde sabit tutarak 7. Kez üst üste faizlerde değişikliğe gitmemiş oldu. Para Politikası Kurulu Metinde, "Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir." değerlendirmeleri yer aldı... Kısacası burada anlaşılan TCMB enflasyonla mücadelede kendi ellerinde olmayan sebeplerden dolayı enflasyonun düşürülemeyeceğini anlamış olduk. Dünya da merkez bankaları enflasyonla mücadelede faiz artırma politikası uygulayarak önümüzdeki süreçte enflasyonu aşağı çekmek için önlemler alıyorlar. Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan, geçen günkü konuşmasında faiz artırmayarak enflasyonun düşürüleceğini dünya merkez bankaları ile ayrışan ülkemizin başarılı olacağını ve enflasyonla mücadelede haklı çıkacaklarını belirtti.                                                                                                    
Avrupa merkez bankası faizleri 50 baz puan artırdı ve 11 yıl aradan sonra ilk kez faizleri artırmış oldu. Enflasyonla mücadelede faiz artıracaklarını ama bunun sonuçlarının resesyona sebep olacağından önümüzdeki faiz artırımlarının agresif bir şekilde yükseltilmeyeceğini söylemesi Euro’nun Dolar karşısında ilk etapta değer alsa da sonra kazançlarını geri vermiş oldu. Bu hafta Amerika Merkez Bankası FED’in faiz kararı açıklanacak. Piyasa beklentisi 100 baz puan artışın olacağı yönünde, piyasa beklentisinin altında 50 veya 75 baz puan artırması ve gelecek faiz kararlarında bunun devam edeceğini söylemesi halinde Euro’nun tekrar değer alacağını ve paritenin 1.0350 seviyesini geçerek 1.0550 seviyelerine kadar yükselişi beraberinde getirebilir. 100 baz puan artışın olması halinde ise Dolar’ın tekrar Euro’ya karşı 1 seviyesinin altına düşebileceğini söyleyebiliriz.                                    

Dolar TL kurunun faizlerin düşük oluşu ve dünya merkez bankalarının faiz artışı Türk Lirası’nı baskı altında tutmaya devam ediyor. Dolar 17,55 seviyesini geçerek 17,85 seviyelerine yükseltmiş oldu. FED’in bu haftaki toplantısında gelebilecek 100 baz puanlık artış, Türk Lirası’nı Dolar karşısında 17,85 seviyesini geçerek 18 seviyelerine kadar yükseltebilir. TCMB haftalık açıkladığı raporlarda net rezervlerin 6 milyar Dolar’a düşmesi piyasada önümüzdeki sürecin sıkıntılı geçeceği ve turizm gelirlerinin az olması halinde Dolar kurunun daha yüksek seviyelerini görmemize sebep olabilir                                                                                     

Ons Altın’da ise merkez bankalarının faiz artırma politikasına devam etmesi Ons Altın’ı baskılayarak 1680 seviyesine düşmesine sebep oldu. Avrupa merkez bankasının “önümüzdeki aylarda faizi 25 baz puan artırabiliriz” söylemi Ons’a destek vererek 1680 seviyesinden gelen alımlar ile 1737 seviyesine yükseltti. FED’in faizleri agresif yükseltmesi halinde tekrardan 1700-1680 seviyelerini görebiliriz. Faizleri 50 baz puan yükseltmesi halinde ise 1745 seviyesini geçerek 1775 seviyelerine kadar yükseliş olabilir. Gram Altın’da ise 955 seviyesinden gelen alımlarla tekrar 995 seviyesini gördük. 960-1010 bant aralığının korunacağını tahmin ediyorum.                                                                                                        

Sonuç olarak FED faiz kararının Dolar kuru, Ons Altın ve Gram TL’nin üzerinde etkili olacağı bir haftaya girmiş olduğumuzu söyleyebiliriz.                                                                                                           

Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.