deniz turan5Tarihten Bir Yaprak köşemize 23 Eylül 1969 tarihli Turan Gazetesi ile devam ediyoruz.

Gazetemizin bu sayısında gözümüze ilk çarpan haber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın Elâzığ’ımızı ziyareti haberi. Önceden açık hava toplantısı olarak düşünülen faaliyetin daha sonradan Saray Sineması
salonuna alınması habere konu edilmiş. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Refet Sezgin burada yapacağı konuşmadan sonra Keban ve Ağın ilçelerimizi de ziyaret ederek partililerle buluşmayı planladığını haberimizden öğreniyoruz. Siyasette halka ulaşmaktan geçer.

***

Asayiş olaylarının ele alındığı bir diğer haberimizde de Jandarma ekiplerimizin yapmış olduğu operasyonlar sonucunda ele geçirilen silah ve mühimmat ile ilgili bilgiler bulunuyor. Vatanını ve milletini canı pahasına koruyan Asker ve Polisimize, Rabbim her daim yardım etsin.

***

Gazeteler genellikle o tarihlerde baskı sistemi olarak Tipo Baskı Sistemini kullanıyorlardı. Günümüzde kullanılan Ofset Baskı sisteminden farklı olarak, Tipo Baskı sisteminde fotoğraf basabilmeniz için kaliteli klişenizin olması gerekirdi.

“Geleceğin Yazı Masasında Bayan Sekreter” başlıklı haberimiz, Tipo Baskı Sisteminde klişe kullanılarak yapılmış bir haber olarak buna iyi bir örnek teşkil ediyor. Günümüzdeki sekreter masası 1969 yılındaki haberde tahmin edilen kadar hantal olmadığı kesin olmakla beraber, teknolojik gelişmelerin akıl almaz bir hızla ilerlediği de kesin. Bugün ulaştığımız teknolojinin boyut, kabiliyet vs. o günkü haberimize yazabilme imkânı olsaydı herhalde hiç inandırıcı olmazdı…
Kim bilir 50 sene sonra nasıl bir teknoloji kullanılacak?   

***

“Et fiyatlarında halen önemli bir düşme görülmüyor” Et fiyatlarının yüksek olması haberi yine gazetemizin ilk sayfasında yer buluyor. Hayvancılığın daha iyi ve uygun şartlarda yapıldığı o günler göz önüne alındığında; günümüzdeki şartları ve fiyatları görselerdi herhalde hallerine bin şükür ederlerdi.

***

Üzücü bir haber yine gazetemizin ilk sayfalarında yer buluyor. Meydana gelen trafik kazasında; 2 ölü 16 yaralımız olduğu bildiriliyor. Trafik ile ilgili sorunun eğitim ile orantılı olduğunu düşünen insanlardanım. Kanun ve kurallara uyarak, saygılı bir şekilde işleyen trafik düzeninde kaza riskinin çok düşük olacağına inanıyorum. Toplum olarak kaza ile cinayete sebebiyet kavramlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekliliği vardır. Alkollü bir şekilde, direksiyona geçerek bunu sonucu kaza yaptım demek ne yazık ki, trajikomik bir hadise. Alkollüysen, birilerine zarar verip ya da bir şeylere çarpmak doğal bir süreç değildir, zarar vermek üzere olarak o koltuğa oturuyorsun. Sana veya bir başkasının canına zarar veriyorsun. Veyahut aracınızı aşırı hızlı kullanarak. Belli arkadaşım ani durman gereken bir durumda duramayacak ve bir şeylere kasten zarar vereceksin. Hızlı olduğun için, bunun adı KAZA değil!

***

Elazığspor’umuz 23 Eylül 1969 günü bizi yine üzmüş, ama biz bu sevdadan hiç vazgeçmedik…  Üzüldüğümüz günlerimiz olduğu gibi mutlu günlerimizde oldu. İnsan sevdiği için üzülür, çünkü önemsiyordur. Elazığspor’umuzu daha güzel günlerde görmek dileğiyle.

***

“PTT’nin bazı uzak semtlerde Posta Kutusu bulundurması isteniyor.” Eskiden mektup kültürü mevcuttu, ne güzeldi. Askerden beklenen mektuplar, daha önceleri okuma yazma oranının düşük olduğu yıllarda mektubu okutacak komşu veya dostların aranması. Mektup üzerine yazılan türkülerimiz; “Bugün posta günü canım sıkılır… Ellerin mektubu gelmiş okunur… Benim yüreğime hançer sokulur…” Günümüzde sosyal medya artık bu görevi tamamen ele aldı. E-posta olayı bu kültürü tamamen bitirdi. “Söyleyin yâre, yakmasın mektubun ucunu, ne mektup kaldı ne de posta kutusu…”

***

Belediyemiz ruhsatsız ve kaçak yapılarla mücadelesini geçmişte de devam ediyormuş. Kanun ve yönetmeliklere uyularak yapılan yapılar günümüzde ve gelecekte yaşayacağımız her türlü afetlerde bizler için birer güvence olacaktır.

***

 Görevlerinde başarılı olan bir komiser ile beş memura taktirname taltif edilmiş. Görevlerini başarı ile yapan her insan takdir edilmeyi bekler, bu şekilde verilen belgeler ise insanların motivelerini arttırmakla beraber diğer insanlar için de örnek teşkil ederler. Ben daha iyi ve güzel bir şeyler yaptığımda takdir edilmeyecek ve diğerlerinden bir farkım olmayacaksa niye daha fazla yorulayım düşüncesi, zihinlere yerleşmemeli.

***

Baskil İlçesi Doğancık Köyünde kazara çıkan yangın haberi ise sayfanın en alt kısmında yer almakta… Çok şükür herhangi bir can kaybı olmamış. Rabbim kazadan beladan esirgesin…

Selam ve Saygılarımla.