denizturan6

Tarihten Bir Yaprak köşemize 30 Eylül 1969 tarihli Turan Gazetesi ile devam ediyoruz.

-Gazetemizin bu hafta göze çarpan ilk haberini, Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grup Başkanvekili Kemal Satır’ın şehrimizde düzenleyeceği Açıkhava toplantısı haberi oluşturuyor. İç ve dış konuları kapsayan önemli konular hakkında konuşacak olan Dr. Kemal Satır’dan sonra Elazığ CHP milletvekili adayları Mehmet Aytuğ, Hayrettin Hanağası ve diğer hatiplerin de birer konuşma yaparak görüşlerini halkımıza aktarmaları gerçekleştirilecektir. Siyasilerin halkla iç içe olmaları ve yapacakları hizmetleri halka bizzat aktarmaları çok güzel bir davranış, yoksa yapılan temayül yoklamalarının hiçe sayıldığı, halkın taleplerinin dikkate alınmadığı siyasi hareketler her zaman hüsranla biten sonlara mahkum olacaktır.

                ***

-Yaklaşan seçimler öncesi Milliyetçi Hareket Partisinin de ilimizde bir toplantı düzenleyeceği, bu toplantı öncesi Mehter Takımı ve Komandolar tarafından bir gösteri yapılacağı haberimiz gazetemizin göze çarpan haberleri arasında bulunuyor. Milli ve dini duygularımız okşanmadan, yapılması düşünülen hizmetlerin gerekliliği ve faydasının anlatılacağı, bunların toplumumuza ve dünyamıza ne gibi faydaları olacağının anlatılacağı toplantıların; bizleri idare etmeye aday siyasiler tarafından anlatılacağı toplantıları dinlemek umarım bir gün bizlere nasip olur.

               ***

-Belediyemizin almış olduğu karar gereği şehir içerisindeki garajların kapatılarak, yeni şehir garajına nakledilmeyen garaj sahiplerinin açma ruhsatlarının verilmeyeceği haberi yine ilk sayfamızı oluşturan haberlerimiz arasında bulunuyor. Belediye encümeninin almış olduğu bu karar, şehir içerisinde faaliyet gösteren garajların her birine tek tek tebliğ edilmiştir. Düzen her zaman gereklidir. Bu konuda günümüzde de bu kadar düzenli ve kurallara riayet edilerek çalışılması gerekmektedir. Yakın tarihlerde açılan Galericiler sitesi buna iyi bir örnek teşkil etmektedir. Oto kiralama hizmeti sunan esnafında bu konuda (araç alış-satış) denetlenmesi ve kendi dükkanları önünde keyfi olarak araç park yerlerini işgal etmeleri de mutlaka önlenmelidir.  

               ***

-Şehrimizde BCG. Verem Aşısı kampanyası başlatıldı haberimiz yine ilk sayfamızda yer buluyor. Aşı her zaman hastalıklarla mücadele ilk ve en önemli savunma hattımızı oluşturuyor. İçerisinde bulunduğumuz pandemi süreci bu konunun ne kadar önemli olduğunu bizlere tekrar hatırlatıyor. Covid-19 hastalığı ile mücadelede hangi aşı (Biontech- Sinovac vs..) olursa olsun mutlaka aşılanmamız gerektiğine inanıyorum.  

               ***

-İlimizde Emniyet kuvvetlerimizin kontrolleri ve diğer asayiş haberleri ise ilk sayfamızda yer bulan haberlerimiz arasında bulunuyor. Kontroller sırasında yakalanan silahlar, trafikte meydana gelen olaylar, bıçaklama-darp-hakaret olaylarının şehrimizde meydana gelmesi herkesi üzüyor. Günümüzde bu tarz olayların büyük bir kısmı medyaya yansımasa da bu tarz olaylar devam etmektedir. 

               ***

-Geçen pazar günü oynanan Elazığspor – Kırıkkalespor karşılaşmasını 3-1 lik skorla kazanan Elazığspor’umuzu Valimiz Zekeriya Çelikbilekli tebrik etmişler. Kazananı tebrik etmek ne güzel, kaybedene üzülmemek elde değil. Elazığspor’umuz keşke her zaman kazansa.

               ***

-“Bolu’da Süt Fabrikası Kuruluyor” Memleketimizde kurulan fabrikalar bizleri ziyadesi ile memnun etmektedir. Bu geçmişte de böyleydi, gelecekte de böyle olacaktır.

               ***

-Belediyemizde 34 yıldan fazla hizmeti olan bir personelini emekliye ayrılması haberi yüzümüzde tatlı bir tebessüme neden oldu. Kolay değil bu kadar uzun bir süre çalışıp güzel hatıralarla kurumdan ayrılmak günümüzde oldukça zor. O zamanlarda kurumlarda çalışan insanlar adeta bir aile gibi ortamlarda çalışırlarmış. Günümüz şartlarında bunlar kulaklarımıza çok güzel geliyor. İnsanlar kuyu kazmaktan başlarını kaşıyamıyorlar.

               ***

-Bedri Çarsancaklı’nın “Seçim Destanı” adlı şiiri de çok güzel yazılmış. “Olaydı yar olaydı. Yar bade dolduraydı” Harput türküsünden esinlenerek yerel ağızda yazılan şiir seçimlere ayrı bir güzellik katıyor. 

Selam ve Saygılarımla.