7 Haziran 1986 tarihli Gazetemiz ile bu haftaki Tarihten Bir Yaprak Köşemize devam ediyoruz.

“Yaz İshaline Karşı Tedbirli Olalım” başlığı gazetemizde sol üst kısımda manşet haberi başlığı olarak ilk başta gözümüze çarpıyor.

Haberimizin içeriğinden öğrendiğimize göre, İl Sağlık Müdürü Saibe ŞAY tarafından yapılan uyarı ve bilgilendirmede, yaklaşan yaz aylarında artış olması beklenen İshal vakaları ile ilgili uyarılarda bulunuluyor.

Toplum sağlığı için son derece önemli olan bu uyarılar günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Yaz ayları beraberinde birçok salgın hastalığı ve bu hastalıkların oluşması için gerekli ortamı hazırlamaktadır. Gerekli olan ilaçlamaları zamanında yaparak, kişisel hijyene gerekli özeni göstererek bu tarz salgınları önlemede önemli bir avantaj sağlayabiliriz.

***

Gazetemizin sağ tarafında; “Şeker Bayramı & Bayram Mesajları” bütün gazete sütununu kaplıyor.

Toplumumuz için çok önemli olan ve bizi biz yapan değerlerimizin başında gelen bayramlarımız; ilimizin ileri gelen şahsiyetlerinin kutlama mesajları ile daha da anlam kazanıyor. Günümüzde bu güzel geleneğin devam etmesi sevindirici bir faaliyet.

***

“Dünya Çevre Günü” başlığı haberimizin orta kısmında, kalın puntolarla yazılarak dikkatleri üzerinde topluyor.

Çevre kavramı içinde yaşadığımız toplum tarafından yeterince ilgi görmese de bugünlerde etkilerini hissettiğimiz iklim değişikliği ve sonuçları tüm insanlığı etkilememektedir. Bu etki gelecek nesiller için de bir sorun olmaya devam edecektir. Çünkü bu etkilerin kaybolarak her şeyin normale dönmesi on, belki yüz yıllar alacaktır.

Çevreye uyumlu ve saygılı bir şekilde yaşamak, tabiatın dengesini bozmamak için elimizden gerekeni yapmamız lazımdır. Mümkün olduğu kadar geri dönüşümlü ürünler kullanmalı, tabiatta yok olması çok uzun sürebilecek ürün ya da ürünleri daha az kullanmalıyız. 

Dünya Çevre Günü münasebeti ile gerçekleştirilecek faaliyetler ile toplumun daha büyük kesimlerine ulaşmak elzemdir. Çevreyi korumak noktasında imzalanan uluslararası anlaşmalarla dikkatle ve titizlikle uygulamaya çalışmalıyız. Özellikle karbon ayak izimiz diye nitelendirilen, kişi, kurum ya da devletlerin çevreye verdiği ya da verebilecekleri zararları öngören bu değime ve değerlere dikkat etmeliyiz.

***

“Fiyat Endeksleri Neden Farklı?” “İTO’ya göre Endekslerdeki Farklılık Mevsim Değişimlerinden Kaynaklanıyor” başlığı ise yine gazetemizin alt kısmında bulunan bir diğer haberimiz.

Haberimizin içeriğinden öğrendiğimize göre, ortaya çıkan fiyat endekslerinin birbirini tutmaması üzerine bir açıklama yapan İstanbul Ticaret Odası (İTO), endekslerde ortaya çıkan farklılığın sebebinin mevsim değişikliklerinden kaynaklandığını ve bunun geçici bir durum olduğu belirtiliyor.

Halkımızın ucuz ve kaliteli ürünlere ulaşması hem üreticinin hem de tüketicinin zarar etmemesi için fiyat endekslerinin bir denge içinde olması gerekiyor.  Bu denge bazen gerek iç ve gerekse de dış etkenlere bağlı olarak değişmektedir. Bazen de haberimizde olduğu gibi mevsimsel etkilerde bu dengenin bozulmasında rol oynayabilmektedir.

Selam ve Saygılarımla.