denizturan9Tarihten Bir Yaprak köşemize 21 Eylül 1967 tarihli gazetemiz ile devam ediyoruz.

- ‘’Orta dereceli okullarda tek dersten kalanlara bir şans daha tanındı” haberimiz, manşet haberi olarak dikkat çekiyor. İmtihanların 7 Ekim Cumartesi günü yapılacak olması ise alt başlıkta bulunuyor.

-Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder. Zaman ilerledikçe bu sözü söyleyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ne kadar ileri görüşlü, akıllı ve medeni olduğunu daha iyi anlıyoruz.

-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çağımızın en modern ve ileri tekniklerle eğitilmesini sağlamak hepimiz için bir varoluş meselesi kadar önemlidir. Cahil insan her şekilde kandırabilirsiniz. İlk emri “Oku” olan dinimizde bunu emretmiyor mu?.. 

-Başyazımızda, İlk Öğretim Haftası münasebetiyle bu konuya değinen Öğretmen Ahmet Leventoğlu’nun bir yazısı bulunuyor. 

 ***

-Bir diğer haberimiz “Türk Sovyet Resmi Görüşmeleri Dün Başladı”

- Komşu ülkelerle iyi diyaloglar kurulmasından yana olan bir insanım. Ülkemizin çıkarlarının her zaman öncelikli olması ve diğer dengeler göz önünde bulundurularak bu diyaloglar sürdürülmeli… Binlerce kilometre öteden bölgeyi şekillendirmeye çalışan güçler, komşularıyla sağlam, akıllı ve karşılıklı kazanımların ön plana çıktığı bir bölgede rahatça at koşturamayacaklardır.

***

- ‘’Beden Terbiyesi Bölge Müdürü yarın Ankara’ya gidiyor.”

- “Müessif Kayseri olaylarından sonra Beden Terbiyesi Bölge Müdürleri Ankara’ya çağırıldı”

- “1967 Kayseri olayları” diye internette arama yaptığım zaman bu üzücü olayları da öğrenmiş oldum.

-1967 Kayseri stadyum faciası, 17 Eylül 1967'de Kayserispor ve Sivasspor takımları arasındaki maçta çıkan, 43 kişinin ölümü, yüzlerce kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan tribün olayları… 20. dakikada Kayserispor'un 1-0 öne geçtiği maçta iki takım taraftarları arasında gerginlikler yaşanmış, Kayserispor taraftarlarının Sivasspor taraftarlarının üzerine yürümeye başlamasıyla çıkan panikte 43 kişi ezilme ve havasızlık sonucu hayatını kaybetmiştir. 43 kişinin öldüğü haberinin Sivas'a yayılması sonucu Sivas'ta yaşayan pek çok Kayserilinin iş yeri saldırıya uğramıştır. Çıkan olaylar nedeniyle iki takıma da 17 maç saha kapama cezası verilirken takımların 5 yıl boyunca aynı gruplarda futbol oynamaması kararı alınmıştır. Bir daha asla yaşanmaması ümidiyle...

***

- ‘’Cumhuriyet Meydanındaki Parke üzerine Asfalt dökülecek” bu haberimiz uyarıyla ilgili...

-Haber metnimizden öğrendiğimize göre, birkaç gün önce İstasyon Caddesine Belediyemiz tarafından dökülen asfaltın üzeri bazı etkenlerden dolayı toprakla kapanmış. Mevsim şartları ve diğer etkenlerde göz önüne alındığında, Cumhuriyet Meydanındaki parkelerin üzerine dökülecek asfaltında aynı akıbete uğrayacağını konu alan uyarı haberimiz ana sayfamızda yer alıyor.

-Devletimizin sınırlı kaynakları ile en verimli hizmeti üretmek için, Basınımız bu konuda üzerine düşen uyarı ve öneri görevini yapmalıdır.   

-Şehir sorunlarını dile getirmek, şehre yapılan ve yapılacak olan hizmetlerle ilgili görüş beyan etmek, yapılan güzel ve yerinde hizmetleri takdir etmek, yanlışlıkları göstermek, eksiklikleri varsa bilgilendirmek, şehrin Basın Mensuplarının asıl görevlerinden birisidir. Bu konudaki görevini 91 yıldır sürdüren Turan Gazetesi, bugün de aynı şevk ve heyecanla bu görevini sürdürmektedir.

 ***

- “Belediyeye bir Müfettiş geldi” İlk sayfada yer bulan bu haberimizde Belediyemize rutin olarak gelen Müfettiş olduğu bilgisine ulaşılıyoruz. Bir iki gün içerisinde iki Mülkiye Müfettişi de gelerek Belediyemizdeki incelemelere katılacağı haberi de alt satırlarda okuyucularımızla buluşuyor.

-Devlet içerisindeki her kurumun düzenli olarak denetlenmesi gerektiğini ve bunu zaruri olduğunu düşünüyorum. İktidar Belediyeleri olsun, muhalefet Belediyeleri olsun bu durum değişmemeli… Kendilerine çeki düzen veren kurumlar, bunun karşılığını da verim olarak alacaklardır. Bu kaçınılmaz bir gerçektir.

 ***

-Kurum Atanma ve Terfilerin bilgilerinin verildiği bir diğer haberimizde ana sayfamızda kendine yer buluyor.

***

-Köşe yazarımız Mahmut Münip’in “Yazılarımızın Amacı” adlı yazısı ile, 21 Eylül 1967 tarihli Gazetemizde fikir ve görüşlerine yer vererek, bu ulu çınarda bir yaprak misali bizi eski günlere götürüyor.  

Selam ve Saygılarımla.