Turan Gazetesi, 1 Mayıs 1930 yılında yayın hayatına başlamış olup, kurucusu merhum Ali İhsan TURAN’dır. O yıllarda, ABD 1929 yılının ekonomik buhranı ile çalkalanmaktadır. Tüm dünyada ekonomik kriz devletçi ekonomi ve siyasetin tesirinin başlandığı yıllar olup, bu değişim 1 Temmuz 1931 tarihinde bize Matbuat Kanunu ile yansıması olmuştur. Matbuat kanununun 50. maddesi hükümete gazeteleri kapatma yetkisi tanımıştır.

Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde savaşların sebebiyet verdiği ağır yükü devletin karşılanmaya çalışıldığı yıllarda, dünyada ekonomik krizin yayıldığı ve Matbuat kanunun 50. maddesine rağmen, özel sektör olarak yayın hayatına atılıp Elazığ’da gazete çıkarmak o gününün şartları göz önünde bulundurulduğunda cesur bir adımdır.

Turan Gazetesi 94 yıllık süre zarfında; II. Dünya savaşı, Kore savaşı, Kıbrıs Savaşı gibi gündemleri ile hem dünyanın demokratik yapısındaki değişiklikleri kaleme almıştır. Yalnızca şehrimizin değil, ülkemizin ve dünyanın nabzını tutarak sadece yerel basın aracı olarak değil ulusal ve küresel bir basın yayın aracı olma yolunda bir misyon edinmiştir.

Elazığ Dumlupınar İlkokulu’nda okurken ilimizde Aktüalite alanında bir yarışma yapılmıştı. Ben ise birinci olmuştum. Daha sonra Doğu Anadolu Bölge yarışmasına katıldım o müsabakada da birinci oldum. O zamanlar Gazi Caddesi’nde Gölcük Sineması yanında camekana Turan Gazetesi asılırdı ve her gün gider gazeteyi okurdum. Tabi ki Elazığspor önceliğimizdi, öğretmenimiz her sabah gazetelerin manşetlerinde neler yazıldığını bizlere sorardı biz ise bu bilgilerle bilgi dağarcığımızı güncellerdik. 2001 ekonomik krizinden sonra; ilimizde çeşitli gazetelerde ekonomi sayfası ve köşe yazıları hazırlamaktaydım. 2008’den sonra işlerimizin yoğunluğundan dolayı gelen teklifleri kabul edemedim. Bu tür bilgilendirmeleri yayın araçları ile yapmaktaydım.2024 yılında Murat TURAN ve Mert Can TURAN’ın arzularıyla Turan Gazetesinde yazmaya başlamak benim için gurur verici bir çalışma oldu. Çünkü asırlık bir gazete ve şehrimizde marka olmuş bir unvana sahipti.

Geçen günlerde iş çıkışında bir arkadaşımı gördüm; kendisi ilimizin basın ve yayın hayatında emekleri olan entelektüel bir tarihçidir. Ayaküstü bir sohbetimiz oldu ve çantasından Turan Gazetesini çıkardı, özellikle gazeteyi almak için çarşıya geldim dedi, ne kadar mutlu oldum anlatılır gibi değil!

95. yılını kutlayan gazetemize emeği geçenlere müteşekkir olup, yayın hayatında başarılar dilerim…