2023 yılının başlarında Türkiye, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetinde binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremle sarsıldı. Depremde Kahramanmaraş başta olmak üzere Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Kilis, Hatay, Malatya ve Elazığ olmak üzere 11 ilde can ve mal kayıpları yaşandı. Depremde son resmi rakamlara göre 50.783 kişi hayatını kaybetti ve 200 binin üzerinde bina yıkıldı. Aynı günlerde son yüzyılın en ölümcül depremlerinden bir diğeri 5 Şubat’ı 6 Şubat’a bağlayan gece; Türkiye’nin güney doğusunda ve Suriye’nin kuzeyinde yaşandı. 7.8 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 6000’i Suriye tarafında olmak üzere en az 56 bin kişi hayatını kaybetti.

2023 yılı dünyada savaşlara sahne oldu. 24 Şubat 2022’de başlayan Ukrayna-Rusya savaşı aralıksız devam etti. Son olarak İsrail-Filistin savaşı dünyada büyük tartışmalara ve protestolara neden oldu. İsrail Gazze’ye yoğun bombardıman gerçekleştirdi. Savaşın başlamasından bu yana yaklaşık üçte ikisi kadın ve çocuk olmak üzere 20 binden fazla Filistinli öldürüldü. Yaralı sayısı ise 50 bini aştı.

Türkiye’nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE 15 Nisan’da ABD’nin California eyaletinden uzaya fırlatıldı. Dünyanın her yerinden görüntü çekebilecek uydu, hedef tespit, doğal afet, haritalama ve tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye’ye hizmet verecek.

13. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapıldı. İkinci tura kalan seçimi Recep Tayyip Erdoğan kazandı.

Sporda arka arkaya gelen başarılarımızla sevindik. Önce 4 Haziran’da Türkiye Kadın Tekvando takımı dünya şampiyonu oldu. 17 Temmuz’da A Milli Kadın Voleybol takımı (Filenin Sultanları) Milletler Ligi Şampiyonluğunu kazandı. Daha sonra 3 Eylül’de CEV Avrupa Voleybol Şampiyonasında Filenin Sultanları Avrupa şampiyonu oldu. 6 Ağustos’ta, Almanya’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nın klasik yay finalini kazanan Milli okçu Mete Gazoz ilk Türk okçu olarak Dünya şampiyonu oldu. Son olarak; 17 Aralık’ta FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonasında ise iki Türk takımı Eczacıbaşı ve Vakıfbank kadın voleybol takımları arasındaki şampiyonluk maçını Eczacıbaşı voleybol takımı kazanarak, kulüpler dünya şampiyonluğunu kazandı. 

Afrika’da 2023’te iki askeri darbe yaşandı. Nijer’de ordu 26 Temmuz’da yönetime el koydu. Gabon’da askeri bir darbeyle yönetim sona erdi. Darbeyle 55 yıllık iktidar devrilmiş oldu.

Avrupa gözlemevi Copernicas’a göre Haziran’dan Ekim’e kadarki aylar dünya çapında kayıtlara geçen en sıcak aylar oldu. Hindistan 23 Ağustos’ta Chandrayaan-3’ü Ay’ın güney kutbu yakınlarında keşfedilmiş bir bölgeye indirmeyi başararak bir ilke imza attı. (1)

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılını doldurduğumuz 29 Ekim için yurtta özel törenler yapıldı.

Millî Savunma Bakanlığı şehit verilerine göre, Türkiye’de Ocak-Aralık 2023 tarihleri arasında şehit verdiğimiz asker sayısı 56’dır.

2023 yılında Türkiye’de kadına yönelik şiddetten de ölen kadın sayısı 350’dir. Bir önceki yıl Türkiye’de işlenen kadın cinayeti sayısı ise 396’dır. Bu sayının hiç artmaması ve sıfırlanmasını diliyoruz. (2)

Sonuç olarak, 2023 yılında yaşadığımız olumsuzlukların sona ermesi, özellikle ülkemizde ve dünyada yaşanan deprem felaketlerinin bir daha yaşanmamasını temenni ederken, uzun süredir devam eden savaşların son bulmasını, dünyanın ve ülkemizin enflasyondan uzak daha rahat ve mutlu bir ekonomik ortamda huzurlu olmasını diliyoruz.

Kaynakça:

(1)   Bahtiyar Küçük

(2)   Blogarti.com