Bütün ömrünü cephelerde savaşarak geçirdikten sonra yok olmak üzere olan bir milleti derleyip toparlayan başka bir lider daha var mıdır? İstiklâl Savaşının tartışmasız lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Kısacık ömründe sayısız yeniliklerle Türk milletini tanıştırmıştır. Ömrünü Türk milletinin millet olma şuurunu kazanması için harcamıştır.

     Elbette yeniliklere açık olan ve yeni devletin kurucusu olarak yaptıklarından bir kısmını şimdi oturup tenkit etmek çok kolaydır. Hangi şartlar altında askeri zaferi kazandığını dost ve düşman herkes açıkça biliyor. Esir milletlere örnek olduğunu ondan sonra sömürgeden kurtulmak için mücadele veren liderlerin ilham kaynağı olmuştur. Şimdi tenkit edenler o zaman yaşasaydılar hangi tarafta olurlardı? Ölüm fetvası verenler bir yanda da Kurtuluş Savaşı için fetva verenlerin arasında sıkışanların hangi tarafta olacaklarını bugün yapılanlara baktığımızda karar vermek zor değildir.

     Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran halka Türk adı verilir. Görüldüğü gibi bir ırk adı yerine topyekûn bir halka mal edilen millet tarifini cumhuriyet ile taçlandırmıştır. Türk milleti tarihin en eski milletlerindendir. Tarih boyunca yüzlerce devlet kurmuştur. Türk adı ile kurulan ikinci Türk devleti Türkiye Cumhuriyetidir. Millî bir devlettir. Bu devletin kurucusu da Atatürk’tür. Cumhuriyet insan haysiyetine yaraşan en güzel devlet sistemdir. İnsan olmanın erdemi hür olmaktır. Cumhuriyet hür olmak yani kendi iradesine sahip olanların dayandıkları idare sistemidir. Cumhuriyeti bize emanet eden Atatürk’tür. Cumhuriyet fazilet sahibi olanlarla yükselir. Fazilet ise cumhuriyet ile mümkündür. Herkesin kanun karşısında eşit olması ne büyük fazilettir. Bir kısım insanların cemiyet hayatında imtiyaz sahibi olarak diğer insanlardan daha üstün sayılmaları fazilet olur mu?

     Diğer milletler gibi bizim milletimizin de geçmişi tartışılabilir. Ancak ne olursa olsun o mazi bizimdir. Biz mazimiz ile iftihar ederiz. Ancak, yanlışlarımızı da görerek mazimizi tenkit etmekten gocunmayız. Hiçbir tarihi şahsiyetimizi tahkir etmeyiz. Hafızalarımızdan da silmeyiz. Hayır dua ile de anarız.

     Atatürk’ü son yıllarda akıl almaz bir şekilde hafızalarımızdan silmek için gayret edenler boşuna uğraşmasınlar. Statları yıkarak eski adını kullanmayarak yeni isim vermek kimsenin işine yaramadığı gibi Atatürk adı da unutturulamaz. Ancak, bu yapılanların bir ibret olarak önümüzde durduğunu da söylemeliyiz. Bazı kahramanlar tarihe mal olarak kalırlar. Atatürk bir kahramandır. Atatürk’ün kahramanlığı tarihe mal olduğu gibi millete mal olmuştur. Millete mal olan millet büyükleri millet var oldukça yaşar. Atatürk gibi. Ne yazık ki Atatürk’ü tekfir dini bir icap gibi gösteren çevreler vardır. Bunların hedefi aslında Atatürk değildir. Atatürk’ün şahsında Türk milletidir. Bu çevrelerin zaman içinde Türk ile de uğraştıkları alenidir. Yani Türk ve Atatürk bu çevrelerin anlayışına göre tekfir edilmeleri gerekir. Batı Trakya müftüsünden dinlemiştim. Yunanistan Batı Trakya Türküne Müslüman azınlık diyor. Türk kavramına karşı çıkıyor. Batı Trakya Türk’ü Müslümandır amenna ama aynı zamanda Türk’tür. Türk diyenleri kanunsuzlukla suçladıkları gibi bunları takibat altına almaktadır. Türk’üm dersen başkaları da başka bir şey der. Derse desin burası Türk devletidir. Burada yaşayanların vatandaşlık hakları ile bağlı devlete sadık olması hem vicdani hem de kanuni görevidir. Atatürk’e düşmanlık aynı zamanda Türk’e düşmanlıktır. Türk milleti buna pirim vermeyecektir.

     Bir millet kahramanları ile yaşar. Atatürk bu milletin en büyük kahramanlarındandır. Kahramanlarımızı kendi ellerimizle öldürmeyelim. Elimizde kahraman kalmaz. Atatürk sadece kahraman olarak görülmemelidir. Aynı zamanda milletine sevdalı bir düşünce insanıdır. Vefatından sonra bize miras olarak bıraktıkları ile hemen her yerde adının yaşatılması büyük bir kadir bilirliktir. Atatürk’ün mirasçısı da yoktur. Ama miras peşinde koşanların kimler olduğunu da biliyoruz. Atatürk düşmanlık yapanların aynı zamanda Türk milleti ile de problemleri vardır. Nesep sorunları olanların Atatürk niyetine saldırdıkları aslında Türk milletidir. Beynelmilelci veya azınlık ırkçıları bu işlerde başı çekmektedirler. Bu uğraşları nafiledir. Türk gençliği ve milleti yapılanların farkındadır. Atatürk’ün adını bazı yerlerden silmekle Türk milletinin kalbinden silemezler. Atatürk ile barışmak istemeyenlerin varlığı Türk milletinin Atatürk’e sevgisini daha da arttıracağına kimsenin şüphesi olmasın.