15 Eylül 1918 tarihinde Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusunun Bakü’yü düşman işgalinden kurtardığının 104’ üncü yıl dönümünde “Harput Senfonisi” ile bu özel ve anlamlı günde Bakü’ de kardeş Azerbaycan ile birlikte olmayı amaçlamıştık. Ancak, Karabağ’ da yaşanan çatışma nedeniyle bu konser ertelendi. Çatışmada şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimizin acı haberi bizleri de üzdü. Ancak, bütün bu yaşananlara ve her şeye rağmen Karabağ’da kardeş Azerbaycan’ın zaferi ile bu sorunun çözüleceğine yürekten inanıyoruz.

15 Eylül 2022 Perşembe günü Şehitler Anıtı ziyaretimizden sonra Azerbaycan “Milli İlimler Akademisi Fuzuli El Yazmaları Enstitüsü” nde Manas Koordinatörü Şener Bulut’ un öncülüğünde hazırlanan “Elazığ – Bakü Kültür Faaliyetleri” adını taşıyan bir çalışmanın tanıtımı ile ilgili bir toplantıya katıldık. Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı ile Manas Yayıncılık tarafından düzenlenen “Elazığ - Bakü Kültür Faaliyetleri” adlı eser 30 yıllık süreçte Elazığ-Azerbaycan arasında gelişen ve gerçekleştirilen kültür ve sanat faaliyetlerini içermektedir. Ayrıntılı olarak değerlendirilen bu faaliyetler kurulan kültürel dostluk bağının ne kadar özel ve önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bu eserin tanıtımı ile ilgili toplantı Prof. Dr. Asif Rüstemli yönetiminde gerçekleştirilmiş olup, toplantıya Türkiye’ den gelen heyetin yanı sıra, Milli İlimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Teymur Kerimli, Prof. Dr. İsa Habibeyli, Akademinin öğretim üyeleri ve Azerbaycanlı yazarlar katıldı.

Toplantıda Elazığ’ın 1992 yılından beri Türk Dünyası ile geliştirdiği ortak sanat ve kültür projelerinden söz edilmiş ve 30 yıllık bu süreçte özellikle Azerbaycan ile olan kültürel ilişkilerimiz ve gerçekleştirdiğimiz etkinlikler dile getirilmiştir.

Toplantıya katılanlar tanıtımı yapılan esere yoğun ilgi göstermekle kalmadılar, beğenilerini de dile getirdiler. Özellikle Hazar’ dan Hazar’ a kültür dünyasının köprüsünü kuran Azerbaycanlı ünlü şair Elmas Yıldırım’ın Elazığ’la ortak hikayesi ilginin ötesinde yoğun bir duygu ortamı yarattı.  

Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı tarafından organize edilen ve Bakü’ nün düşman işgalinden kurtuluşunun 104’ üncü yıl dönümü olan 15 Eylül’ de gerçekleştirilmesi düşünülen “Harput Senfonisi” konseri programının amacı Azerbaycan’ la kurulmuş olan gönül ve dostluk bağını bu konserle taçlandırmaktı. Ancak, ertelen konserin önümüzdeki aylarda yapılması konusunda özellikle Bakü Büyükelçimiz Sayın Doç. Dr. Cahit Bağcı tarafından da dile getirilen isteklerini dikkate alarak bu hayali gerçekleştirmek istiyoruz.

Bundan sonraki süreçte “Türkiye – Azerbaycan Ortak Üniversitesi” projesinin gerçekleştirilmesi için yeni bir hedefin ortaya konulması ve bu yönde şehrin bütün paydaşları ile bu projeye sahip çıkmalarını ve ortak çaba göstermelerini bekliyoruz.