RAMAZAN ETKİNLİĞİ VE CAHİT CAN

Ramazan’da ilk olarak Yayınevimin sahibi Talat ÖZER ile beraber Elazığspor maçına gittikten sonra hafta içi de Ahmet Tevfik Ozan fuar ve kongre merkezin de çocuklara yönelik bir etkinliğe mahalli sanatçımız Cahit Can Gakgo’nun davetiyle katıldık. Yıllar sonra böyle bir çocuk etkinliğine katılmam gerçekten iyi oldu. Geleceğimiz olan çocukların coşkusuna, eğlencesine şahit olma şansını buldum. Özellikle mahalli sanatçımız Cahit Gakgonun çocuklarla oynayacağı mahalli oyunları izlemek çok önemliydi. Cahit amcalarından mahalli oyunlarımızdan pisik ve leblebiciyi izleyen çocuklar bu fırsatı değerlendirerek hem oyunları öğrenmiş oldular hem de öğrenerek oyunları gelecek nesillere taşıma görevini üstlendiler. Cahit Gakgo çocukları da oyuna katarak pisik ve leblebiciyi başarıyla icra etti. Kültür elçimiz Cahit Can Gakgo’ya emekleri için teşekkür ederiz. Çağrılan her yere koşa koşa hiç erinmeden giden Cahit Gakgo Elazığ için bir şans. Elazığ’ın her etkinliğin de onu görik. O kültürümüze sahip çıki yetkililer de ona sahip çıksın.

*****                                      *****                                *****      

MÜGE ANLININ ARACI

Müge Anlı’nın bir eli de Elazığ da…

Daha önce birkaç otopark da üzerinde Müge Anlı yazan kamyonete sık sık rast gelmiştim. Bugünler de ise aracı sürekli İzzet Paşa camisinin önünde park halinde görmeye başlayınca Meraklı Melahat’ım ya dikkatimi çekti ve araştırmaya başladım. Hani diyecem yemek dağıtiler ama yeri müsait değil cadde de yemek dağıtmazlar illa ki bi kenarda durup öyle dağıtırlar. Aracın İzzetpaşa camisinin önün de durmasını önce cami civarında ki güvenlik görevlilerine sordum ve onlarda bilmediler. Sadece tahmin de bulunup camiye gelenlere çay ikram edili dediler. Araştırmaya devam ettim ve aracın cami civarın da ki vatandaşlara geceleri çay dağıttığını öğrendim. Ben de zannedidim ki kayıp birini ya da büyük bir olayı araştıriler. Şimdi Müge Anlının ekibi tam burnumun dibindeler. Bazen diyidim başımı alıp kimsenin beni bulamayacağı bir yere gidem ama korharım ki Müge Anlı beni bula. Bu araç kapımın önünde oldukça artık başımı alıp gitme şansım kalmadı. Zira Müge Anlı başımı alıp gitmeye kesinlikle müsaade etmez. Benim de kaybolma hayallerim suya düştü. Eğer ramazandan sonra araç giderse ben de kesin kaybolurum. Bak Müge abla peşime düşüp beni aramıyasın. Allah hayrını kabul etsin.

*****                                      *****                                *****      

SAHUR HALAYI

HAKSED (Harput Kültür Sanat ve Eğitim Derneği) Başkanı Hakan ERGÜN ve İkinci Başkan Arif ÜNLÜ eşliğinde 3 Nisan gecesi Cumhuriyet Meydanında düzenlenen ve Türkiye’de ün salan şehrimizin meşhur sahur halayını izlemek için Ramazan’ın 23. Gecesi Saat 23’te Cumhuriyet Meydanında yerimizi aldık. Önce davul klarnet eşliğinde mahalli oyunlarımızı oynayan hemşerilerimizim fotoğraflarını çekip coşkuya şahitlik ettik.

Bizim için büyük önem taşıyan ve gelecek nesillere kültürümüzün aktarılmasını sağlayan etkinlik Ramazan ayının 23. Gecesi tekrarlanan sahur halayında bizzat orada olmak bilgi edinmek geceyi düzenleyen dernek yetkilileriyle tanışıp muhabbet etmek gerçekten güzel bir olaydı. Kalabalığın içinden arıya arıya önce dernek 2. Başkanı Arif Ünlü’yü Ardından Başkan Hakan Ergün’ü bulduk. Şahsen tanımadığımız için sora sora kendilerine ulaştık. Tam da Elazığ TV’leri ile röportaj yapilerdi. Önce kendimden bahsettim sonra ilimizin kıymetli kültür adamı Ekrem Katı ve Dünya Seyyahı Kaptan Osman Muharrem Bayram ile gecenin önemi hakkında sohbet ettik. 

Bu geceyi tertipleyen başta Hakan Ergün ve Arif Ünlü olmak üzere tüm HAKSED üyelerine canı gönülden teşekkür ederiz. Hakan Başkan aynı zamanda Üniversite Mahallesinin muhtarı da seçilmiş. Bir kültür adamını Muhtar seçen mahalle sakinlerine de teşekkür ederiz.  Nasip olursa artık her ramazan bu etkinliği bizde yerinde izlemeye devam edeceğiz.

*****                                      *****                                *****      

MART AYI

Mart ayında Elazığ’da neler mi oldu? Hadi gelin birlikte hatırlayalım. Havaların aniden soğuyup kar bile yağmasıyla kazma kürek yakıldı. M. Rıdvan NAZIRLI aile (Protokol) fotoğraflarına pek girmedi. Cumhurbaşkanımızın mitingindeki tahmini 6500 kişiyi abartarak 65000 kişi diyerek açıkladılar. Birileri Palu- Elazığ ayrımı yaparak oy devşirmeye çalıştı ama bu siyaset pek tutmadı. Eski Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI 6500 kişiyle! Yeniden belediye başkanı seçildi.   Fenomen muhtar Hacı Güneş “Birazda ben sizi dolandıram” diyen muhtar vardı ya yine muhtar seçildi. Türkiye’nin en genç muhtarı da Elazığ’dan çıktı. Mart ayında Elazığ genel başkan ve bakanların istilasına uğradı. Biri gitti biri geldi. Protokol havalimanında yatıp kalkmaya başladı.  Mart ayının en şanslı ilçesi Palu oldu. Palu Palu olalı bir ayda bu kadar genel başkan ve bakanı ilçelerinde herhalde görmemiştir.


Ahmet Tevfik OZAN Fuar kongre merkezindeki ramazan etkinlikleri tüm hızıyla devam etti. Ünlü sanatçılar Ramazan gecelerini renklendirdiler. Elazığ’da ramazan denilince akıllara ilk gelen badem şekeri (Beyaz Altın) ve halka tatlı mart ayının yıldızı oldu.   Ayın son gününde ise verdik yetkiyi göreceğiz etkiyi.