Borsa İstanbul (BİST) bilindiği üzere 1985 yılında açıldı. Sermaye piyasalarında faaliyet gösteren Türk ve yabancı kaynaklı banka ve aracı kurumlara saklama hizmeti vermektedir.

İST ile işlem yapabileceğiniz 539 adet şirket bulunmaktadır ve Borsa İstanbul devlet kurumu olup, Sermaye Piyasası Denetleme Kurulu tarafından denetime tabidir. Merkezi Kayıt Kuruluşu ile hisselerin saklama, veri depolama ve raporlama görevi ile kurumsal yönetim ve yatırımcılara hizmet eden bir kamu kuruluşudur.
TAKASBANK ve BİST ile gerçekleşen alım satım işlemlerinden oluşan menkul kıymetlerin teslimi ve bedellerinin ödenmesine ilişkin taahhütlere ilgili takasın yapıldığı, bu hisselerin saklanması zorunlu olan Merkezi Saklama Kuruluşudur.
BİST Yatırımcısı 1.143.379 TL’ye kadar azami koruma altındadır. Bu koruma sermaye piyasaları faaliyetinden kaynaklanan nakit ödeme ve sermaye piyasası araçlarını ödeme yükümlülüklerini yerine getirememe veya bunun tespit edilmesi halinde SPK karar alarak 1.143.379 TL ye kadar tazmin eder.
BİST şu an 8000 seviyelerinde olup TL Bazlı zirve fiyatlarındadır. Dolar bazlı fiyatlarında ise 2007, 2010 ve 2013 Yıllarında 500 ABD Doları fiyatlamasını yapmıştır. Şu an 270 ABD doları ile işlemdedir.
Tüm ürün fiyatlamaları gibi konjonktürel iniş çıkışları olan bir borsadır. Hatta diğer ürünlerden daha büyük bir iniş çıkış yapan bir borsaya sahibiz ve bu dalgalanmalara rağmen yönü daima yukarı seyretmektedir…

Çeşitli sektörler ile yatırımcıya hizmet vermekte olup, yeni halka arzlar ile sektörel yaygınlık sağlamaktadır.
 

ALTIN TL / ONS

Altın bir değişim aracı ve takı olarak insanlık tarihi kadar eskidir ve ilk tarihlerden günümüze kullanım aracı halindedir. Ülke Merkez Bankaları ve Hazine Yönetimleri Altını portföylerinde tutmaya devam etmektedirler ve esas fiyat belirleyen bu işlemlerdir. Yatırım araçları ile tasarruflarını korumak veya artırmak isteyen bireysel yatırımcılar Altını güvenli bir liman olarak görmektedirler.

Türkiye’de Altın fiyatı ONS ve ABD dolar fiyatının ve bir katsayı ile çarpılarak oluşmaktadır.

ABD doları ile 31,10 katsayısı çarpılıp çıkan sonuç, ONS fiyatının bu sonuca bölünmesi ile 1 Gram Altının fiyatı belirlenir. 

DÖVİZ

Ülkemizde döviz işlemleri yoğunlukla ABD Doları ve Euro üzerinden yapılmaktadır. İhracat-İthalat işlemleri, Merkez Bankası Döviz İşlemleri, Kamu özelleştirme ihaleleri ve Bankaların borçlanmaları (sendikasyon kredileri) gibi. İhracata yönelik bir kalkınma modeli ve Turizm ağırlıklı bir gelir hedefi olan büyümede döviz talebi her daim ön planda olmaktadır.

Bireysel yatırımcı bu modelden dolayı tasarruflarını dövize çevirerek kendini korumaya almaktadır.

BİST, Altın ve Döviz Fiyatlamalarında, dolaylı veya dolaysız Dövizin etkisini yukarıda anlattım.

Döviz fiyatlarının yükselişinden en çok kazancı Borsa İstanbul elde etmektedir. Borsa İstanbul şirketlerinin çoğunluğu yurtdışına ürün mal ve hizmet satmaktadırlar. Bunun yanında şirketler temettü dağıtımı yaparak Altın ve Dövizden ayrışmaktadırlar. Borsa İstanbul, ülkemizin geleceğini satın alma platformudur. Ekonomik, siyasi, doğal felaketler ve savaşlar gibi etmenlerden fiyatları çok sert etkilenmektedir. Aynı şekilde istikrardan, büyümeden, barış anlaşmalarından, çevre düzenlemelerinden de çok olumlu etkilenmektedir. Yaşamda ikinci unsurlar daha yoğun olduğu için Borsalar yönünü yükseliş trendine çevirmiştir.

Ülkemizin yatırımları yoğunlukla enerji ve teknolojiye olacaktır. Birleşik Arap Emirliği Devleti bizimle 50 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını geçen yaz aylarında bildirdi, 12 Aralık 2023 tarihinde resmi imzalar atıldı ve “Yenilebilir ve Temiz Enerji” projelerine yatırım ve ortaklık konusundaki 29,7 MİLYAR ABD Dolarlık bu anlaşma TBMM’ye sunuldu.

Bu onaydan sonra 20,3 Milyar Dolarlık “Teknoloji- İleri Teknoloji- Yapay Zekâ Yazılım’’ Projeleri ve ortaklık konusu gündeme gelecektir. Bu yatırım ve projeler 2024’te ve ileri yıllarda daima gündemde olacağı için şirketler bu pastadan pay almak için çalışmaya başladılar. Sizler de gecikmeden BİST’te ki bu şirketlere şimdiden yatırıma başlayın. BİST’te ki Enerji-Yenilenebilir Enerji- Teknoloji-Yazılım şirketleri epey bulunmaktadır.

Haftaya Analizlerden Temel ve Teknik analizlere bakalım…