Kur Korumalı Mevduat hesabı çıktıktan sonra Dolar Kuru uzun bir müddet 13,20-13,70 bandında hareket ediyordu.

Amerika Merkez Bankası’nın Faiz artırma ve Bilançoyu Daraltma politikasına başlaması ile Dolar tüm dünyada değer kazanmaya başladı. Tüm para birimleri karşısında değer kazanmaya başlayan Dolar, özellikle gelişmekte olan piyasalar açısından daha sıkıntılı bir süreci başlatmış oldu.

Paranın yönünün Amerika’ya dönmesi, Amerikan faizlerinin yükselişe başlaması ve faiz artırımının önümüzdeki aylarda devam edeceğinin belirtilmesi, Dolar’ın iç piyasada 13,70 seviyesini geçmesini psikolojik direnç olan 15’i geride bırakıp 16 seviyesine dayanmasına sebep oldu.

Kur Korumadaki miktarın her geçen gün artarak devam etmesi ve 850 Milyar TL’ye ulaşması, Dolar’ın 16 TL seviyelerine çıkmasına engel olamadı.

Dolar’ın 16 TL seviyesini geçmesini istemeyen Merkez Bankası, Dolar’a müdahale etmiyoruz dese bile geçen hafta 107 Milyar Dolar olan brüt rezervlerin bu hafta 101,7 Milyar Dolar’a düşmesi, Beş Milyar Dolar’ın rezervlerde olmadığını göstermiş oldu.

Kamu Bankaları’nın ise döviz satarak, Merkez Bankası’na destek verdiğini söylemek mümkün… Uluslararası piyasada 5 yıl vadeli risk primi olan CDS 730 puan’ın üzerine çıkması, 2008 yılından beri en yüksek seviyeye çıkmasına sebep oldu.                                                                                                          Dünyanın en riskli ülkeleri arasında Rusya ve Arjantin’den sonra üçüncü sırayı almış olduk. Bu durum uluslararası piyasada kredi almamızı zorlaştırdığı gibi yüksek oranda borçlanmamıza, yabancı yatırımcıların gelmemesine ve güven duymamasına sebep oluyor.                                                        Bu gelişmelerin yaşanması ister istemez iç piyasada Dolar’a olan talebi artırarak yükselişini sürdürmesine katkı sağlıyor.                                                                                                                                      Dolar kurunun teknik olarak 16 seviyelerini geçmesi hâlinde yükselişin hızlanarak süreceğini 16.60 ve 17 seviyelerine kadar yükselişin devam edeceğini tahmin ediyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin NEBATİ, önümüzdeki günlerde Enflasyon’a dayalı bono ve tahvil çıkaracağını ve bu konuda son aşamaya geldiğini bir röportajında belirtti.                                                            Bono ve Tahvil’in çıkması ve kısa vadeli olması halinde Dolar’a olan talebin düşmesine ve Dolar Kuru’nun düşüş yönünde seyretmesine sebep olacağını tahmin ediyorum.                                                         Bu konuda yatırımcıların daha dikkatli olmasını ve bunları göz önünde bulundurmasını tavsiye ediyorum.

Gram Altın ve ONS Amerika’da resesyon söylentileri ile birlikte yükseliş yönlü ivme kazandı.

Gram Altın’ın 950 seviyelerinin üstüne çıkması ve Dolar/TL’nin destek vermesi ile 963 seviyelerini görebiliriz. 963 TL seviyesinin geçilmesi halinde 1020 seviyeleri gündeme gelebilir. ONS Altın’da ise 1870 seviyesinin yukarı yönde geçilmesi, 1940 seviyelerine yükseliş yaşatabilir.

1870 seviyesi geçilemediği takdirde 1800-1820 bandına, Gram TL’de ise 900-930 bandına düşüşler yaşanabilir.

26 Mayıs’ta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz Kararı’nı açıklayacak.

Faizlerin %14 seviyesinde sabit kalmasını bekliyoruz.

Bu süreçte Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın bir müddet daha faizleri bu seviyede tutmasını beklerken, Dünya da Faiz artırımının başlamasına ne kadar sessiz kalabileceğimizi göreceğiz…

Faizi yükseltmeden, Enflasyon’u nasıl düşüreceğimizi, yıl sonu Enflasyon hedeflerini nasıl tutturulacağımızı ve nasıl bir reçete uygulayacaklarını merak etmiyor değilim. 

Yasal Uyarı!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.