Elazığ Azerbaycan ilişkilerinin 1992 yılında düzenlenmeye başlayan “Uluslararası Hazar Şiir Akşamları” ile geliştiğini ve giderek büyüdüğünü görmekteyiz. Bu etkinlikle kapılarını Türk Dünyasına açan Elazığ  birçok yerli ve yabancı ünlü yazar ve şairi konuk etmiştir. Bu etkinliklerin birçoğu ünlü Azeri yazar ve şairler adına düzenlenmiştir.  2003 yılında düzenlenen etkinlik “Küçük Hazar’dan Büyük Hazar’a” taşınarak Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilmiştir. 13’ncü Uluslararası Hazar Şiir Akşamları 23 -24 Eylül/2005 tarihlerinde Azeri şair Elmas Yıldırım, 16’ıncısı 6 – 8 Kasım 2008 tarihlerinde ünü Türk dünyasını aşan şair ve yazar Bahtiyar Vahapzade anısına düzenlenmiştir.  Düzenlenen bu etkinliklerle Elazığ – Azerbaycan ilişkileri önemli bir boyut kazanmıştır.

Uzun yıllar Elazığ’da yaşayan Elmas Yıldırım Turan Gazetesi’nde yazılar yazmış ve ülkemizde vefat etmiştir. 2007 yılı Elazığ’da Elmas Yıldırım yılı ilan edilmiştir. Elmas Yıldırım’ın 100’ncü doğum yılı nedeniyle Fırat Üniversitesi öğretim üyesi Enver Aras tarafından hazırlanan “Hazar’dan Hazar’a Elmas Yıldırım” isimli kitap yayınlanmış olup, 25-27 Eylül 2007 tarihlerinde Azerbaycan’da Elmas Yıldırım adına düzenlenen törene Elazığ Valisi, Belediye Başkanı, Fırat üniversitesi rektörü ile bir çok yetkili ve misafir katılmıştır.

2 -4 Şubat 2012 tarihlerinde Elazığ’da “Elazığ – Bakü Kültür ve Sanat Buluşması” düzenlendi. Bu etkinlik kapsamında Elazığ Belediyesi tarafından hazırlanan “Azerbaycan Parkı ve Şehitler Abidesi”nin açılışı yapıldı.

Bunların dışında Elazığ – Azerbaycan arasında düzenlenen etkinliklere şu örnekleri verebiliriz;  

-          14 -16 Mart 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen “Ali Emiri” ye saygı etkinliklerinde Elazığ Valisi Muammer Erol’a “Azerbaycan Edebiyatının Dostu” ödülü verilmiştir.

-          22.Mart.2016 tarihinde Bakü’de Azerbaycan edebiyat, kültür ve sanat dünyasının önemli ismi Cafer Cabbarlı için düzenlenen “Bahar Oğlu” proğramı gerçekleştirildi. Bu toplantıda Devlet Sanatçımız Mustafa Turan ve Fırat Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan Akkaya’ya ödül verildi.

-          Elazığ’da 11.Ocak.2016 tarihinde ölümü ile Türk dünyasını yasa boğan Azerbaycanlı şair “Zelimhan Yakup” ile ilgili bir toplantı yapılmıştır.

-          Daha önce Elazığ Belediyesi meclis kararı ile iki caddeye Bahtiyar Vahapzade ve Elmas Yıldırım isimleri verilmiştir.

-          Yine daha önce Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı ANAR Rızayev’e Fırat üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilmiştir.

-          Vakfımız ve Ankara’daki derneklerimiz tarafından 2012 yılında Ankara’da Anadolu Gösteri Merkezi’nde, Çayda Çıra Işığında “Elazığ – Şanlıurfa - Bakü – Kerkük” müzik ve sanat buluşması gerçekleştirildi.

Son olarak, Dağlık Karabağ’da Ermenilere karşı verilen mücadelede Azeri kardeşlerimize destek vermek amacı ile Elazığ’da düzenlenen “Mektup Kampanyası” nedeniyle toplanan destek mektupları Vakfımız tarafından Ankara’da Azerbaycan Büyükelçiliği’ne teslim edilmiştir. Gönül birliğimiz, onların yanında olduğumuz ve başarılarına verdiğimiz destek nedeniyle bu destek mektuplarının takdimi sırasında çok anlamlı bir gün yaşadık. Yüzlerce Türk gencinin destek olmak adına oraya gitmek ve savaşa katılmak için Elçiliğe başvurduğu bize iletildiğinde duygulandık ve gururlandık. Sonuçta, konu Azerbaycan olunca Elazığ’ın bir bütün olarak bireyleri ve kurumları ile tek yumruk olduğu bir kez daha anlaşılmış oldu. Azerbaycan ile şehrimiz arasında uzun yıllara dayanan bu sıcak ilişki, aklımıza yeni şeyler yapmamız fikrini getirmiştir.

Uluslararası Hazar Şiir Akşamları kapsamında 2003 yılında “Türk Dünyası Hizmet ödülü” verilmeye başlanılmış ve sırası ile K.K.T.C. Cumhurbaşkanı Rauf DENKTAŞ’a, İskece Müftüsü Mehmet Emin AGA’ya ve Gümülcüne Müftüsü İbrahim ŞERİF’e, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan NAZARBEYEV’e  Kırgız yazar Cengiz AYTMATOV’a, Prof. Dr. Turan YAZGAN’a, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdulcemil KIRIMOĞLU’na ve Türk Dünyasına katkılarından dolayı TİKA’ya (Türk İş birliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı) Türk dünyası hizmet ödülleri verilmiştir.

Ülkemizde şiir ve edebiyat dünyasının ilgi odağı haline gelen Uluslararası Hazar Şiir Akşamları bir festival kimliğine dönüşmüş ve Elazığ’ın bir markası olmuştur. Düzenlenen bu etkinlikle “Şiirin Başkenti” haline gelen Elazığ, ne acıdır ki, zirve yapan bu faaliyeti 2017 yılından sonra devam ettirmemiştir.  Önerimiz; önümüzdeki aylarda pandeminin seyrine göre “Türk Dünyası Hizmet Ödülü”nün Elazığ’da düzenlenecek bir törenle Azerbaycan Cumhurbaşkanına verilmesidir. (Elazığ) Türkiye – Azerbaycan ilişkilerinden ötürü geç kalmış bu ödüllendirmenin güzel ve kapsamlı bir proğramla gerçekleştirilmesi ve bu nedenle Haydar Aliyev’in Elazığ’a davet edilmesini öneriyoruz. Bu şekilde Elazığ – Azerbaycan ilişkilerinin taçlandırılmış olacağını düşünüyoruz.

Daha sonraki hedefimiz, Azerbaycan’la “Harput – Bakü” üniversitesi projesi için adımlar atılmasıdır. Elazığ’da düşünülen ikinci üniversitenin Azerbaycan’la ortak bir proje şeklinde gerçekleştirilmesinin doğru olacağı görüşündeyiz. Aksi halde ikinci üniversite girişimleri gerçekçi ve rasyonel olmayacaktır.