25 Mart 1907’de Bakü’de doğan Elmas Yıldırım 14 Ocak 1952’de Malatya’nın Kale ilçesinde vefat etmiştir. Sovyet İdaresi’ne karşıtlığı nedeniyle önce Dağıstan’da, sonra Türkmenistan’da sürgün hayatı yaşamış, hayatı tehlikeye girince bir süre İran’da kaldıktan sonra Türkiye’ye Elazığ’a sığınmıştır. Elazığ’da 1933-1952 yılları arasında yaşayan Elmas Yıldırım çeşitli yerlerde nahiye müdürlüğü yapmıştır.

Hazar gölü şaire, çocukluk ve gençlik yıllarını hatırlattığı için Hazar denizinden bizim Hazar’a kültür dünyasının köprüsünü kurmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e mektup yazarak Gölcük gölünün isminin Hazar olarak değiştirilmesini ister. Bu isteği kabul edilerek gölün adı Hazar olur. Elmas Yıldırım Elazığ’da yaşadığı sürede uzun yıllar Turan Gazetesi’nde yazarlık yapar. Ölümünden birkaç ay önce Malatya’nın Kale bucağı Müdürlüğü’ne atanır. Yıldırım’ın Bakü’nün Gala kentinde başlayan dünya hayatı Malatya’nın Kale ilçesinde görev yaparken biter. Şairin naaşı burada toprağa verilir. (*)

Elazığ’ın Azerbaycan ile gönül birliği yıllardır karşılıklı birçok etkinliğe konu olmuştur. Bu bağlamda 1992 yılında yapılmaya başlanan “Uluslararası Hazar Şiir Akşamları” bu ilişkilerin başlangıcı olmuştur. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nın 13’üncüsü 23-24 Eylül 2005 tarihinde Elmas Yıldırım anısına düzenlenmiştir.

2007 yılı Elazığ’da Elmas Yıldırım yılı ilan edilmiştir. Bu kapsamda şairin 100. Doğum yılı nedeniyle Türkiye ve Azerbaycan’dan şair, yazar, bilim insanı ve sanatçıların katılımı ile Elazığ’da 11-13 Nisan 2007 tarihlerinde muhtelif etkinlikler düzenlendi. Elazığ Belediye Meclisi’nin kararı ile Elmas Yıldırım’ın ismi bir sokağa verildi. Şair Elmas Yıldırım sokağının açılış töreni 11 Nisan 2007 günü gerçekleştirildi. “Hazar’dan Hazar’a Elmas Yıldırım Sempozyumu”nun açılış töreninden sonra Fırat Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Enver Aras tarafından hazırlanan “Hazar’dan Hazar’a Elmas Yıldırım” adlı kitabın tanıtımı yapıldı.

11-13 Nisan 2007 tarihlerinde Elazığ’da gerçekleştirilen “Şair Elmas Yıldırım’ın 100. Doğum Yılı” etkinlikleri Türkiye’de ve Azerbaycan’da büyük yankı uyandırdı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev 16 Nisan 2007 tarihinde şair Elmas Yıldırım’ın doğumunun 100. Yıl kutlamalarının Azerbaycan’da yapılacağını ilan etti. 25-27 Eylül 2007 tarihlerinde Azerbaycan’da Elmas Yıldırım adına düzenlenen etkinliğe dönemin Elazığ Valisi, Belediye Başkanı, Fırat Üniversitesi Rektörü ve birçok yetkili ve misafir katıldı. (**)

Bütün bu etkinlikler Elmas Yıldırım – Elazığ ilişkilerini geçmişten geleceğe taşıyarak aynı sıcaklıkta gündemde tutmaya neden olmuştur. Şimdi 14 Ocak 2022’ de ölümünün 70. Yılında kendisini rahmetle anacağımız ünlü şairin “Gölcükle Hasbihal” şiirinin bir dörtlüğünü hatırlatmak istiyorum.

 

                “Aç koynunu, uzaktan gelmişim, çok yaslıyım;

                Eli, yurdu çalınmış bir garip Kafkaslıyım;

                Zannetme ki, yoksulum, Kür’lüyüm, Aras’lıyım;

                Bakü’den ayrılalı yakın zamandır Gölcük.”

 

Kaynakça:

(*) S. Okumuş – Türk Dünyası Araş. Sayı 120 – Haziran 1999

(**) Ş. Bulut – Elazığ Bakü’ de Düzenlenen Kültür ve Sanat Faaliyetleri - 2022