Piyasaların gözü kulağı Merkez Bankası’nın açıklayacağı Faiz Kararında…                                                              Perşembe günü toplanacak olan Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu Faizler ile ilgili yeni kararını açıklayacak.
Açıklanacak kararın ne olacağı ve Döviz Kurlarını nasıl etkileyeceği merak konusu.
Analist ve Ekonomistler ile yapılan ankette Merkez Bankası’nın faizleri sabit bırakması yönünde…
Faiz sabit kalırsa piyasalar açısından olumlu algılanarak döviz kurlarının yatay ve aşağı doğru düşmesine sebep olabilir.

Haftaya 13.50 TL seviyesinden başlayan dolar kuru 13.90 seviyelerini geçemediği takdirde, aşağı yönlü düşüşüne Merkez Bankası’nın alacağı Faiz Kararı ile devam edebilir.
Ayrıca hükümetin ‘’Kur Korumalı TL Mevduat Sistemine’’ şirket ve kurumların dâhil edilmesiyle mevduata yatırılan miktar artacaktır.
Döviz Mevduat Hesaplarından, Döviz bozarak sisteme girmek isteyen şirketlere ise faiz oranını %21 olarak belirlenmesiyle Şirketlerin Döviz bozdurup sisteme girmesi kurları aşağı doğru baskılayabilir ve Dolar Kuru’nun 13 seviyelerinden 12,50 seviyelerine düşürebilir.

ALTIN / TL’de ise Amerika’da açıklanan Enflasyon oranlarının (TÜFE %7,ÜFE %9,7) son 40 yılın en yüksek seviyesinde olmasıyla Amerika Merkez Bankası (FED) yakın zamanda faiz arttırmak zorunda kaldı.
Bu artırım ONS Altın’ı baskılayarak 1800-1830 bant aralığında sabit durmasına neden oldu.
Gram Altında ise Dolar Kuru’nun yatay banda hareketi ve ONS Altın’daki yükselişin sınırlı kalması sonucunda 810 TL seviyesinden 790 TL seviyesine düşüş yaşandı.

Önümüzdeki günlerde TCMB’nin alacağı Faiz Kararından sonra Dolar Kuru’nun ve ONS Altın’ın düşük seyretmesi sonucu Gram Altın’da 770-760 TL aralığına kadar düşüş yaşayabiliriz.

Son günlerde özellikle Gümüş’e olan talep artmış durumda…                                                                         Gümüş’ün, Altın’a oranla daha düşük kaldığı, Gümüş’ün ONS fiyatının 2011 yılında 50 Dolar seviyelerinde olduğu ve 2011 yılında Altın’ın ONS fiyatının ise 1910 seviyelerinde olduğu, şu anda ise Gümüş’ün 23 Dolar seviyesinde, Altın’ın ise 1820 seviyelerinde olduğu biliniyor.
Önümüzdeki aylarda Gümüş’ün tekrar eski gücüne kavuşacağı beklentisi ile talebin arttığını söyleyebiliriz.                                

Gümüş’ün ONS’u teknik olarak 22,60 seviyesinin altında kalmadığı müddetçe 24 ve 25 seviyelerine yükseleceğini söyleyebiliriz.
22,50 seviyesini aşağı yönde kırması halinde, 21 seviyelerine kadar düşüş yaşayabileceğini tahmin edebiliriz.
Gümüş’ün kısa vadeli bir yatırım aracı olmadığını ve yatırımcıların gümüş alırken bunu göz önünde bulundurmalarını uzun vade de değer alabileceğini, sanayi üretiminde ve yeşil enerjide kullanılan bu açıdan yatırım yapılabilir bir metal olduğunu söyleyebiliriz.

Piyasaların seyrini TCMB’nin alacağı Faiz Kararı etkileyecektir.
Olası bir Faiz İndirimi sonucunda kurlardaki hareketin hızlanabileceğini,  aksi takdirde ise yatay seyredeceğini söyleyebiliriz.