Enflasyon rakamları 20 yıl aradan sonra ilk kez %50 seviyesini aşmış oldu…                                                    TÜİK’in açıkladığı verilere göre Şubat ayında, tüketici fiyatlarında (TÜFE) artış aylık %4,81 yükselerek yıllık %54,44 oldu. Üretici fiyatları (ÜFE) aylık artış % 7,22 artış ise % 105,01 oldu.

Önümüzdeki aylarda enflasyonun yüksek seyredeceğini ve yılsonu beklentimizde Enflasyon’un % 35-40 aralığında oluşacağını tahmin ediyoruz.                                                                                                    

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun 2022 Enflasyon tahmini %23,8 ve 2023 hedefi olan tek haneli rakam %8,2’de tutması artık zor gözüküyor. Ulaşım, gıda ve enerji fiyatlarında enflasyonun %65 olması dar gelirliye ve asgari ücretliye daha fazla yansımış gözüküyor. Hükümetin ise KDV ve elektrikte yapmış olduğu indirime rağmen fiyatların yüksek olması, enflasyon ile mücadeleyi daha önemli kılıyor.

Hemen hemen her gün benzin ve motorine yapılan zamlar üretici tarafında maliyet oluşturmasına, ÜFE fiyatları ile TÜFE fiyatları arasındaki makasın açık olduğunu ve giderek makasın daralması halinde, enflasyon oranlarının düşmeyeceğini bir müddet bu seviyelerde kalacağını söyleyebiliriz.

Rusya’ya yapılan yaptırımların giderek büyümesi, gelirlerinin büyük bir kısmını petrol, gaz ve maden kaynaklarından karşılayan Rusya’yı zor durumda bırakmıştır. Rusya’dan doğalgaz alamayan Avrupa çareyi LNG yani sıvılaştırılmış gazda bulmak istiyor.

Doğalgazı ABD ve Katar’dan tedarik etme yoluna gitmesi maliyetlerin artmasına sebep olacaktır.  ‘OPEC’ üyelerinin petrol tarafında arzı artırması ‘Brent Petrolün’ fiyatını düşürememiştir.                      

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın daha fazla derinleşmesi halinde özellikle de petrol, gaz ve enerji fiyatlarının yükselişi, ‘Brent Petrol varilinin 118 Dolar seviyesinden, en son 2007-2008 yılında gördüğümüz 130 Dolar seviyesine yükselmesini sağlayabilir. Rusya-Ukrayna arasında ateşkes ve barış olmaması halinde yıl sonuna kadar petrolün 180 Dolar’a kadar yükselişi beklentiler dâhilinde olacaktır.

Rusya- Ukrayna savaşının güvenli liman olan Altına ve Metallere alım getirerek yeni zirveler görmemize sebep olmuştur. Altının ONS fiyatı, 1880 ONS seviyelerinden 1970 ONS seviyesine yükselerek, gram altında 900 TL seviyesine yükselmiştir.

Rusya’nın nükleer santrali vurması metallere alım getirmiştir. Önümüzdeki günlerde risklerin artması halinde Gram Altın’da 920-950 TL seviyelerine ONS Altın’da ise 1980 seviyesinin yukarı yönlü kırılması ile en son 2020 Yılı’nda gördüğümüz 2050 ONS seviyesini test edebilir.

Dolar- TL’de ise yurtiçi yerleşiklerin Döviz Mevduat Hesaplarındaki tüzel kişilerin yaklaşık olarak 1,4 Milyar Dolar bozdurulup, Kur Korumalı TL Mevduat Hesabına geçmesi ile Dolardaki yükselişleri sınırlanmıştır. Teknik olarak 14.20 TL’nin yukarı yönde geçilmesi halinde 14.50 TL seviyesine kadar yükselişi sağlayabilir.

Dolar-TL’de kırılma noktasının 14.80 TL seviyesi olduğunu, buranın kırılması halinde yükselişin hız kazanmasını belirtebiliriz. Daha önce belirttiğimiz 13.50-14.50 TL bant aralığını 13.80-14.80 TL aralığına yükseltiyoruz.

Savaş haberlerinin gündemde olduğu müddetçe düşüşlerin sınırlı kalacağını belirtmek isterim.

Yasal Uyarı!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım

danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.