Geçen hafta açıklanan enflasyon oranları yükselmeye devam ediyor...

TÜFE oranları Ekim ayında aylık bazda yüzde 3,54 yükselerek, 1998 yılından beri en yüksek seviye olan yüzde 85,51 seviyesine çıktı ve son 24 yılın zirvesini görmüş oldu.

ÜFE’de ise aylık bazda artış yüzde 7,83 olarak gerçekleşti. ÜFE, yıllık bazda ise yüzde 157,69 seviyesine yükseldi. Çekirdek enflasyon oranları yıllık bazda 70,45 olarak gerçekleşti.

Üretici fiyatları içinde elektrik ve gaz fiyatları yıllık olarak yüzde 554,56 seviyesi ile dikkatleri üzerine çekti. Faiz oranları ile enflasyon arasındaki makas ise eksi 75 puan olarak gerçekleşerek reel getirinin enflasyonun altında kalmasını sağlamış oldu.

    TCMB Başkanı KAVCIOĞLU ve Hazine ve Maliye Bakanı NEBATİ’nin yaptığı açıklamalar, enflasyonun Aralık ayından sonra düşüşe başlayacağı ve 2023 yılının ilk çeyreğinde düşüşlerin devam edeceğini söylemeleri, faizlerin tek haneye düştükten sonra uzun bir müddet aynı seviyelerde kalacağını akıllara getirdi.

    Geçen hafta açıklanan ihracat rakamları aylık olarak %2,8 artarak 21 Milyar 298 Milyon Dolar oldu. İthalat rakamları ise %31,9 oranında artarak 29 Milyar 303 Milyon Dolar olarak gerçekleşti. İhracat ve ithalat arasındaki açık 8 Milyar Dolar olarak gerçekleşti. Ocak ve Ekim aylarında gerçekleşen cari açık 91 Milyar Dolar’a çıktı. İhracatın, ithalatı karşılama oranı ise %72,7 olarak gerçekleşmiş oldu.

Enerji hariç ihracatın, ithalatı karşılama oranı ise %91 seviyesinde gerçekleşti. Enerji hariç olarak değerlendirdiğimizde bu oranın yüksek olduğunu ve ihracat tarafında güzel işlerin gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

    Enerjide dışa bağımlılığımız ve enerji fiyatlarının, pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra yüksek oluşu hükümetin “cari fazla vereceğiz” söylemlerini zor durumda bırakmış oldu…                                                          

    Amerika Merkez Bankası, faiz oranlarını 75 baz puan yükselterek 4 seviyesine çıkarttı. FED’in yaptığı açıklamalarda faizin gecikmeli etkilerini görmek için biraz beklemek gerektiğini ve faiz artış hızının yavaşlayacağını belirtmesiyle, Aralık ayında gerçekleştirecekleri toplantıda faizlerin 50 baz puan artırılacağı tahminlerini yükseltmiş oldu.

    Geçtiğimiz Cuma günü ülkemizde açıklanan tarım dışı istihdamın, beklentilerden yüksek gelmesiyle iş gücünün devam ettiğini ve büyümenin beklendiği kadar kötü olmadığı piyasalar açısından olumlu görüldü.

    Dolar endeksinin 113 seviyesini geçemeyerek 111 seviyesine düşüşü ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin FED’in açıklamalarından sonra Euro/Dolar paritesinin 0,9730 seviyelerinden 0,9960 seviyesine yükselmesi Euro’ya destek vermiş oldu. Geçen hafta 1.01 seviyesine yükselen paritenin tekrar bu seviyeleri göreceğini ve yükselişin devamında 1,0350 seviyesine kadar devam edeceğini tahmin ediyorum.

    Amerika’da Aralık ayında faizlerin 0,75 baz puan artırılacağı beklentisi ONS ve Gram Altın’da düşüş yaşayarak ONS’un 1616 seviyesine, Gram Altın’ın ise 970 TL seviyesine düşürdü. Başkan POWELL’ın açıklamalarından sonra faiz artış hızının yavaşlayacağını belirtmesi, Aralık ayında 50 baz puan artışın olacağı beklentisini güçlendirdi. ONS ve Gram Altın açıklamaların ardından yükselmeye başladı. Teknik olarak 1675 ONS seviyesinin üzerindeki birkaç günlük kapanıştan sonra 1740 ONS seviyelerine yükseliş yaşayabiliriz.

   Gram Altın’da ise 970 TL seviyesinden gelen alımlar ile 1005 TL seviyesine yükseliş yaşadı. Altın’ın gram fiyatının ONS Altın’ın yükselişi ile beraber 1025 TL seviyelerine çıkmasını görebiliriz. Gram Altın bant aralığının 990 TL-1025 TL bandında gerçekleşeceğini tahmin ediyorum.

   Dolar/TL’de ise 18.65 TL seviyesinin geçilmediğini görüyoruz. Dolar/TL bant aralığının 18,50-18,75 seviyesinde gerçekleşeceğini söyleyebiliriz.

   Ayriyeten, Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki miktarda yavaşlamanın olduğunu görüyoruz. Kur Koruma Hesapları’ndaki miktarın bu hafta 1 Trilyon 463 Milyar TL yükseldiğini ve Kur Koruma’nın devam ettiği müddetçe, kurlardaki yükselişin sınırlı kalacağını tahmin ediyorum…                                                                                                                                          

Yasal Uyarı!
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.