Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 150 baz puan indirimle yüzde 10,50 seviyesine indirdi. Piyasa beklentisi olan 100 baz puan üzerinde artırmış oldu.

Merkez Bankası tarafından yayınlanan karar metninde Kasım ayındaki faiz toplantısında, bu faiz indirimine benzer büyüklükte yapılacağını ve bu yıl ki faiz döngüsünün tamamlanacağı sinyalini vermiş oldu. Bu karar metni ile, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin tek haneye düşürüleceği söylemine bir adım daha yaklaşılmış oldu.

   TCMB karar metninde indirime gerekçe olarak; ‘’Finansal koşulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir’’ ifadesini kullandı. TCMB bu kararında küresel büyüme ve jeopolitik risklere dikkat çekerek sanayi üretiminde ve ihracattaki ivmenin sürmesi gerektiğini belirtti. Büyüme, istihdam ve Liralaşma politikası izleyen Merkez Bankası’nın önümüzdeki son toplantılarda faiz indirimine devam edeceği sinyalini almış olduk.

Merkez Bankası’nın son faiz indirimi ile birlikte enflasyon ile reel faiz arasındaki makas eksi %72,95 seviyesinde gerçekleşmiş oldu.

   Piyasa, Merkez Bankası’nın faiz indirimine bir anlam veremediklerini ve enflasyona karşı faiz indiriminin riskli olduğunu, dünya ülkelerinin faiz artırdığını bundan dolayı Merkez Bankası’nın faiz indirim kararının yanlış olduğunu belirtiyorlar. Bu karara şahsım olarak ben de katılıyordum ama şunu da ifade etmek istiyorum; Amerika Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve öbür dünya merkez bankalarının aylar önce faiz oranları sıfır veya eksi seviyelerdeydi, enflasyon oranları ise yüzde 2 seviyelerinde gerçekleşiyordu. Enflasyonun yükselişe başlaması ile birlikte faiz oranlarında artışa başlayarak enflasyonu düşürmek istediler. Amerika’da faiz yaklaşık olarak 4 seviyesine yükselmiş durumda ama enflasyon 2 seviyesinden yüzde 8,3 seviyesine çıkmış.

Avrupa’da eksi olan faiz şu an yüzde 2 seviyesinde, enflasyon yaklaşık olarak yüzde 9 seviyesinde ve yükselişlerine devam ediyor. Buradaki görünen tablo ile faizin enflasyonu düşürmediği ifadesi ortaya çıkmış oluyor. TCMB faiz artışının, enflasyonu düşürmeyeceği görüşü ortaya çıkmış durumda.

Dünya ekonomileri faiz artışından dolayı durgunluğa girdiği ve ülkemiz yapılan faiz indirimi ile üretimde ve istihdamdaki artış ile ekonomideki canlanma devam edecektir. Zaten yükselen enflasyona karşı, faiz artırımının sadece ekonomileri durgunluğa iteceği belirlenmiş oldu.

   Faiz indirimlerinin normalde, Dolar kurunun artışına sebep olacağını biliyoruz. Dolar/TL kurunun baskılandığını ve yükselişlerine izin verilmediğini bu durumun seçime kadar devam edeceği görüşleri artmış durumda. Dolar/TL kurunun 18,50 TL- 18,90 TL bandında hareketini sürdüreceğini tahmin ediyorum. 

   Amerika tahvil faizlerinin 4,30 seviyesine yükselmesi ile Dolar endeksinin geçtiğimiz cuma günü 13 seviyelerini aştı. Bu durum ONS Altına satış getirerek, ONS’un 1615 seviyelerine düşmesi ve Gram/TL’de daha önce belirttiğim 960 TL seviyelerine düşmesine sebep oldu.

Buradan gelen tepki alımları ve Dolar endeksinin 11,80 seviyesine düşüşüyle, tekrardan ONS Altını 1655 seviyesine, Gram Altını ise alımlar ile beraber 1000 seviyesine yükseltmiş oldu. Bir müddet daha 980-1025 bandının korunacağını tahmin ediyorum.

Altının ONS hareketinin Amerika tahvil ve Dolar endeksindeki hareketlere göre yön bulacağını söyleyebiliriz.

   Euro/Dolar paritesi ise 0,9650- 0,9850 bandına sıkışmış durumda. Genel olarak geniş bir bantta bakarsak 1,0350 seviyesinin üzerine çıkmadığı müddetçe Euro’daki satışların devam edeceğini ve kısa vadeli yükselişlerin satış fırsatı olacağını tahmin ediyorum. Japon Yeni/Dolar paritesinin son 24 yılın seviyesine çıkması ve Japonya Merkez Bankası’nın 151 seviyesinden müdahale edeceği söylentileri Japon Yeni/Dolar paritesini 151 seviyesinden 146 seviyesine düşürdü. Bu durumda Japon Yeni’nin bir müddet daha değer kazanacağını tahmin ediyorum.                                                

YASAL UYARI!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.