Türkiye’de tasarruflarını değerlendirmek isteyen yatırımcılar bankalarda vadeli mevduatta tuttukları gibi, gayrimenkul alımı veya Döviz işlemleri yapmaktadır. Bilindiği üzere son yıllarda Finansal yatırımlarda işlemler daha yoğunlaşmaya başlamıştır.

   

    Yatırımcılar Finansal yatırımlardan, Hisse senedi, yatırım fonu, Yurtdışı borsalar ile işlemler, kaldıraçlı (vadeli işlem borsası-foreks-eurobond) yöntemleri gibi enstrümanlarla işlem yapmak için Aracı Kurumları kullanmak durumundadır. Borsa İstanbul ile işlem yapan toplam 53 aracı kurum bulunmaktadır ve bunlardan 13’ü Banka aracı kurumu, 40 adeti ise özel Aracı kurum olarak hizmet vermektedir.

Tüm aracı kurumlar Sermaye Piyasası’ndan yetki almak zorundadırlar ve üst denetimleri SPK tarafından yapılmaktadır.

    Finansal yatırımlarda Uzmanlar tarafından yönlendirilip, sağlıklı kararlar ile finansal özgürlüğe adım atmak isteyen yatırımcının hangi kurum ile çalışması kendisine bırakılmıştır.

Nasıl ki sağlık, eğitim gibi hizmetler özel kuruluşlar ile tercih ediliyorsa, Finansal yatırımların da özel danışmanlık hizmetini daha fazla sunan Aracı kurumlarca alınması uygun görülmektedir.

Yatırımcılara verilen hizmet kalitesini artırmak için Private şubeler ile hizmet verilmekte, işlem platformları geliştirilmekte, finansal ürün seçenekleri artırılmakta, uzmanların eşliğinde yatırım portföyleri oluşturulmakta, teknolojinin gelişimi ile azalan maliyetler sonucu işlem komisyonları cazip hale gelmektedir.

  

    Çok hızlı gelişen teknolojik hizmetler ile hesap açımları Uzmanlar ile yapılmakta, nakit transferleri kolaylaşmaktadır. Borsa İSTANBUL bir devlet kuruluşu olup, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve TAKASBANK ile hizmet vermektedir. Aracı Kurumların denetimi ise Sermaye Piyasası Kurulu ve aracı kurumların iç denetim, Teftiş kurulları tarafından yapılmaktadır. Borsa İstanbul ile yatırımlarını değerlendirmek isteyenlere Aracı Kurumlardan biri ise Tüm fonlar ile rahat işlem uygulamaları vermektedirler.

Bist ile Türkiye’nin önemli şirketlerine yatırım yapılmasını daima önermiştim, şu an enflasyonist ortamda ve dolar bazlı bu şirketler halen uygun fiyattadır.

    2023 yılı ilk 10 ayında 51 milyon Turist ağırlayan Ülkemiz, 2024 yılında 60 milyon yabancı turist ağırlamayı hedeflemektedir. Yani bizimle birlikte 130 milyon insanın tüketimi söz konusu olacak ve borsamıza yansıması olumlu olacaktır. Bu hafta 2 şirket BİST ile halka arz edilecektir –Pasifik Donanım ve Yazılım ve Bor Şeker. Yatırımlarınız için Uzman danışmanlık hizmeti veren aracı kurumları seçmeniz tavsiyesiyle, hayırlı yatırımlar dilerim…