Pandemi’nin başlangıcında 295 TL olan Gram Altın kapanma, kısıtlama, ölüm ve hastalıkların artmasıyla oluşan risklerden faydalanan Altın’ın 540’lara kadar çıkmasına neden oldu. Bu süreçte güvenli yatırım aracı olarak Altın’a olan talep gün geçtikçe arttı. Uluslararası piyasada Altın’ın ONS’unun 1650’lerden 2070’lere kadar yükseldiğini görmüş olduk.
Altın’ın yükselişinin bir diğer sebebi ise Amerika Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye gitmesiyle ve piyasaya bol miktarda para sürmesiyle Altın’a olan talebin arttığını söyleyebiliriz. Piyasaya para sürülmesinin yarattığı enflasyon ve işsizlik oranı bir nevi Altın’a destek vermiş oldu. Aşıların bulunması, hastalıkların, ölümlerin azalması, kapanma ve kısıtlamaların kaldırılması ile büyük risklerin ortadan kalktığının ve Amerika Merkez Bankası’nın önümüzdeki iki yıl içerisinde faizlerin yükseltileceğini ve parasal genişlemelerin azaltacağını söylemesi ONS bazında 1950 olan Altın’ın 1650’lere kadar düşmesine neden oldu.
Türkiye de ise hem ONS’un hem de Dolar’ın yüksek seyirde olması Altın’ı 540’lara kadar yükseltmişti. Vakaların azalması, yurt dışı seyahatlerin açılması ve kısıtlamaların kaldırılması ülke genelinde oluşan tedirginliği ortadan kaldırdı. Bununla beraber hem Dövizde hem de Altında düşüşler yaşandı. 540 olan Gram Altın ilk etapta 460’lara kadar daha sonra ise 400’lere kadar gerileme yaşadı. Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması iç piyasada tedirginlik yaratarak tekrar riskli varlıklara yatırım yapılması ve Altın’ın 515 seviyelerine kadar yükselişini beraberinde getirdi. 
Bu durumda gördüğümüz gibi Altın’ın riskli ortamlardan faydalandığını ve yükseliş yönünde hareket ettiğini söyleyebiliriz. 

Geçen hafta Amerika’da açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranının olumlu gelmesi, 1830 civarında olan ONS’un 1680’lere kadar, iç piyasada ise 470’lere kadar düşüş yaşamasına neden oldu. Amerika enflasyonunun yüksek olması, işsizliğin azalmasıyla bundan sonraki süreçte Altın’ın ONS’unun 1700-1765 arasında hareket etmesini bekliyoruz. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit bırakması sonucunda Dolar kurunun düşüş yönünde hareket ettiğini, ONS’a bağlı düşüşlerin devam etmesi durumunda teknik olarak ilk etapta 483-478 ve 465 desteklerine kadar, yükseliş yönüne ise 492-497 ve 508 seviyelerini söyleyebiliriz.

Altın’ın içerde hem siyasi hem ekonomik risklerden dolayı Dolar kurunun düşmemesiyle, ONS’un tekrar yükseliş yönünde seyretmesi, bundan sonraki süreçte düşmeyeceği, düşüşlerin ise alım fırsatı yaratacağı kanaatindeyim. 
Yatırımcıların bilmesi gereken husus olarak; Altın yatırımının kısa vadeli olmadığı, Altın’ın uzun vadeli bir yatırım aracı olduğu, düşüşlerde panik yapmamaları, uzun ve orta vadede ise Altın’ın tekrar yükseleceğini unutmamaları gerektiğini söyleyebiliriz.