Büyükşehirlerde yaşıyorsanız eğer ve bir sebeple evden dışarı çıkmanız gerekiyorsa şimdiki imkânlarla hava durumunu doğru tahmin edenlerden bilgi alarak çıkmak doğru olandır. Tecrübe ile sabit olduğundan bunu söylüyorum. Hava durumuna uygun kıyafet ve tedbir alırsanız rahat edersiniz. Ben de öyle yapıyorum. Mayıs ayının son günüydü. Hava açık sıcaklık hatırı sayılır bir seviyede görünüyordu. Sıcaklık ve harareti arttıran başka bir konu daha vardı. Türk dünyasının yaşayan Dede Korkut’u Anar Rızayev misafirimiz olarak gelecekti. Asıl heyecan ve hararet veren bu ziyaret idi.

     Türk Edebiyatı Vakfı bu yıl içinde çok önemli toplantılar yaptı. 31.05.2023 günü yapacağı toplantı ile sohbetleri taçlandıracaktı. Öyle de oldu. Vakıf başkanı Serhat Kabaklı Türk dünyasının ünlü yazarı yaşayan Dede Korkut ödülü sahibi Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev’i davet etmişti. Anar, bir yazar ancak yazar olmaktan daha fazla özellikleri olan bir sanatkardır. Senarist, yönetmen, gibi özellikleri yanında millî bir kahramandır. Kahramanlığı eline silah alıp düşmana karşı duruşundan değildir. Azerbaycan halkı üzerinde tesirli olduğu millî duygunun mimarlarından olduğundandır. Bunu da eserleri ile sağlamıştır. Türk dünyası tarafından tanınan bir sanatçı olması attığı her adım yazdığı her yazı mutlaka takip edilmektedir. Türk dünyasının anlaşmasını sağlayacak unsurun İstanbul Türkçesi olduğunu savunanlardandır. 85. Doğum yılı vakıfta kutlanacaktı. Doğum günü kutlamak bahanesiyle bütün bir Türk dünyasının dünü bugünü ve yarını konuşulacaktı. Her biri kendi sahasında yetkin ilim ve devlet insanlarının konuşmaları sonrasında Üsküdar Belediyesi vapuru ile boğaz seyahati yapılacaktı. Vakıf binasına erken gelenler arasında Aşık Nuri Çıraği, E.Tümgeneral Esat Aslan, Türk Ocakları İstanbul Başkanı Cezmi Bayram, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Başkanı Şerafettin Yılmaz, E.Öğretmen Okulları Genel Müdürü Ömer Balıbey, Abdullah Kederoğlu, İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin Can, Prof. Ramazan Korkmaz, İsa Kocakaplan, Prof. Mehdi Ergüzel, Erol Ülgen ve daha birçok şair yazar hazır bekliyorlardı. Anar’ı bekleyenler arasında şair Ataol Behramoğlu’ da vardı. Her biri çok kıymetli konuşmalar yaptılar.

     Serhat Kabaklı’nın bina dışına çıkıp Anar’ ı birlikte karşılamamızı istediğinde çok heyecanlandım. Türk dünyasının yaşayan Dede Korkut’u Anar’ı dışarıda birlikte karşılayacaktık. Ceketimin sırtıma yapıştığını hissettim. Türk dünyasının yaşayan Dede Korkut’u karşılamak bize nasip oldu. Yaşına rağmen ayakta dinç durmasını becerebiliyordu. Yanında hanımı, kızı ve Azerbaycan’ın genç yazarlarından aynı zamanda bir Anar uzmanı olan Pervin Nuraliyeva da vardı. Vakfın kapısından itibaren salona kadar koluna girerek merdivenlerden çıkmasına yardım ettim. Salonuna girdiğinde bütün salon ayağa kalkarak karşıladı. Yapılan konuşmalar arasında Anar’ı ilk defa görenler vardı. Ancak eserlerini okuyanların anlattıkları karşısında Anar, büyük bir vakar ile konuşulanları dinlemekle yetinerek alkışladı. Ödül takdiminden sonra Üsküdar Belediyesi’ni vapuru ile Boğaz turu misafirlerle birlikte gezildi.

     Vapur gezisini anlamlı getiren Türk Dünyası müziklerini repertuvarında barından Millî sanatçı Bünyamin Aksungur oldu. Bütün Türk dünyasını gezerek topladığı müzikleri çalarak seslendiren Aksungur takdir topladı. Balkanlar’dan Kırım’a, Kerkük’ten Azerbaycan’a, Kırgızistan’dan Doğu Türkistan’a kadar olan bütün coğrafyanın müzikleri yolcular eşliğinde icra etti. Gençliğimizin heyecanlarını yaşatan marşlar eşliğinde vapur yolculuğu sonlandı. Aynı duyguları paylaşanların birlikteliğine vesile olan Anar için yapılan etkinlikte bir araya gelenler millî heyecanlarının zirvesini yaşadıkları bir gün geçirdiler. Etkinlik için candan terleyenlerin başında İmdat Avşar vardı. İmdat Avşar, bir Azerbaycanlı edebiyatçı kadar Azerbaycan’da çok sevildiğini Anar’ ın konuşmalarından anladık. Anar’ın neredeyse bütün eserlerini Türkiye Türkçesine aktaran İmdat Avşar’dır. Anar rüya gibi geçmişten günümüze gelen bilge bir kişi olarak insicam etti. Sağlıklı nice uzun ömürler içinde yaşa Anar. İstanbul’dan Anar geçti…

31.05.2023 İstanbul