Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın açıkladığı konutlar ile ilgili müjde konut sektörünü hareketlendirdi.

Üç madde halinde açıkladığı paketin birincisi; ilk defa konut sahibi olacaklara 2 milyon liraya kadar 10 yıl vadeli aylık 0,99 faiz kredi kullandırmak. İkincisi; konut değerinin en az yarısı 1 Nisan 2022 tarihinden önce döviz tevdiat hesabından bozdurulması veya fiziki altınlarını merkez bankasına satarak TL’ye çevireceklerin kullanacağı kredi faiz oranını 0,89 olarak belirledi.

Ayrıca inşaat sektörüne yönelik açıkladığı pakette ise Mayıs ayı başı itibariyle yaptığı inşaatın asgari %40’ı tamamlanmış ve asgari %50’si satılmamış inşaat projelerinin bir an önce tamamlanması için 20 Milyar Liralık kaynak ayırdığını belirtti. Fiyatları sabit tutma taahhüdü veren firmalara belli bir rakama kadar 36 ay vade ile yararlandırılacaklarını söyledi.

Hükümetin açıkladığı bu paket ile hem konut sahibi olacaklara hem de inşaat sektöründe sıkıntı çeken firmalara yönelik güzel bir adım attığını düşünüyorum. Enflasyon’un %70 olduğu bir dönemde 0,99 faiz ile konut kredisi almak gerçekten çok kârlı bir durum ve bunu bir fırsat bilerek elindeki döviz ve altınlarını bozarak konut alacak vatandaşların bu fırsatı kaçırmamalarını tavsiye edebilirim.

ABD’de açıklanan Enflasyon oranının son 40 yılın zirvesine çıkması FED’in faizleri önümüzdeki aylarda 0,50 baz puan yükseltmeye devam edeceği dünyada Dolar’a olan talebi artırmış oldu.

Dolar tüm paralara karşı değer alarak bir kez daha rezerv para olduğunu kanıtlamış oldu. Dolar’ın değer alması iç piyasamızda TL’ye değer kaybettirerek 15.50 seviyelerine yükseltti.

Önümüzdeki günlerde bu durumun devam edeceğini 15,65 TL seviyelerinin geçilmesi halinde 16 TL seviyelerine kadar çıkışların sürebileceğini söyleyebiliriz.

ABD’de faizlerin yükselişi değerli metallerde satışlara ve ONS Altın’ın 1880 seviyesinden 1800 seviyelerine kadar düşüş yaşamasına sebep oldu. Teknik olarak 1780 seviyesinin kırılması halinde düşüşlerin hızlanmasını bekleyebiliriz. Gram Altın’da ise Dolar’ın değer alması ile her ne kadar ONS düşmüş olsa bile 900 TL bandını koruyoruz. Gram Altın’ın 880-930 TL bant hareketinin bir müddet daha korunacağını tahmin ediyorum.

Son günlerde kripto para piyasasında hızlı düşüşlerin olduğunu Bitcoin 25.000 USD kadar düştüğünü ve bütün kriptolarda yaklaşık olarak %200’lere varan düşüşler yaşandığını gördük. Bununla birlikte Stabilcoin olan Luna’nın 120 Dolar’dan 0.000150 Dolar’a düşmesi ve işlemlerini durdurması kripto piyasasının ne kadar riskli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Son olarak yatırımcılara naçizane bir fikir vermek gerekirse yatırımcıların işlem yaparken bütün varlıklarını kripto paraya yatırmamalarını kendilerini etkilemeyecek miktar kadar alıp satmalarını ve kaldıraçlı işlemlerden uzak durmalarını tavsiye ederim.                                                           

Yasal Uyarı!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.