Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome POWELL, geçen hafta gerçekleştirilen ‘Jackson HOLE Sempozyumu’nda’ yaptığı konuşmasında; ‘’Enflasyon’un kontrol altına alınması için, bir süre sıkı para politikasına ihtiyaç duyacağını, bunun da daha yavaş büyüme, daha zayıf bir istihdam piyasası ve hane halkları ile işletmeler için ‘biraz sancı’ anlamına geldiğini ve Enflasyon’u düşürmenin Merkez Bankaları’nın ana sorumluluğu olduğunu’’ söyledi.

Jerome POWELL, Avrupa Merkez Bankası’nın bazı üyelerinin Eylül toplantısında, faizin 75 baz puan artırılmasının tartışılmasını istediklerini öne sürdü.

Amerika ve Avrupa Merkez Bankaları’nın faiz artırım süreçlerinin devam edeceğini ve Enflasyon’u düşürmek için buna ihtiyaç olduğunu söylemeleri, Eylül ayında yapılacak toplantıda agresif faiz artışının olacağını anlayan piyasa satın alımlara başladı.

Faiz artışlarının devam edeceği söylentileri resesyon beklentilerini tekrar gündeme getirmiş oldu.                                                           

   Dolar’ın tüm paralara karşı değer alma süreci devam ediyor. Dolar kuru 18,20 TL seviyelerine yükseldikten sonra yatay seviyede harekâtını sürdürüyor. Dolar/TL paritesi 18,35 seviyesi önemini koruyor bu seviyenin geçilmesi halinde yükselişlerin devam edeceğini tahmin ediyorum.

   Euro/TL’de ise parite hareketlerine bağlı olarak 18,40 TL seviyesinden gelen satış ile 17,95 TL seviyesine düştükten sonra Euro/Dolar paritesinin tekrar 1 seviyesinin üzerini görerek 18,30 TL seviyesine yükselse de 17,90 TL – 18,30 TL bandında harekâtını sürdürüyor.

   Amerika Merkez Bankası FED’in faiz oranlarındaki 75 baz puan artırabilir beklentisi Altın ve Gümüş’ün ONS’unda sert satışlara neden oldu.

   Altın ise 1765 seviyesinden 1730 seviyelerine kadar düşüş yaşayarak, 1720-1765 bant aralığında hareket etmeye devam edecek gibi görünüyor. Gram Altın’da ise 1040 TL seviyelerinden 1020 TL seviyelerine kadar düşüş yaşasa da Dolar kurunun yüksekliği Gram/TL’nin 995 TL-1045 TL bant aralığında harekât etmesini sağlayacaktır. Gram/TL’nin 1045 seviyesinin geçilmesi halinde 1065 TL seviyelerine kadar yükseliş yaşayabiliriz.

   Gümüş’te ise 20,60 ONS seviyesinden gelen satış ile 18,80 ONS’lara kadar düşüş yaşandı.                     Sanayide ve yeşil enerjide kullanılan Gümüş resesyon ve faiz yükselişinden olumsuz etkilenerek yükselişini sürdürememiştir. Gram/Gümüş’te ise 11,00 TL-11,80 TL bant aralığında hareketini sürdürmesini bekliyoruz.

Sonuç olarak Eylül ayındaki Enflasyon oranları ve Faiz oranındaki artışlar Dolar kuruna ve ONS Altın’a etki edecektir.                                   

Yasal Uyarı!
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.