Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlaması ile dünya piyasalarında ve Türkiye ekonomisinde ilk gün borsalarda ciddi düşüşler, döviz altın ve metal piyasalarında yükselişler yaşadık.

 ABD başkanı BİDEN iki Rus Bankası’nın işlemlerini durdurdu ve ekonomik yaptırımlar uygulanması kararını aldı. İlk günkü işgalin ardından BİDEN’in açıklamaları ve en önemli konu olan SWİFT’e (uluslararası banka para transferi) bir kısıtlama getirmemesi piyasalar açısından olumlu algılandı diyebiliriz.

 Avrupa, Rusya’dan aldığı doğalgaz ödemesini SWİFT kanalından yapıyor. Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz, petrol, buğday ve paladyum gibi ürünleri satmaya devam edecek olması ekonomik olarak Rusya’ya büyük bir hasar yaratmayacaktır. Dolayısıyla piyasalar bu kararların çok riskli olmadığını algılamasıyla borsalarda düşüşler yerini hafif yükselişe çevirmiş oldu. Savaşın ilk gününde Rusya borsası %50 değer kaybetti. Rusya’dan sonra en çok değer kaybeden %8 ile Borsa İstanbul oldu. Avrupa borsaları %4, ABD borsaları ise %4 düşüş yaşadı.

Ekonominin ve Türk Lirası’nın kırılgan yapısından dolayı Rus Rublesi’nden sonra en çok değer kaybeden para birimi TL oldu.                                                                                                                                                         

Rus Ruble’sinin %8, Macar Forinti’nin %4, Polonya Zloti’sinin %4, Ukrayna Grivna’sının %5 değer kaybettiği günde, biz savaşta olmamamıza rağmen para birimimiz %6 oranında değer kaybederek dolar karşısında 14.70 TL seviyelerine yükseldi.

 Bu derece yükselişin olmasının sebeplerinden bir tanesi de halkımızın çok panik yaparak altın ve döviz alması oldu diyebiliriz. Rusya ve Ukrayna ile ihracat ve ithalatımız dışında turizm sektöründen yıllık olarak yaklaşık 7 Milyar Dolar gelirimiz olduğunu, işgalin devam etmesi halinde bu gelirin büyük bir kısmından mahrum olacağımızı söyleyebiliriz. Savaşın olumsuz etkileri olacaktır ancak savaşa giren bir ülkenin para biriminden daha fazla değer kaybetmemiz, piyasamızın ne kadar kırılgan olduğunu göstermiş oldu. Bu durumda vatandaşların panik alış ve satışlardan uzak durmasını tavsiye edebilirim.

Savaşlarda güvenli liman dediğimiz ‘’Altın ve kıymetli madenlere’’ talep oldukça yoğun olur. Piyasalar bu işgalin başlayabileceğini haftalar öncesinden tahmin ederek alımlara başlamıştı.                   Yaklaşık bir ay önce Ons Altın 1795-1810 bandında iken işgal söylentileri ve Rusya’nın tutumu 1910 seviyelerine yükselmesine. Gram TL’de ise 780 seviyelerinden 830 seviyesine yükselmesini sebep oldu. İşgalin olduğu gün Ons 1974, Gram TL ise Doların 14,70 seviyesine yükselmesinden dolayı 920-930 seviyesine yükselmiş oldu.

Akşam saatlerinde ABD başkanı BİDEN’in yaptırım kararı ağır olmamakla birlikte Rusya Dışişleri Bakanı Sergey LAVROV’un diyaloga açığız açıklamaları ‘’Altın ve kıymetli madenlerde sert düşüşe neden oldu.’’ Ons 1878 seviyesine, Gram Altın ise 860 seviyelerine kadar düşüş yaşamış oldu.                                     Bir defa daha anlamış olduk ki; ‘’Beklenti satın alınır, Gerçekler satılır.’’

Bundan sonraki süreçte oynaklıkların devam edeceğini, iniş çıkışların olacağı NATO’nun askeri müdahalesi ve yaptırımların daha büyük olmaması haricinde, Dolar Kuru’nun 13,50-14,50 bandında, Altın Gramın ise 820-880 TL bant aralığında devam edeceğini tahmin ediyoruz.

Yasal Uyarı!                                                                                                                                                                   Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.