Piyasalar, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan gelen haberler ile dalgalı seyir izliyor.                                                            Tüm dünya piyasalarının gözü kulağı yapılan görüşmelerde ve ateşkes anlaşmasının olup olmayacağı haberlerinde. ABD Başkanı BİDEN, tüm Rus enerji, petrol ve gaz ithalatını yasaklayarak ABD limanlarında kabul edilmeyeceğini duyurdu.                                                                                                                     

Petrol, enerji ve doğalgaz fiyatlarının yükselişinden PUTİN’i sorumlu tutarak eleştirdi. PUTİN’den cevap gecikmedi ve fiyatların yükselişinin BİDEN yönetiminin becerisizliğinden kaynaklandığını vurguladı. Ukrayna üzerinden Avrupa’ya ulaşan doğalgaz sisteminin tam kapasite çalıştığını, bunun şaşırtıcı ama gerçek olduğunu söyleyerek sisteme hiçbir zarar vermediğini, isteseydi petrol ve doğalgaz boru hatlarına zarar vererek bunu gerçekleştirebileceğini ima etmiş oldu.

Avrupa tarafında ise ülkeler petrol ve doğalgaz ithalatını durdurup durdurmama konusunda 3’e ayrılmış durumdalar. Almanya, Macaristan, Finlandiya ve Bulgaristan ithalata yaptırım yapmama tarafındalar. Fransa, Polonya ve İspanya, petrol ve doğalgaz ithalatını durdurma taraftarı gözükürken, İtalya, Çekya, Slovenya, Romanya, Yunanistan tarafsız kalma yönünde görüş bildirdiler.

Almanya, tükettiği gazın %55’ini, petrolün %35, kömürün %50’sini Rusya’dan alıyor.                        Finlandiya, tükettiği petrol ve ürünlerinin üçte ikisini, kömürün ise yarısını Rusya’dan alıyor.   Bulgaristan, Rusya’dan başka alternatiflerinin olmadığını, %70 Rus gazına bağımlı olduğunu ve 15 yıllık sözleşmenin yeni yapıldığını, Macaristan’ın ise savaşı kınadığını ama Macar halkına mal etmeyeceğini söylemesi, Avrupa’nın Rus doğalgazından vazgeçemeyeceğini ve göstermelik de olsa bazı finans yaptırımları aldığını söyleyebiliriz. Avrupa’nın petrol ve doğalgaz’dan vazgeçemeyeceğini söyleyebiliriz.

PUTİN’in Avrupa’nın doğalgazdan vazgeçemeyeceğini bildiği için Ukrayna’yı işgalinden, talepleri karşılanana kadar saldırılarının süreceğini söyleyebiliriz. PUTİN’in Ukrayna ile görüşmelerde pozitif değişimlerin olduğunu söylemesi piyasalarda olumlu algılanarak dünya borsalarını yükseliş yönünde etkiledi.

Brent Petrol, ABD Başkanı BİDEN’in ithalatını yasaklamasından sonra hızla yükselerek varil fiyatının 139 Dolar’a kadar çıkmasına neden olmuştu. PUTİN’in açıklamalarından sonra 105 Dolar’lara kadar düşen petrolün önümüzdeki günlerde savaş haberleri ile 100-130 Dolar arasında dalgalanacağını tahmin ediyoruz. İç piyasada ise Dolar’ın ve Brent Petrol’ün yükselişi ile motorinin 23 TL seviyesine yükselmesine sebep oldu. Savaştan ve iç piyasada enflasyon kaygılarından dolayı Dolar/TL 14.20’den 14,98 TL seviyelerine yükseldikten sonra hafta sonu kapanışını 14,75 seviyesinden yapmış oldu.

Dolar/TL’de 14.80-15 seviyelerinin yukarı yönde kırılması halinde yükselişlerin hız kazanabileceğini belirtebiliriz.

Altının ONS’u ve metallerde savaş riski ile altın 2070 ONS’u görerek tarihî zirve yaptıktan sonra gelen olumlu haberler ile 1985 ONS’a kadar düşüş yaşadı.

Gram/TL’de ise 970 TL seviyesinden 940 seviyelerinde kapanış yaşamış oldu. Önümüzdeki günlerde 920-970 TL bazında hareket etmesini tahmin ediyoruz.

ABD’de açıklanan enflasyon rakamları %7,9 ile son 40 yılın zirvesini görmüş oldu. 15 -16 Mart’ta FED toplantısında enflasyon oranlarınında göz önünde bulunarak faizlerin 0,25 puan artırılmasını bekliyoruz.

Piyasaların yönünün savaş haberleriyle şekilleneceğini unutmamakta fayda var. Gelebilecek olumlu veya olumsuz haberler, piyasanın beklentisi yönünde olan durumları tersine çevirebilir.

Yasal Uyarı!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.