TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) 17 Mart’ta ki toplantısında faizleri %14 seviyesinde sabit tuttu.

Kurul açıklamalarında jeopolitik risklerin enflasyon oranlarında yükselişe neden olduğu, bu risklerin ortadan kalkması ile dezenflasyon sürecinin başlayacağını belirtti. Jeopolitik risklerden gıda, petrol ve enerji fiyatlarının yükselişinden bahsederek enflasyondaki düşüşün zaman alacağını söyledi.

 Özellikle cari açığın geçen ay yükselmesinden sonra bir önceki metinde yer alan cari denge ibaresini kaldırmış oldu. Son 4 yılın enyüksek cari açığını 7 Milyar Dolar ile Ocak ayında vermiş olduk. Yılsonu cari açığın ise 35-40 Milyar Dolar olmasını bekliyoruz.

Faizleri düşürerek kurların yükselişine, kur yükselişinden dolayı enflasyondaki artışın hız kazanmasına sebep olan Merkez Bankası’nın ‘manşet enflasyonu değil çekirdek enflasyonu baz alacağız.’  söylemi tutmadı, ‘’Cari fazla vererek döviz açığımızı kapatacağız.’’ Dedi. Fakat olmadı ve asıl hedefi olan fiyat istikrarı ve enflasyondan giderek uzaklaşmış oldu. Enflasyon ve faiz oranları arasındaki farkın giderek açılması reel getirinin eksi durumda oluşu (Enflasyon %55 – Faiz %14) Merkez Bankası’nı faizleri yükseltme konusunda zor durumda bırakmış oldu.

Faizlerin bir müddet daha bu seviyelerde kalacağını tahmin ediyorum. Reel getirinin eksilerden çıkması için Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmesi ve aradaki farkın yüksek olmasından dolayı yapacağı düşük miktardaki artırımın faydasının olmayacağını bu nedenle faizlerin bir müddet daha %14 seviyesinde olacağını tahmin ediyorum.

Amerika Merkez Bankası FED’in faizleri 0,25 puan yükseltmesi ve başkan Powell’ın açıklamaları enflasyondaki yükselişin tedarik zincirindeki düzelmeyle düşüş göstereceğini, faiz oranlarının gerektiğinde yükselteceğini, bunun ekonomideki büyümeyi ve istihdamı etkilemeyeceğini, özellikle istihdamın iyi durumda olduğunu söylemesi gelişmekte olan piyasaları rahatlatmış oldu.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaşta olumlu görüşmelerin petrol fiyatlarında 139 Dolar seviyesinden 98 Dolar seviyelerine kadar düşüş yaşaması iç piyasada benzin ve motorin fiyatlarında az da olsa düşüş yaşattı. Brent Petrol’ün 109 Dolarlara yükselmesi tekrardan benzin ve motorin fiyatlarında artışı beraberinde getirdi. Brent Petrol’ün yükselişinde hızlı bir şekilde yapılan zamların petrolün düştüğü zaman aynı hız ve orantıda düşmemesi akıllarda soru işareti bırakıyor.

Petrol ihraç eden OPEC ülkeleri günlük arzı arttırmadığı ve savaşın seyrinin derinleşmesi halinde petrol fiyatlarının tekrardan yükseliş yaşaması olası gözüküyor. FED’in Faizleri 0,50 puan yükseltecek beklentisi, Altının ONS’unda satışları beraberinde getirerek 1895 seviyelerine kadar düşüş yaşattı. Bu düşüşle beraber TL / Gramda 895 seviyelerini görmüş olduk.

FED’in 0,25 puan arttırması Altının ONS’unu tekrardan 1948 seviyesine yükseliş yaşatarak Gram/TL’de 925 seviyelerine kadar yükseldi. Önümüzdeki günlerde 900-930 bandında hareket etmesini bekliyoruz. Dolar/TL’de ise 14.80-15 seviyelerini geçemediğimiz takdirde 14.30-14,80 bandında hareket edeceğini, 15 seviyelerinin geçilmesi halinde yükselişin hız kazanacağını söyleyebiliriz. Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Citibank,Goldman Sachs ve JP Morgan bankalarına yetki vererek yurtdışından 2027 vadeli  8,625 oranı ile 2 Milyar Dolar borçlandı. Tahvil ihalesinde talebin 3 katı olduğunu Faiz Oranlarının yüksek oluşundan anlayabiliriz. Piyasaların stabil olduğunu Dolar Kurunun 14.30-15, Altının 900-930, Euro 16-16,50 bandında hareket etmesini özellikle ‘Kur Korumalı TL’ Mevduatlarının 3 aylık vadelerinin dolması ile yatırımcıların önümüzdeki hafta dövize talep göstermesi seyri belirleyecektir.

Yasal Uyarı!

 Burada yer alan yatırım, bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.