Cumhurbaşkanı Erdoğan merakla beklenen yeni asgari ücret oranlarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücrete %30 oranında zam yapıldığını açıkladı. Buna göre net asgari ücret 5 bin 500 TL oldu. Sayın Erdoğan bu zammın ara zam olduğunu, asıl zammın yılbaşında verileceğini söyledi. Sene başında asgari ücrete %50 zam yapılarak 2826 TL’den 4253 TL’ye yükseltilmişti. Mayıs ayı enflasyonunu %73,50 çıkarak son 20 yılın zirvesine çıkması ve haziran ayı enflasyonun yükselişine devam etmesi yapılan %30 zammı gölgede bırakmış oldu. Enflasyonun yükselişine devam edeceği beklentileri yılbaşında yapılacak zammın önemini artırmış oldu. Asgari ücretin 5500 TL olması enflasyon oranının yükselişinden dolayı alım gücünü düşürmüş oldu. Yapılan bu zam ile birlikte asgari ücret halen açlık sınırın altında devam ediyor. Bu nedenle bu zammın yetersiz olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Dünya piyasalarında faiz artırım sürecinin devam etmesi resesyonu gündeme getirmiş ve büyüme oranlarının düşük seyredeceği beklentileri ONS altın ve metallerde satışları beraberinde getirerek Gram Altın ve Gram Gümüş’ün TL bazında düşmesine sebep oldu.

ONS altında satış baskısının sürmesi 1870 seviyelerinden 1785 seviyesine kadar düşüş yaşadı teknik olarak 1780 seviyesinin kırılması halinde 1720 ONS seviyesine kadar düşüşleri gündeme getirecektir. 1780 ONS seviyesinden gelebilecek tepkiler 1820 seviyesine kadar yükselişi beraberinde getirebilir. Gram TL de ise ONS’un düşmesi ve Dolar kurunun 16,70 seviyesinde kalmasını ve 965 TL seviyesine düşüşü yaşatmış oldu. Gümüş’ün ONS’u  19,40 seviyesi ile son bir yılın en düşük seviyesinde kaldı. Gümüş/TL’de ise 10,50 seviyesi ile son zamanlarından en düşük seviyesi görüldü. Dünyada resesyon beklentileri bir müddet daha Altın ve Gümüş’ün ONS’larında yükselişlerin sınırlı olacağını ve düşüşlerin devam edeceği beklentilerini güçlendirmiş oldu. Gram Altın da 950-990 TL bandında hareket edeceğini, düşüşlerin uzun vadede alım fırsatı olduğunu söyleyebiliriz. Dolar kuru BDDK’nın aldığı karardan sonra 16,50 TL-16,80 TL aralığında hareket ediyor.

ABD de faizlerin 75 baz puan artıracağı ve önümüzdeki aylarda enflasyonu dizginlemek için faiz artışlarının süreceği beklentisi, dünya piyasaların da doların değerini artıracağı beklentisi ile talebin artacağını, değerinin diğer dünya paralarına oranla daha iyi olacağını söyleyebiliriz.

Şehrimizde ekonomik olarak durgunluğun hat safhada olduğu, tabiri caiz ise yaprağın bile kımıldamadığını söyleyebiliriz. Bütün umutların yerli turist dediğimiz gurbetçilerin gelişine bağladığımızı ve bu şehrin gurbetçilerden başka bir girdisinin olmadığını bir kez daha anlamış olduk. Kurban Bayramı ile gurbetçilerin geleceğini, şehrimize ve esnafımıza ekonomik olarak katkılarının olmasını bekliyoruz. Esnafımızın durumunun iyi olmadığını bu şartlarda işyerlerinin sürdürülebilir olmayacağını, önümüzdeki dönemde birçok kapanmaların olacağını üzüntüyle belirtmek isterim.

Yasal Uyarı!
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.