Avrupa Merkez Bankası faizleri 75 baz puan yükselterek 1.25 seviyesine çıkardı.

 

Avrupa Merkez Bankası Başkanı LAGARDE, Enflasyonun önümüzdeki aylarda artışına devam edeceğini ve %9,1 seviyesine yükselebileceğini söylemesi önümüzdeki aylarda Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artışına devam edeceğini gösteriyor. Piyasa beklentisi gelecek ay önden yüklemeli olarak 75 baz puan artışın olacağı fiyatlamaya başlamış oldu.

 

Faiz artışını olduğu saatlerde Euro/Dolar’a karşı değer alsa da LAGARDE’nin konuşmalarından durgunluğun olacağı, büyümenin önümüzdeki yıllarda yavaşlayacağı beklentisi ve Rusya ile olan doğalgaz sorunu Euro’nun kazançlarını geri vermesine neden oldu. Euro/Dolar paritesinin 0,9650-1,0350 bandında hareket etmesini bekliyoruz.

 

Euro/TL’de ise 18 TL seviyesine kadar düşüş yaşasa da gelen tepki alımları ile 18,45 TL seviyesine yükseldi. Euro/TL’nin 18 TL-18,50 TL bandında hareket etmesini 18,50 seviyesinin kırılması halinde 18,70 TL- 18,90 TL seviyesine kadar yükseliş bekleyebiliriz.

 

Gelecek hafta 22 Eylül/de Amerika Merkez Bankası FED’in faiz toplantısında 75 baz puan artışı piyasa fiyatlamış durumda, bunun dışında yapılacak artış piyasada Dolar’a olan talebi artıracak ve Dolar’ın diğer paralara karşı değer almasını sağlayacaktır.

 

Dolar/TL paritesinde dar bir bant aralığında hareket devam ediyor. 18.35 TL seviyesinin geçilmesi halinde yükselişlerin devam edeceğini tahmin ediyoruz.

Dünya Merkez Bankalarının faiz artışının devam etmesi ONS Altın’ı baskı altında tutmaya devam ediyor. 1690 -1730 ONS aralığında sıkışan Altın’ın ONS’u gelecek hafta beklenen FED’in faiz artış oranına göre hareket edeceğini, 1680 ONS’un aşağı kırılması halinde satışların hızlanabileceğini tahmin ediyoruz.

Enflasyon oranlarının yükselişi güvenli liman olan Altın’a alım getirse de yaşanabilecek durgunluk ve büyüme oranlarının zayıf kalışı değerli metalin yükselişini sınırlı hale getiriyor. Enflasyondaki yükseliş Ağustos ayında da devam etti ve tüketici fiyatları aylık bazda %1,46 yükselerek yıllık bazda %80,21 oldu.

1998’den beri en yüksek Enflasyon oranını yaşamış olduk. Yüksek enflasyon oranlarına alışmamız gerektiğini ve oranların uzun bir müddet yüksek kalacağını tahmin ediyorum. Enflasyonun ve Merkez Bankası Politika Faizi arasındaki makasın giderek açıldığını ve reel getirinin eksi seviyelerde (-47,9) olduğunu görüyoruz.

Bakan Sayın NEBATİ’nin 2023 Yılı’nın ilk aylarında Enflasyon’un düşüş sürecine başlayacağını ve düşüşlerin devam edeceğini belirtti. Enflasyon oranlarının faiz düşürerek olmayacağını Dünya Merkez Bankaları’nın faiz artırarak engel olmaya çalıştığını ve faiz artırmaya devam edeceklerini biliyoruz.              

YASAL UYARI!
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.