Merkez Bankası başkanı Sayın Kavcıoğlu perşembe günü enflasyon değerlendirme toplantısında konuştu.  Konuşmasında 2021 yıl sonu enflasyon tahminini %18.4’e, 2022 yıl sonu tahmini ise             % 11.8’e yükseltti. Daha önceki raporlarında 2021 yıl sonu tahmini %14.1, 2022 tahmini ise 7.8 olarak belirmişti. Peki, enflasyon tahminini yüksek gören Sayın Kavcıoğlu ‘neden faizleri düşürdü?’ sorusu aklımıza geliyor. Kavcıoğlu’nun konuşmalarında küresel ekonomide yavaşlama olduğunu petrol, enerji ve emtia fiyatlarında yükseliş olduğunu belirtti. Kavcıoğlu’nun enflasyon sunumunda cari açığın kapanması için ihracat odaklı stratejiye ağırlık verdiğini enflasyonun ikinci planda kaldığını görmüş olduk. Böylece faiz oranlarının çekirdek ve manşet enflasyonun altında kalacağını tahmin ediyoruz. ABD’de açıklanan enflasyon oranlarının yüksek gelmesi, İngiltere ve Avrupa Merkez Bankasını faizleri kısa zamanda yükseltebilme ihtimali ile gelişmekte olan piyasalardan çıkışların devam etmesi ve yurt içinde siyasi tansiyonun yüksek olmasından dolayı kurlardaki hareket volaliteyi arttı. 9.85’lere kadar yükselen dolar kuru gelen satışlar ile 9.40 seviyelerine kadar düştü. 9.40- 9.85 bandında bir süre hareket edeceğini tahmin ediyoruz. Teknik olarak 9,38’lerin aşağı yönde kırılması halinde 9.08’lere kadar düşüş bekleyebiliriz.

Döviz büroları, hazine ve maliye bakanlığının döviz bürolarına ilişkin düzenlemesini protesto etmek amacıyla 4 Kasım da saat 11.45’te ülke genelinde geçici süreliğine kepenk indirecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı aldığı kararları şöyle sıralayabiliriz; A grubu yetkili müesseseler 5 milyon olan sermaye 10 milyona, B grubu 1 milyon olan sermayeyi 5 milyona yükseltilecek, döviz alım ve satımlarında alt limit olmaksızın kimlik ibraz etme zorunluluğu, iş yerleri haricinde mülk edinememe zorunluluğu, hisse devri ve adres nakli esnasında 2 ile 6 milyon arası ücret talep edildiği, yeni düzenleme ile işletmelere ağır yaptırımlar getirildiğini, dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir uygulama yokken ülkemizde böyle bir uygulamanın getirilmesi akla ve mantığa sığmıyor. Ülkemizde diğer finans kuruluşlarının ve anonim şirketlerinin mal edinme hakları varken niye döviz bürolarının hakları elinden alınıyor. Daha önce alt limiti 3000 dolar olan kimlik ibraz etmezorunluluğu 1 dolar dahi olsa ibraz etmesi ister istemez vatandaşı tedirgin ediyor ve zaman kaybına neden oluyor. Bu yüzden vatandaş başka mercilere yönelmektedir. Bu yönetmeliğin yürürlükten kaldırılması ve yeniden düzenlenmesi için 4 Kasım da geçici süreliğine döviz büroları kepen kapatacaklar.