Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Powell, Mayıs ayındaki faiz toplantısında, faizleri 50 baz puan artırarak beklentileri karşılamıştı. Haziran ayındaki toplantıda ise faizleri 75 baz puan yükseltmenin gündemlerinde olmadığını belirtmişti. Bir ay içerisinde Enflasyon oranlarının yükselişini devam ettireceğini ve uzun bir müddet düşmeyeceği kanısına vararak Haziran ayında Faizleri 75 baz puan artırdı. Enflasyonla mücadelede sıkı para politikası uygulanacağını, faiz oranlarını önümüzdeki toplantıda tekrar 75 baz puan artıracağını ve gerekirse daha fazla yükseltme kararı alabileceklerini belirtti.

Enflasyonun düşürülmesi için faizlerin yükseltilmesi ABD ekonomisinin bir resesyona doğru mu gidiyor söylemlerini gündeme getirmiş oldu. ABD ekonomisinin durgunluğa gireceği ve büyümenin 3,2 beklentilerini 2,8 seviyelerine düşürmüş oldu. Enflasyon ile mücadele için bir müddet büyümeden vazgeçeceği, ABD ekonomisinin güçlü olduğu ve bir müddet sonra tekrar büyüme odaklı toparlanacağı öngörülüyor.

Enflasyon ile mücadelede dünya ülkelerinin faiz artırma sürecine girdiğini ve bu sürecin devam edeceğini tahmin ediyoruz. Diğer dünya ülkelerinden ayrışan Türkiye, Çin ve Japonya faiz arttırmayarak, büyüme odaklı parasına değer kaybettiren bir politika izleyen ülkeler olarak sıralayabiliriz.

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın ekonomi çarklarının dönmesi için faiz artırmayacağını üretime ağırlık vererek büyüme, istihdama ve liralaşmaya yönelik politika izleyeceklerini söylemesiyle dolar kurunun bu süreçten sonra yüksek seyredeceğini söyleyebiliriz.

Dolar kurunun 17,20 TL üzerindeki kapanışlarda 17,60 TL seviyelerine kadar yükselişini sürdüreceğini, düşüşlerin ise sınırlı kalacağını, faiz indirme sürecinin devam ettiği müddetçe kurlarda düşüşlerin olmayacağını her geçen gün yükselişin devam edeceğini söyleyebiliriz. ONS Altın’da ise Amerika Merkez Bankası (FED) faiz arttırması ile ONS Altın 1870 seviyelerinden 1805 seviyelerine kadar düşüş yaşamış oldu. Ancak büyümenin yavaşlayacağı ve durgunluğa gireceği beklentisi ile 1850 seviyelerine kadar yükseliş yaşadı. 1870 ONS’un geçildiği takdirde yükselişin devam edeceğini söyleyebiliriz. Aksi takdirde 1820-1870 bandı arasında hareket etmesi beklenti dahilinde.

Gram/TL ise 1,030 seviyelerinden 1,010 seviyelerine kadar düşüş yaşadıktan sonra, tekrardan 1,030 seviyesine kadar yükselmiş oldu. Önümüzdeki süreçte 1000-1050 TL bandında hareket etmesini bekliyoruz.

Hükümetin düşük faiz politikası devam ettiği, reel getirinin eksi yüzde 59 olduğu ve enflasyonun yüzde 73 olduğu bir dönemde dolar ve gram altında düşüş olmayacağını yükselişlerin devam edeceğini söyleyebiliriz.

Yasal Uyarı!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.