Geçen hafta, Sivrice Lisesi (Ali Rıza Talay Çok Programlı Anadolu Lisesi) Müdürü Zülfü Özmen Bey tarafından, ilk mezunların da bulunacağı “Mezunlar Programı”na katılmak ve Lisenin Kurucu Müdürü olarak bir konuşma yapmak üzere davet edildim.

   Çoğu emekli olmuş, yaşları kemali bulmuş ilk mezunların da katılacağı böyle bir programda bir araya gelmek, onlarla o günleri yeniden yaşamak, benim için çok zevkli olacaktı.

Müdür Bey’in ilk cümlesi, bana hayatımın en heyecanlı günlerinden birini yaşayacağımın habercisiydi. Bir anda, yaklaşık elli yıl öncesi, capcanlı olarak gözümün önünden akmaya başladı. Müdür Bey ile programa çağrılacak ilk mezunların isimleri üzerinde bilgi alışverişinde bulunduk.

2 Haziran 2022 Perşembe günü saat 16.00’da, Sivrice Lisesi’nin bahçesinde “Hazar’dan Avrasya’ya” adıyla gerçekleştirilen “Mezunlar Günü”etkinliğine, Sivrice Kaymakamı Yunus Emre Vural, Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, Lisenin öğretmen ve öğrencileri ve mezunları katıldılar.Sivrice halkı da Ocak 2022 depremi ve yaşanan salgın sonrası sunulan bu etkinliğe katılarak, büyük ilgi gösterdi.

   Çok özenle seçilmiş, Türk Edebiyatının en güzel şiirlerinden oluşan bir şiir dinletisinden sonra, davetlilere ve katılımcılara hitaben konuşma yapmak üzere davet edildim. Konuşmamda, bende unutulmaz izler bırakan Sivrice yıllarına ait anılarımı ve duygularımı paylaştım:

   “İlk görev yerim olan Bingöl Lisesi’nde, 1970 yılı Haziran’ında göreve başladım. 1971 yılında Bingöl’de meydana gelen büyük deprem sonrası, istediğimiz yere tayin hakkı verilmiş olmasına rağmen, ailem de Elazığ il merkezinde olduğu halde, ben hakkımı Sivrice olarak kullandım ve Sivrice Ortaokulu’na Türkçe Öğretmeni olarak tayinim çıktı, 1971 Ekim’inde göreve başladım.

   1971 yılı yazında, daha sonraları “ Uluslararası Hazar Şiir Akşamları” adını alacak programın temelini oluşturacak olan “Hazar Gölü Turizm Şenlikleri” etkinliklerinde aktif görevler aldım. Programın ağır görev ve sorumluluğu yanında sunuculuk görevini de üstlendim. Program sonunda, dönemin valisi Rıfat Kaplan, takdir ifadeleri ile birlikte, taltif anlamında, Elazığ il merkezinde görevlendirilmem teklifinde bulundu. Hiç tereddüt etmeden, saygı ve nezaket kuralları içerisindekabul etmedim, kendi ilçem olan Sivrice’de bir süre daha çalışmak için izin istedim. Bu tarihten sonra beş yıl daha Sivrice’de göreve devam ettim.

   1973 yılı yazında ortaokul müdürünün tayini çıkınca, müdürlük görevi vekâleten bana verildi. İlk işim, ilçemize lise açılması için girişimde bulunmaktı. O yıllarda yalnızca Maden ve Palu’da lise vardı. Dönemin iktidar partisine mensup, Sivrice Belediye Başkanı merhum Dursun Arıcıoğlu ile birlikte Ankara’ya gittik. ”Dursun Ağa”nın siyasî gücü işimizi kolaylaştırdı. Elazığ Valiliği’ne hitaben, Millî Eğitim Bakanı adına yazılmış, Sivrice’de 1973-1974 öğretim yılından itibaren lise açıldığını bildiren yazımızı alarak döndük, lisemizin açıldığını belediye hoparlörüyle duyurduk ve kayıtlara başladık. 19 yaşını doldurmuş, kayıt şartlarını taşımayan bazı öğrencilerimizi de Valilik Onayı ile kaydettik. Ben de Lise’nin kurucu müdürü olarak göreve başladım.

   Amacım, 37 öğrenci ile başladığımız bu sınıfı kayıp vermeden mezun etmekti. Sonuçta mezun olmalarına yarım dönem kala, 1976 yılının Şubat ayında, Elazığ Atatürk Ortaokulu Müdürlüğü görevine atanmak üzere, bu ilk göz ağrılarımdan ayrıldım, ama onlarla olan sıkı bağım ve Sivrice’ye karşı olan sevdam hep devam etti. İşte “Yüreğim Hazar’da Kaldı” adını verdiğim eserim bu duygusal bağın adıdır.

2009 yılında, Sivrice’ye karşı sorumluluk hisseden bir grup akademisyen, iş insanı ve bürokrat ile birlikte, Sivriceliler Derneği’ni kurduk. Sivriceliler Derneği halen, örnek temsil kapasitesiyle Çetin Özmen Bey başkanlığında Sivrice için çok kıymetli çalışmalarına devam etmektedir.”

   Konuşmamı takiben, ilk mezunlara katılım belgelerini benim vermem istendi, günün anısına katılan mezunlarla fotoğraflar çektirdik.

İlk defa yapılıyor olmasına rağmen, program çok düzenli, başarılı, eğlenceli ve heyecan vericiydi, büyük bir zevkle izledik. Başta okul müdürü Zülfü Özmen olmak üzere, görev alan bütün öğretmen ve öğrencileri tebrik ediyorum. Güzel bir gün yaşattıkları ve anılarımızın tazelenmesine vesile oldukları için şükranlarımı bildiriyor,“Mezunlar Günü”programının geleneksel hale getirilerek ve geliştirilerek sürdürülmesini diliyorum.