Gazetemiz “Turan”ın 31 Mayıs 2022 tarihinden başlamak üzere, aralıksız (4) sayıdır, fikrî takip titizliği ve prensibiyle;

“6.9 Trilyon Heba Oldu”

“Belge Var, İşlem Yok”

“Siyasîlerden Eleştiri”

Ve

“Hazarbaba Kış Yaz Kapalı” başlıkları altında, yerinde yaptığı görüntülü çekimler, konunun tanıklarıyla yapılan görüşmeler ve belgeleriyle, “Hazar Gölü’nün yok olmak üzere kaderine terk edilmişliği haberlerine, bugüne kadar ilgili ve yetkililerden hiçbir açıklamada bulunulmamış  olması, düşündürücü ve üzüntü vericidir.

   Hazarbaba Kayak Merkezi’nin bakımsızlığı, yeterli ve kaliteli hizmet veremeyişi bir sorun olarak yıllardır sürerken ve hemen yanı başında “Macera Parkı” adı altında, dönemin valisinin keyfi-zevki uğruna milyonlar harcanarak inşa edilen ve bugün metruk halde bulunan tesis, bir cenaze misali kaldırılmayı beklerken, “Sivrice Atık Su Arıtma Tesisi”nin yıllardır çalışmıyor, çalıştırılmıyor olması haberleri kamuoyunda şok etkisi yarattı.

   Tesisin bitirildiği 2014 yılı itibariyle, 6.9 trilyon Türk Lirası bugün için de bir millî servettir, önemli bir paradır. Ancak bundan daha önemlisi, Hazar’ın can çekişiyor olması karşısındaki aczimiz ve ihmalimizdir.

   Sivrice’nin ve çevresindeki kamp ve tesislerle yerleşim alanlarının kanalizasyonlarının göle akarak gölü kirletmemesi, canlı hayatı yok etmemesi için sürdürülen çalışmalar, 30 yılı aşkın geçmişi olan bir konudur. Bu süre zarfında, yapılan kanalların güzergâhı, teknik şartlara uygunluğu konusundaki usulsüzlük ve suiistimal iddiaları da hep süregelmiştir.

   Sivriceliler Derneği olarak, kurulduğumuzun hemen ardından, 2010 yılının Nisan veya Mayıs ayı içerisinde, dönemin Valisi Muammer Erol’u ziyaret ederek, açıktan göle akan Sivrice kanalizasyonunun Hazar Gölü’nü yok etme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını, bu durumun ayrıca, 10-13 Haziran 2010 tarihleri arasında Sivrice TPAO kampında gerçekleştirilecek olan 18. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları programı öncesi, çok kötü görüntü oluşturabileceğini ifade ederek, bu duruma çok acil bir çözüm bulunması talebimizi ilettik.

   Anlattıklarımızdan çok etkilenen Vali Muammer Erol Bey’in aynı gün, toplantı sürerken telefonla, Kültür Turizm Bakanlığı’ndan temin ettiği 1.3 trilyonluk ilk ödenek ile 27.12.2010 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen, toplamda 6.9 trilyona mal olan ve 2014 yılında kendi enerjisini üreten sistemi (GES) ile birlikte bugünkü tesis kazandırılmış oldu.

   Çok sevinmiştik. Artık Hazar Gölü’nü kirletecek bir atık su sorunu olmayacaktı. Kanal 23 TV’de büyük bir ilgiyle takip edilen, benim de yorumcu olarak katılmaktan onur duyduğum Medya Analiz Programı ekibi olarak, Genel Yayın Yönetmeni değerli meslektaşım H. Vehbi Coşkun’un organizesinde, Sivrice Atık Su Arıtma Tesisi’nde zevkli ve heyecanlı çekimler gerçekleştirdik.

   Amacımız, ortaya çıkan bu güzel çalışmayı tanıtmak, vatandaşlarımızın gönül rahatlığıyla, Hazar Gölü’nden faydalanabileceklerini göstermek ve emeği geçenlere teşekkür etmekti. Ortaya çıkan mutlu sonda, çorbadaki tuz misali payımız olduğu düşüncesi, bizi daha çok mutlu ediyordu.

   “Turan”ın manşet haberleri ve Elazığ İl Genel Meclisi’nde, daha önceden hazırlanan bir rapor ile konuyu gündeme taşıyan MHP Meclis Üyesi değerli Osman Dilek’in çıkışıyla, tesisin işlevsiz bir şekilde, yıllardır terkedilmiş olduğundan haberdar olduk. Tabii ki, bu kötü sonuç, konuya duyarlılık gösteren herkes gibi, bizi de son derece üzmüş, derinden sarsmıştır.

   Konuyu kapatmak, üstünü örtmek amacıyla sevgili Osman Dilek susturulmaya çalışılmaktadır. Ama, bilinmelidir ki, bu konu sadece Osman Dilek’in konusu değildir. Ayrıca ben, onun da bu işin peşini bırakacağına inanmıyorum.

   “Hazar’ın çığlığına sonuna kadar ses vermeye devam edeceğiz.”

   Bugün “Hazar’ın Çığlığı”nı duymayan, ses vermeyen, bu çığlığa duyarsız kalanların, gelecekte bu konuda ahkâm kesmeye hakları olmayacaktır.

   İktidarı-muhalefetiyle siyasî partilere, STK’lara ve basınımıza; Cenabı Allah’ın bir nimet olarak bahşettiği bu değere, Hazar’ımıza sahip çıkmak ulvî bir görev olarak düşmektedir.

   Hazar, kurtarıcı bir el bekliyor. Bu el, kıymet görecek, dualar alacak, evlatlarına hayırlı bir işe vesile olmak gibi kıymetli bir miras bırakmış olacaktır.

   Gözlerimiz, en kısa zamanda Sayın Valimiz Dr. Ömer Toraman Bey’i, “Hazar’ın Çığlığı”na ses veren ferahlatıcı, yüreklere su serpen açıklamalarıyla, Sivrice Atık Su Arıtma Tesisi’nin başında görmek istiyor.