ABD’de enflasyon %7.5, çekirdek enflasyon %6 ile son 40 yılın zirvesine yükseldi.

 

Yüksek enflasyonun bir müddet daha devam etmesi kaçınılmaz hale geldi. Piyasalarda, FED’in önümüzdeki ay yapacağı faiz toplantısında 0.25 baz puan faiz yükseltme beklentisi de 0.50 baz puan olarak yükselteceği söylemler arasında ilk yerini aldı.

2022 yılı içerisinde 5 kez faiz artıracak sinyali alan piyasanın bunun ile yetinmeyerek 7 kez faiz artırımına gitmesi gerektiği söylemleri çoğalmaya başladı. FED’in faiz artırım sürecine girmesi bizim gibi gelişmekte olan ülkeler açısından sıkıntılı bir sürecin başlamasına ve paranın yönünün Amerika’ya çevrilmesine sebep olacaktır. Kur korumalı TL mevduatlara (KKM) ilgi her geçen gün artıyor.

Son olarak; 350 milyar TL seviyesine yükselmiş durumdayız. Şirketlerin geçen hafta yaklaşık olarak, 3 milyar dolar bozdurarak kur korumaya geçmesi, hem merkez bankası rezervlerini 110 milyar dolardan 114 milyar dolara yükseltti, hem de 270 milyar TL olan “KKM Hesapları” 350 milyar TL’ye yükselmiş oldu.

Geçen hafta 228 milyar dolar olan yurtiçi yerleşiklerin mevduatları da 225 milyar dolara düşmüş oldu. Merkez Bankası Başkanı Sayın Kavcıoğlu, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Oda Başkanları ve özel sektör temsilcileri ile yaptığı toplantıda tüzel kişilerin banka mevduatlarında bulunan 50 milyar doların yaklaşık 1 yıllık hesap hareketlerini incelediğinde hesaplarda hareketin olmadığı ve bu paraların bozdurularak KKM’ye geçmeleri yönünde görüş bildirdiklerini bunun gerçekleşmesi halinde dolar kurunun çok aşağılara geleceğini söylemek mümkün.

ONS altın, Rusya- Ukrayna gerginliği ile 1825 ONS seviyelerinden 1860 ONS seviyelerine yükseldi. Gerginliğin artması veya işgal olması durumunda ilk önce 1910 ve 1970 ONS seviyelerine kadar yükseliş yaşayabiliriz.

ONS altındaki yükselişin GRAM/TL açısından 800-810 TL bandında olan altının 810-820 bandına kadar yükselişini beraberinde getirebilir. Bu olasılıklar dışında altının FED’in faizleri yükseltmesi baz alınarak düşüş yönünde hareket etmesi gerekli. Altının yükselişinin tek sebebi Rusya ile Ukrayna gerginliğidir.   

Bu gerginlik masadan kalktığı anda altının ONS ve GRAM/TL’deki düşüşlerinin devam etmesini bekleyebiliriz.

DOLAR/TL de KKM’ye yoğun ilginin olması ve şirketlerin de dahil olması ile kurdaki hareket yaklaşık olarak son üç haftada 13,60 seviyelerinde stabil olarak kalmış durumda. Bu seviyenin yukarı yönde kırılmasını beklemiyoruz. Teknik olarak, 13,40 seviyelerinin aşağı yönde kırılması ile 13,10 ve 12,80 seviyelerine kadar düşüş yaşayabiliriz.

Kripto paralar; Bitcoin öncülüğünde 36.500$ ve 38.500$ seviyelerinden gelen destek ile  45.000$ seviyelerini görmüş olduk. 45.000$ seviyesinden gelen satışlar ile 42.000$ seviyelerinin aşağı yönlü kırılması halinde tekrar 40.500$  seviyelerine kadar düşüş yaşayabiliriz. Bir müddet 40.500-45.500$ seviyeleri arasında hareket etmesini bekliyoruz.


Yasal Uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.