Enflasyon oranları ocak ayı, bir önceki aya göre tüketici fiyat endeksinde yıllık (TÜFE) %11,10 olarak %48,69 seviyesinde açıklandı. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise aylık %10,45 yıllık %93,53 yükselerek 20 yılın zirvesine çıkmış oldu. Bütün ülkelerde pandemi, tedarik zincirindeki sıkıntılar, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışlar, enflasyonun yükselmesine sebep oldu.

Ülkemizdeki enflasyonun yükselişi, bu sıkıntılar ile birlikte faiz oranlarının düşürülmesi ve yüksek döviz kuru ile ihracatı arttırarak cari fazla verme hesapları yapılması evdeki hesabın çarşıya uymadığını bir kez daha göstermiş oldu. Yüksek Döviz kurunun enerji ve petrolde dışa bağımlı olduğumuzu ve enflasyonun yükselmesine sebep olacağını tahmin etmemiz zor olmasa gerek diye düşünüyorum.

Kur korumalı TL mevduat hesabındaki miktar 272 milyar TL ye yükseldi. TCMB’nin Perşembe günü açıkladığı verilere göre yurtiçi yerleşiklerin Döviz hesaplarındaki 232 Milyar Dolar, 4 Milyar Dolar düşerek 228 Milyar Dolar’a geriledi. 4 Milyar Dolar’ın bozdurularak ‘’Kur Korumalı TL Mevduat’’ hesabına geçildiğini söyleyebiliriz.

Yaklaşık olarak günlük 7 Milyar TL’nin ‘’Kur Korumalı TL Mevduatına’’ geçtiğini ve bu durumun Dolar Kurunu baskılayarak 13.60 seviyesinin üzerine çıkmada zorladığını, önümüzdeki günlerde mevduata talebin artması halinde Dolar Kurunun 13,20 ve 12,80 seviyelerine kadar düşüş yaşayacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı yurtdışında yaşayan gurbetçilerimiz için ‘’YUVAM’’ adlı hesap açılarak Kur Korumalı hesaplara katılımını sağlamış oldu.

Uluslararası piyasalarda ise Avrupa Merkez Bankası faizleri sabit tuttu. Daha önce ‘’2022 yılında faiz artırımı yapmayı düşünmüyoruz.’’ Diyen başkan Lagarde yeni konuşmasında ‘’Enflasyonun yüksek olması halinde faiz artırmayı görüşebiliriz.’’ Söylemi Euro’nun, Dolar karşısında değer almasını sağladı. Parite ise 1,1180 seviyelerinden yükselerek 1,1450 seviyesine çıktı.

İngiltere Merkez Bankası faizleri 0.25 puan artırarak 0.50seviyesine yükseltmesi ve varlık alımlarını azaltması İngiliz Pound’una talebi artırarak, Dolar karşısında, Paritenin 1.36 seviyesine çıkmasına sebep oldu. Önümüzdeki süreçte Faiz Artırımlarının devam etmesi halinde yükselişinin devam etmesini bekleyebiliriz.

 Ocak ayının ilk ihracat rakamları açıklandı… Bu rakamlara göre 17 Milyar 593 Milyon Dolar ihracat ile tüm zamanların en yüksek ihracat seviyesini görmüş olduk. İthalat rakamları ise 28 Milyar 32 milyon Dolara yükseldi ve bu rakamlar çerçevesinde 10 Milyar 400 Milyon Dolar cari açık oluştu.

İlimizde ise ihracat rakamları 17 milyon 817 bin Dolar olarak gerçekleşti. Alt kalemlere bakacak olursak yaklaşık olarak 15 Milyon Dolarının maden ve ürünlerinin 500 Bin Dolarının su ve hayvansal ürünlerin, 1 Milyon 250 Bin Dolarının mobilya kâğıt ve orman ürünleri olduğu göze çarpıyor.        Yapılan ihracatın yüzde 80’lik diliminin Eti Krom’un gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz.

 Bu durumda şehrimize ihracattan dolayı bir girdinin olduğunu söylemek zor ancak ihracatın artırılması için faizden çok üretim odaklı politikaya geçmemiz ve dışa bağımlı olduğumuz enerji sektörüne ağırlık verilmesinden yana olduğumu belirtmek isterim.                                                                                                                                                                                                                                                                     

Yasal Uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir